Ατυχήματα και πρώτες βοήθειες σε ηλικιωμένους 2024

Οι πρώτες βοήθειες για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι χρήσιμες για τη διαχείριση πτώσεων, εγκαυμάτων, καρδιαγγειακών προβλημάτων ή άλλων κοινών ατυχημάτων. Εξηγούμε τα κύρια μέτρα.

Τελευταία ενημέρωση: 24 Μαΐου 2023

Η γνώση μιας σειράς μέτρων πρώτων βοηθειών για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι απαραίτητη για να μπορούν να ενεργούν σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος. Στις αναπτυγμένες χώρες το προσδόκιμο ζωής είναι πολύ υψηλό. Τόσο πολύ, που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι άνω των 70 ή 80 ετών.

Το πρόβλημα είναι ότι, Καθώς μεγαλώνουμε, γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε οποιονδήποτε τραυματισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας τραυματισμός που στους νέους δεν θα έπρεπε να αποτελεί κίνδυνο, στους ηλικιωμένους μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή.

Οι πρώτες βοήθειες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας γίνονται ιδιαίτερα σημαντικές στην περίπτωση εκείνων των ατόμων που φροντίζουν ένα μέλος της οικογένειας ή που εργάζονται για αυτό. Σε αυτό το άρθρο εξηγούμε πώς να ενεργήσετε σε κάθε περίπτωση.

Ποια ατυχήματα απαιτούν πρώτες βοήθειες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας;

Οι ηλικιωμένοι ή οι ηλικιωμένοι συνήθως έχουν κινητικά προβλήματα ή είναι πιο εύθραυστοι μπροστά σε οποιοδήποτε γεγονός. Ο λόγος είναι ότι αυξάνεται η συχνότητα των συνοδών νοσημάτων. Για παράδειγμα, οστεοπόρωση, υψηλή αρτηριακή πίεση και άνοια.

Επιπλέον, οι συνθήκες υγείας μετά από μια ορισμένη ηλικία καθιστούν απαραίτητο να εξεταστεί ο τρόπος παροχής πρώτων βοηθειών σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να μπερδευτούν, να φοβηθούν ή να έχουν προβλήματα όρασης και ακοής. Γι’ αυτό τα μέτρα ποικίλλουν όσον αφορά τους νέους.

Όπως εξηγείται σε άρθρο του Πρώτες Βοήθειες για τη Ζωή, η συντριπτική πλειοψηφία των ατυχημάτων που υφίστανται οι ηλικιωμένοι είναι πτώσεις. Το χειρότερο είναι ότι σχεδόν το 75% από αυτά αφορούν τραυματισμούς στα άκρα ή στους ώμους.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Ξέρω τι να κάνω, οι πτώσεις σχετίζονται συνήθως με απώλεια όρασης ή προβλήματα ισορροπίας. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να τονιστεί αυτό Αυτή η αστάθεια μπορεί να είναι συνέπεια ορισμένων φαρμάκων.

Μια άλλη κατάσταση που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε ηλικιωμένους ενήλικες είναι η αιμορραγία. Είναι πολύ συνηθισμένο να χρησιμοποιούνται αντιπηκτικά φάρμακα για τη θεραπεία καρδιαγγειακών διαταραχών. Αυτό προκαλεί μεγαλύτερο κίνδυνο αιμορραγίας σε περίπτωση τραυματισμού.

Οι πτώσεις είναι πολύ συχνές στους ηλικιωμένους και ανταποκρίνονται σε πληθώρα παραγόντων κινδύνου.

Άλλα κοινά ατυχήματα

Τα καρδιαγγειακά προβλήματα είναι άλλα από τα πιο σημαντικά θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη στους ηλικιωμένους. Για παράδειγμα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να υποστείτε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Πρώτες βοήθειες και για ηλικιωμένους θα πρέπει να στοχεύει στη θεραπεία των συνεπειών του διαβήτη, της δηλητηρίασης από φάρμακα ή των επιληπτικών κρίσεων. Είναι επίσης σημαντικό να λάβετε υπόψη τον κίνδυνο αφυδάτωσης ή ακραίων μεταβολών της θερμοκρασίας.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: 10 διάσημα κόλπα πρώτων βοηθειών που το 90% των ανθρώπων κάνει λάθος

Πρώτες βοήθειες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας ανάλογα με την περίπτωση

Ανάλογα με το ατύχημα, πρέπει να ληφθούν μέτρα πρώτων βοηθειών σε ηλικιωμένους ή άλλους. Πρέπει να ξέρεις πώς να ενεργείς σε κάθε περίπτωση να προσπαθήσει να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών. Εξηγούμε τις πιο συχνές καταστάσεις.

1. Πρώτες βοήθειες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας εάν υπάρξει πτώση

Η δράση πρώτων βοηθειών για τους ηλικιωμένους, όποια κι αν είναι η κατάσταση, είναι να ζητήσουν βοήθεια. Όταν κάποιος πέφτει πρέπει να προσπαθήσετε να τον ηρεμήσετε και να τον μετακινήσετε αργά. Εάν υπάρχει πολύς πόνος σε οποιαδήποτε περιοχή, παραμόρφωση ή αδυναμία κίνησης, θα πρέπει να αποφύγετε να μετακινήσετε αυτό το μέρος.

Εάν είναι δυνατό να γίνει αυτό χωρίς πόνο, το άτομο θα πρέπει να βοηθηθεί να σηκωθεί. Για να γίνει αυτό, συνιστάται να το τοποθετήσετε σε τέσσερα πόδια για περισσότερη σταθερότητα. Στη συνέχεια οι αγκώνες διαχωρίζονται από το έδαφος.

Σε περιπτώσεις που η πτώση έχει προκαλέσει απώλεια συνείδησης, αιμορραγία ή έμετο, συνιστάται η μετάβαση στα επείγοντα. Το ίδιο εάν υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή ή υποψία σπασμένου οστού..

2. Πώς να ενεργήσετε σε περίπτωση ατυχήματος

Τα ατυχήματα, δυστυχώς, είναι συνηθισμένα. Σύμφωνα με άρθρο στο Madrid Salud, οι πρώτες βοήθειες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να ακολουθούν τη στρατηγική PAS. Είναι το αρκτικόλεξο για την προστασία, προειδοποίηση και βοήθεια.

Επομένως, το πρώτο πράγμα είναι να μετακινήσετε ή να προστατέψετε το άτομο από το δρόμο. Η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης πρέπει να ειδοποιηθεί αμέσως. Μόλις γίνει αυτό, γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να διατηρηθεί ο αεραγωγός καθαρός και να σταματήσει οποιαδήποτε αιμορραγία.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τυχαίου ακρωτηριασμού του δακτύλου

3. Πρώτες βοήθειες σε δηλητηριασμένους ηλικιωμένους

Η δηλητηρίαση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Όπως σε κάθε ηλικία, είναι πιθανό ότι πρόκειται για απόπειρα αυτοκτονίας και αυτή η επιλογή θα πρέπει να εξεταστεί. Παρ ‘όλα αυτά, Είναι πιο συχνό ότι οφείλεται σε λάθος λήψη του φαρμάκου.

Όταν εμφανίζεται η δηλητηρίαση, πρέπει να μάθουμε τι την προκάλεσε. Εάν εντοπιστεί, το ιδανικό είναι να ειδοποιήσετε την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης ώστε να δώσουν ακριβείς οδηγίες για το πώς να ενεργήσουν.

Δεν πρέπει να προκαλείται έμετος ή να χορηγείται οποιοδήποτε άλλο υγρό ή φάρμακο.. Εάν η δηλητηρίαση οφείλεται σε κάποιο αέριο, όπως διοξείδιο του άνθρακα ή χρώματα, θα πρέπει να προσπαθήσετε να μεταφέρετε το άτομο σε μια περιοχή με καθαρό αέρα.

4. Ενεργήστε ως απάντηση στον πνιγμό

Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι πρώτες βοήθειες για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας δεν διαφέρουν πολύ από άλλες ηλικίες. Εάν δεν υπάρχει αναπνευστικός συμβιβασμός, Πρέπει να ενθαρρύνετε αυτό το άτομο να βήχει και να το ηρεμεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Εάν εμφανιστεί δυσκολία στην αναπνοή, πρέπει να ειδοποιήσετε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και να ξεκινήσετε ελιγμούς για να εξαλείψετε το εμπόδιο. Είναι η κλήση Ελιγμός Heimlich. Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να βγάλετε το αντικείμενο ή το φαγητό με τα χέρια σας ή να χτυπήσετε το στήθος.

Βασικό κιτ πρώτων βοηθειών

Για να παρασχεθούν πρώτες βοήθειες σε ηλικιωμένους, είναι απαραίτητο να έχετε ένα καλό κιτ πρώτων βοηθειών στο σπίτι.. Ιδανικά, όλες οι οικογένειες θα πρέπει να το έχουν, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντικό αν υπάρχει κάποιος ηλικιωμένος στο σπίτι. Πρέπει να έχει μια σειρά από ουσιαστικά στοιχεία.

Θα έπρεπε να έχω γάζα, ψαλίδι, γύψους και τσιμπιδάκια. Είναι επίσης σημαντικό να αποτελείται από ταινία, αντισηπτικά μαντηλάκια και απολυμαντικό χεριών. Καλύτερα αν έχουμε κρύες κομπρέσες στην κατάψυξη και θερμόμετρο.

Από την άλλη, θα πρέπει να υπάρχει μια σειρά βασικών γενικών φαρμάκων στο σπίτι. Για παράδειγμα, αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά, αντιπυρετικά ακόμα και αντισηπτική κρέμα. Οι προμήθειες ποικίλλουν ανάλογα με τις συνθήκες υγείας των κατοίκων του σπιτιού.

Για παράδειγμα, εάν πρόκειται για διαβητικό που υποβάλλεται σε θεραπεία με ινσουλίνη, θα είναι απαραίτητο να έχει επιπλέον δόσεις. Συνιστάται επίσης να έχετε πιεσόμετρο ή συσκευή ανάγνωσης γλυκόζης αίματος.

Ένα κουτί πρώτων βοηθειών θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι, ειδικά εάν υπάρχει ένας μεγαλύτερος ενήλικας.

Πρέπει να δράσεις αποφασιστικά και γρήγορα

Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι η γνώση βασικών μέτρων πρώτων βοηθειών για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να αποφύγει πολλές επιπλοκές και ακόμη και να σώσει τη ζωή τους. Πρέπει να προσπαθήσετε να είστε πολύ σαφείς σχετικά με το πώς να ενεργήσετε σε κάθε περίπτωση.

Το ιδανικό είναι αυτό κάθε φροντιστής γνωρίζει με βάση τους κινδύνους αυτού του ατόμου. Ανάλογα με τις ασθένειες που έχετε, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να υποστείτε κάποια ατυχήματα ή άλλα.

Ως εκ τούτου, συνιστάται τα μέλη της οικογένειας να εμπλέκονται στις παθολογίες των αγαπημένων τους και να κατανοούν πραγματικά τους κινδύνους. Εάν ληφθούν μέτρα γρήγορα και αποτελεσματικά, υπάρχει μικρότερη πιθανότητα σοβαρού ή μη αναστρέψιμου τραυματισμού.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Leave a Comment