5 παράγοντες που προκαλούν κηλίδες στο πρόσωπό σας

Η εμφάνιση κηλίδων στο πρόσωπο μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Η γνώση των παραγόντων που τα προκαλούν θα σας επιτρέψει να μάθετε πώς να τα αντιμετωπίζετε. Θα σας πούμε για αυτό στο επόμενο άρθρο.

Τελευταία ενημέρωση: 24 Μαΐου 2023

Οι κηλίδες στο πρόσωπο οφείλονται σε υπερπαραγωγή μελανίνης, ένα χημικό συστατικό που δίνει χρώμα στο ανθρώπινο δέρμα, συγκεντρωμένο σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Η υπερμελάγχρωση μπορεί να προκληθεί από έκθεση στον ήλιο ή ορμονική ανισορροπία, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Ενώ η ακανόνιστη μελάγχρωση σχετίζεται γενικά με τη γήρανση του δέρματος, κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν στο πρόσωπο στα τέλη της εφηβείας και σε κάθε τύπο δέρματος.

Οι διαταραχές μελάγχρωσης του δέρματος είναι συχνές. Δεδομένου όμως ότι δεν έχουν σοβαρές συνέπειες, εκτός από αισθητικά προβλήματα, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε υπερβολικά όταν εμφανίζονται.

5 παράγοντες που προκαλούν κηλίδες στο πρόσωπο

Αυτοί είναι μερικοί από τους παράγοντες που προκαλούν κηλίδες στο πρόσωπο. Προσέξτε και προσπαθήστε να τα λάβετε υπόψη για να μειώσετε την εμφάνισή τους.

1. Ορμόνες

Οι ορμονικές αλλαγές είναι η πιο κοινή αιτία εμφάνισης κηλίδων στο πρόσωπο. Επιπλέον, τα αντισυλληπτικά χάπια και ορισμένα φάρμακα που διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία μπορεί να προκαλέσουν καφέ κηλίδες όταν το δέρμα εκτίθεται στο ηλιακό φως.

Πρέπει να το έχετε υπόψη σας Η ορμονική δραστηριότητα μπορεί επίσης να αποκαλύψει μέλασμα, μια μορφή ακανόνιστης μελάγχρωσης που επηρεάζει ορισμένες έγκυες γυναίκες.

 

Διαβάστε: Γνωρίζετε τα συμπτώματα και τις αιτίες των βασικών ορμονικών προβλημάτων;

2. Έκθεση στον ήλιο

Ένας από τους παράγοντες των κηλίδων στο πρόσωπο είναι ανομοιόμορφη έκθεση στο ηλιακό φως που προκαλεί ανομοιογενή παραγωγή μελανίνης. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο παίζει κρίσιμο ρόλο στον σχηματισμό όλων των τύπων δερματικών κηλίδων.

Ο Ισπανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (AEMPS) το θυμάται αυτό Κανένα αντηλιακό δεν προσφέρει πλήρη προστασία από τους κινδύνους που προέρχονται από την ηλιακή ακτινοβολία. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείται υψηλός παράγοντας προστασίας, δεν συνιστάται η παραμονή στον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συνιστάται η καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού ή κρέμας ημέρας με υψηλό δείκτη προστασίας, ειδικά αν απολαμβάνετε τον ηλιόλουστο καιρό. Επίσης, κρίνεται σκόπιμο να εφαρμόζεται ενυδατική κρέμα με μέτριο παράγοντα προστασίας, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες.

3. Ακμή

Η έκθεση στον ήλιο ενός ερεθισμένου ή φλεγμονώδους σπυριού μπορεί να προκαλέσει υπέρχρωση. Αυτή είναι μια άλλη από τις κοινές αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση καφέ κηλίδων στο δέρμα.

Σημειώστε ότι Τα σπυράκια δεν πρέπει να αγγίζονται, καθώς μπορούν να αφήσουν λεκέδες στο πρόσωπο λόγω του στρες που υφίσταται το δέρμα. Επομένως, συνιστούμε να τα αντιμετωπίζετε με συγκεκριμένα προϊόντα.

4. Ακατάλληλη διατροφή

Το φαγητό είναι το κλειδί σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Ομοίως, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μια κακή διατροφή, μαζί με ανεπάρκεια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση κηλίδων στο πρόσωπο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, σας συνιστούμε να πραγματοποιήσετε μικρές αλλαγές στη διατροφή που περιλαμβάνουν υγιεινές τροφές όλων των ειδών, προκειμένου να εξαφανιστούν σταδιακά οι κηλίδες στο πρόσωπο.

5. Τεχνητό φως

Τέλος, πρέπει να το ξέρετε Το τεχνητό φως μπορεί επίσης να προκαλέσει την εμφάνιση κηλίδων στο πρόσωπο, αν και σε μικρότερο βαθμό από το φυσικό φως.

Σίγουρα, όλα τα είδη φωτός αυξάνουν την παραγωγή μελανίνης. Υπό αυτή την έννοια, είναι απαραίτητη η προστασία του προσώπου με αντηλιακά προϊόντα όλη την ημέρα, ακόμη και σε χώρους με τεχνητό φως.

 

Το ήξερες? Τι είναι η μελανίνη Σε τι χρησιμεύει;

Θεραπείες για τη μείωση των κηλίδων στο πρόσωπο

Η αντιμετώπιση των καφέ κηλίδων δεν είναι υποχρεωτική, καθώς δεν έχουν συνέπειες για την υγεία, αλλά συχνά δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα.

Για να μειώσετε τις κηλίδες στο πρόσωπο είναι δυνατό Ο δερματολόγος θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να συνταγογραφήσει συγκεκριμένες κρέμες που μειώνουν τον σχηματισμό μελανίνης και τη θολή μελάγχρωση. Μην ξεχνάτε ότι αυτά τα προϊόντα δεν πρέπει να εφαρμόζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από την άλλη, η θεραπεία με λέιζερ μπορεί επίσης να είναι μια λύση για τη μείωση των κηλίδων στο πρόσωπο.

Αν και προτείνονται κάποιες σπιτικές λύσεις με βάση τα τρόφιμα, τον άργιλο και τα αιθέρια έλαια στη δημοφιλή σφαίρα, καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα έναν δερματολόγο πριν τις εφαρμόσετε, για να αποφύγετε ανεπιθύμητες ενέργειες και να επιδεινώσετε το αρχικό πρόβλημα.

Με λίγα λόγια, όταν παρατηρείς την εμφάνιση κηλίδων στο πρόσωπό σου, το πιο σημαντικό είναι αυτό Επικοινωνήστε με έναν δερματολόγο το συντομότερο δυνατό, με στόχο τη διεξαγωγή μια ανάλυση και σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.

Η κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος, των αιτιών και η παρέμβαση με διάγνωση και ειδική θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση και την καταπολέμηση της εμφάνισης κηλίδων στο πρόσωπο.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


  • Findlay, M., & Ally, M.S. (2015). Μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος. Στην Πλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική: Προσεγγίσεις και Τεχνικές. https://doi.org/10.1002/9781118655412.ch10
  • Berwick, M., Armstrong, B.K., Ben-Porat, L., Fine, J., Kricker, A., Eberle, C., & Barnhill, R. (2005). Έκθεση στον ήλιο και θνησιμότητα από μελάνωμα. Εφημερίδα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου. https://doi.org/10.1093/jnci/dji019
  • Kohl, E., Steinbauer, J., Landthaler, M., & Szeimies, R. M. (2011). Γήρανση του δέρματος. Περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας. https://doi.org/10.1111/j.1468-3083.2010.03963.x
  • Valdés-Rodríguez R, Torres-Álvarez B, González-Muro J, Almeda-Valdés P. Το δέρμα και το ενδοκρινολογικό σύστημα. Gac Med Mex. 2012;
  • Δεκάλογος AEMPS για ασφαλή ηλιοθεραπεία. (2019, -08-06T07:55:53+00:00). Ανακτήθηκε από https://www.aemps.gob.es/informa/notasinformativas/cosmeticoshigiene/2019-cosmeticoshigiene/decalogo-de-la-aemps-para-tomar-el-sol-de-forma-segura/
  • Caballero P, García T, Clínica P, Toledo M. Τρόφιμα και διατροφή: επιπτώσεις στην υγεία και την ομορφιά του δέρματος Διατροφή και διατροφή: επιπτώσεις στην ομορφιά και την υγεία του δέρματος. Nutr clin diet hosp. 2013;

Leave a Comment