Ανακαλύψτε τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ και αντιβιοτικών

Παίρνετε αντιβιοτικά και θέλετε ένα αλκοολούχο ποτό; Σας αναφέρουμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να περιμένετε και να αποφύγετε αυτό το ποτό.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 30 Νοεμβρίου 2023

Εάν σας έχουν συνταγογραφηθεί φάρμακα για μια λοίμωξη, μπορεί να αναρωτιέστε για την ασφάλεια να παραγγείλετε ένα ποτό ενώ βρίσκεστε σε θεραπεία. Σε αντίθεση με πολλές εικασίες, η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωση ενός μόνο ποτού δεν θα αλλάξει σχεδόν ποτέ την επίδραση του φαρμάκου. Ωστόσο, θα είναι πάντα Είναι πιο βολικό και συνετό να απέχετε από το αλκοόλ ενώ χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά.

Η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ μειώνει τις πιθανότητες παρενεργειών και ευνοεί την ανταπόκριση του σώματός σας στις λοιμώξεις. Επιπλέον, καμία ποσότητα ποτού, κρασιού ή μπύρας δεν θεωρείται ασφαλής για την υγεία σας.

Γιατί πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ ενώ παίρνετε αντιβιοτικά;

Η κατανάλωση ενός ποτηριού αλκοόλ μαζί με ένα από τα συνήθως συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά μπορεί να μην επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. ΤΕΛΟΣ παντων, Ναι, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες και να εμποδίσει τη φυσική ικανότητα του σώματος να αναπληρώνεται.

Σας έχει πει ο γιατρός σας να μην πίνετε αλκοόλ μέχρι να ολοκληρώσετε τη θεραπεία; Ας δούμε τους λόγους.

Το αλκοόλ μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του αντιβιοτικού

Γενικά, το αλκοόλ δεν παρεμβαίνει άμεσα στον τρόπο δράσης των αντιβιοτικών κατά των βακτηρίων. Ακόμα κι έτσι, η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις που επηρεάζουν τα επίπεδα του φαρμάκου στην κυκλοφορία του αίματοςμεταβάλλοντας την αποτελεσματικότητά του.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα τροποποιεί το μεταβολισμό ορισμένων αντιβιοτικών. Όπως εξηγείται σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Αναισθησία & Εντατική Ιατρικήτα περισσότερα φάρμακα μεταβολίζονται στο ήπαρ, χάρη στη δράση των ηπατικών ενζύμων.

Υπάρχουν όμως αντιβιοτικά που χρησιμοποιούν τα ίδια ένζυμα που μεταβολίζουν το αλκοόλ. Αν αντί να επιτελούν τη λειτουργία τους με τη φαρμακευτική αγωγή, απασχολούνται με άλλη ουσία, η αποσύνθεση του αντιβιοτικού επιβραδύνεται. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα του φαρμάκου στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο τοξικότητας και παρενεργειών, χωρίς να ενισχύονται τα αντιμικροβιακά αποτελέσματα.

Από την άλλη, όταν υπάρχει χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, το συκώτι παράγει πολλά ηπατικά ένζυμα, τα οποία επιταχύνουν τον μεταβολισμό και την αποβολή των αντιβιοτικών από τον οργανισμό. Έτσι, είναι πιθανό, με τις συνήθεις δόσεις, η φαρμακευτική αγωγή να μην επαρκεί για την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Μια κριτική που δημοσιεύτηκε στο Αντιμικροβιακά μέσα και Χημειοθεραπεία σημειώνει ότι Η ερυθρομυκίνη, ειδικότερα, μπορεί να έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα με την ταυτόχρονη κατανάλωση αλκοόλ. Οι ίδιοι ερευνητές εξηγούν ότι η δοξυκυκλίνη είναι επίσης λιγότερο αποτελεσματική όταν το άτομο πάσχει από χρόνιο αλκοολισμό.

Η ανταπόκριση στον συνδυασμό αλκοόλ και αντιβιοτικών ποικίλλει μεταξύ των ανθρώπων. Παράγοντες όπως η γενετική, η υγεία του ήπατος και η χρήση άλλων φαρμάκων επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται και τις δύο ουσίες.Το αλκοόλ έχει παρενέργειες

Ένας άλλος κίνδυνος κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη χρήση αντιβιοτικών είναι η ανάπτυξη παρενεργειών. Πολλά φάρμακα, από μόνα τους, μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως γαστρίτιδα, ναυτία και έμετος, πονοκέφαλος ή ζάλη. Αυτές οι εκδηλώσεις τείνουν να επιδεινώνονται όταν πίνετε αλκοόλ.

Αντιβιοτικά όπως η ριφαμπικίνη μπορεί να προκαλέσουν ηπατική βλάβη ως ανεπιθύμητη ενέργεια. Ειδικά αν το άτομο υποφέρει ήδη από ηπατικά προβλήματα. Δεδομένου ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει επίσης αυτό το όργανο, είναι λογικό να αποφεύγετε το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά, όταν συνδυάζονται με αλκοόλ, ενέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ενός τύπου παρενέργειας που ονομάζεται «αντίδραση που μοιάζει με δισουλφιράμη». Περιλαμβάνει τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Ζάλη
 • Ναυτία
 • Ταχυκαρδία
 • Πονοκέφαλο
 • Υπερβολικός ιδρώτας
 • Ερυθρότητα του προσώπου

Σπάνια, η αντίδραση γίνεται σοβαρή. Τότε, εμφανίζεται πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση, αποπληξία ακόμη και την πιθανότητα καρδιακής προσβολής.

Η μετρονιδαζόλη είναι το αντιβιοτικό που σχετίζεται περισσότερο με το αποτέλεσμα που μοιάζει με τη δισουλφιράμη. Για το λόγο αυτό, η ετικέτα του φαρμάκου συμβουλεύει τη διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ ή προϊόντων που περιέχουν προπυλενογλυκόλη κατά τη διάρκεια και για τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά τη θεραπεία.

Ένα άλλο αντιβιοτικό με σοβαρή αντίδραση όταν συνδυάζεται με αλκοόλ είναι η λινεζολίδη. Σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι για ασθενείς με υποκείμενα προβλήματα υπέρτασης ή που καταναλώνουν πολύ αλκοόλ.Το αλκοόλ επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης του σώματος

Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να θεραπεύει, να θεραπεύει και να αναρρώνει από ασθένειες. Η ουσία είναι κατασταλτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και, ως εκ τούτου, μειώνει την αποτελεσματικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να κινητοποιούνται και να δρουν ενάντια σε εξωτερικούς παράγοντες. Μια κριτική για Έρευνα για το αλκοόλ επισημαίνει ότι ο αντίκτυπος συμβαίνει ακόμη και με μέτριες ποσότητες.

Το αλκοόλ προκαλεί επίσης αφυδάτωση, εμποδίζει τον οργανισμό να απορροφήσει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα και αυξάνει την κούραση. Αυτές οι καταστάσεις, μαζί, μειώνουν τις ικανότητες του σώματος να επουλωθεί από μια μόλυνση.

Δεν πρέπει ποτέ να πίνετε αλκοόλ με αυτά τα αντιβιοτικά.

Μια αλληλεπίδραση φαρμάκων εμφανίζεται όταν Ο συνδυασμός δύο ή περισσότερων ουσιών αλλάζει τις επιμέρους επιδράσεις της καθεμίας στον οργανισμό. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να τροποποιήσει την αποτελεσματικότητα, την απορρόφηση, το μεταβολισμό ή την αποβολή των φαρμάκων, με αποτέλεσμα ανεπιθύμητες συνέπειες.

Συγκεκριμένα, αυτά είναι τα αντιβιοτικά που δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζονται με αλκοόλ λόγω του υψηλού κινδύνου αλληλεπίδρασης:

 • Ισωνιαζίδη (Hyzyd ®)
 • Κεφοτετάνη (Cefotan ®)
 • Κεφαμαδόλη (Mandol ®)
 • Ερυθρομυκίνη (Erymax ®)
 • Κεφτριαξόνη (Rocefina ®)
 • Κεφμεταζόλη (Zefazone ®)

Για την ακόλουθη λίστα, τα δεδομένα είναι λιγότερο σαφή και πειστικά, αλλά υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν τον κίνδυνο συνδυασμού τους με αλκοόλ σε ορισμένα άτομα:

 • Linezolid (Zyvoxid ®)
 • Ισωνιαζίδη (Cemidon ®)
 • Τινιδαζόλη (Tindamax ®)
 • Μετρονιδαζόλη (Flagyl ®)
 • Ethionamide (Trecator ®)
 • Αιθαμπουτόλη (Myambutol ®)
 • Κυκλοσερίνη (Seromycin ®)
 • Τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη (Bactrim ®)

Σε περίπτωση αμφιβολίας και βάσει στοιχείων, για να είστε πάντα ασφαλείς, είναι προτιμότερο να αποφεύγετε το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αντιβιοτικής θεραπείας και λίγες ημέρες μετά τη διακοπή της χρήσης του.

Τι να κάνετε εάν θέλετε να πίνετε αλκοόλ ενώ χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά;

Η λήψη ενός ποτού με κάποια από τα αντιβιοτικά που δεν συμπεριλάβαμε στην προηγούμενη λίστα μπορεί να μην είναι πρόβλημα. Τέλος πάντων, για τους λόγους που αναφέραμε στην αρχή, Είναι πάντα προτιμότερο να αποφεύγετε το αλκοόλ.

Ο γιατρός σας θα σας προειδοποιήσει να μην καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά όταν συνταγογραφείτε φάρμακα. Ο επαγγελματίας, εκτός από τη συνεχιζόμενη κατάστασή σας, θα εξετάσει την ηλικία και τη γενική υγεία σας για να σας συμβουλεύσει.

Εάν σας πουν ότι το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν είναι καλή ιδέα, λάβετε υπόψη τη σύστασή τους.

Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις, εάν προτιμάτε να συνεχίσετε να πίνετε ενώ χρησιμοποιείτε ένα αντιβιοτικό, είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας. Διαβάστε την ετικέτα του προϊόντος για να βεβαιωθείτε ότι οι κατασκευαστές δεν αναφέρουν αποδεδειγμένες ανεπιθύμητες ενέργειες. σχετίζεται με τη χρήση αλκοόλ. Αν είναι αναλυτικά εκεί, τότε άλλαξε γνώμη.

Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με το γιατρό σας για να εξετάσετε άλλες επιλογές. Για παράδειγμα, εάν βρεθείτε στην κατάσταση όπου έχετε μια ήπια μόλυνση και έχετε προγραμματίσει μια γιορτή κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα είναι εφικτό να μεταβείτε σε διαφορετικό αντιβιοτικό, με καλύτερο προφίλ ασφάλειας.

Η αρχική κατάσταση της υγείας σας είναι το κλειδί. Εάν έχετε ήδη ηπατικά προβλήματα, το αλκοόλ δεν αποτελεί επιλογή, είτε λαμβάνετε αντιβιοτικά είτε όχι.

Η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται είναι επίσης σημαντική. Για ορισμένες παρενέργειες, όπως μια αντίδραση που μοιάζει με δισουλφιράμη, χρειάζεστε μόνο λίγο. Και μπορεί να μην το λαμβάνετε με ένα ποτό, αλλά με προϊόντα χωρίς συνταγή που περιέχουν αλκοόλ, όπως στοματικό διάλυμα ή σιρόπι για τον βήχα.

Είναι καλύτερο να περιμένετε

Η σύσταση ασφαλείας είναι να αποφεύγετε το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικά. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες όταν συνδυάζουν και τις δύο ουσίες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης.

Λάβετε υπόψη ότι τα αντιβιοτικά συνήθως συνταγογραφούνται για μία έως δύο εβδομάδες. Σκεφτείτε λοιπόν να περιμένετε μέχρι να τελειώσετε πλήρως τη θεραπεία και να αναρρώσετε καλά για να παραγγείλετε ένα ποτό.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Leave a Comment