Bakuchiol: είναι η “φυτική ρετινόλη” τόσο καλή όσο λένε;

Μάθετε τι είναι το bakuchiol και πώς μπορεί να σας βοηθήσει! Αυτή η φυσική ένωση θα ήταν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα κοινά ρετινοειδή.

Το Bakuchiol είναι μια μοντέρνα φυσική ένωση που αποτελεί την κατ’ εξοχήν φυτική ρετινόλη. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά όχι τις δυσμενείς επιπτώσεις της ρετινόλης. δηλαδή δεν προκαλεί ερεθισμό, ερυθρότητα ή τσούξιμο.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την προέλευσή του και τον τρόπο χρήσης του, συνεχίστε να διαβάζετε αυτήν τη σημείωση, γιατί θα σας δώσουμε όλες τις λεπτομέρειες. Έτσι, όταν συναντήσετε αυτό το προϊόν στο κατάστημα ομορφιάς, δεν θα σας είναι πλέον άγνωστο.

Τι είναι το bakuchiol;

Το Bakuchiol είναι μια φυσική ένωση που εξάγεται από τους σπόρους και τα φύλλα του Psoralea corylifolia είτε babchi, ένα φυτό ιθαγενές στην Ινδία, το οποίο είναι δημοφιλές στην ιατρική της Αγιουρβέδα και στην Κίνα. Αυτό το φυτό Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως η λέπρα, η ψωρίαση, η λευκοδερμία, η λεύκη και η αλωπεκία.μεταξύ άλλων.

Από την άλλη, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Έρευνα Φυσικών Προϊόντων αναδεικνύει τις ηπατοπροστατευτικές, καρδιοπροστατευτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του φυτού. Επιπλέον, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αφού αναστέλλει τη διαδικασία οξειδωτικού στρες του δέρματος.

Αποδεικνύεται επίσης ότι είναι ένα ισχυρό αντιμικροβιακό, το οποίο το έχει καταστήσει πρωταγωνιστή διαφορετικών αντιγηραντικών προϊόντων που πωλούνται σε φαρμακεία και καταστήματα καλλυντικών. Η δράση του θα ήταν υποκατάστατο της ρετινόλης, που συνήθως σχετίζεται με ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το Bakuchiol διεγείρει την κυτταρική ανανέωση, αυξάνει την πυκνότητα του δέρματος και είναι σύμμαχος όταν πρόκειται για τη βελτίωση της εμφάνισης των κηλίδων.Είναι η φυτική ρετινόλη τόσο καλή όσο λένε;

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Dermatology αξιολόγησε τις ιδιότητες της bakuchiol σε σύγκριση με τη ρετινόλη και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Το πρώτο πράγμα που καθορίστηκε είναι ότι η φυτική ρετινόλη έδειξε ίσα αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση της εμφάνισης των ρυτίδων και της υπερμελάγχρωσης.

Η δεύτερη διαπίστωση ήταν αυτή Οι συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή που χρησιμοποίησαν bakuchiol ανέφεραν λιγότερο κνησμό και ξεφλούδισμα του δέρματός τους; σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με όσους χρησιμοποιούσαν ρετινόλη. Ο τελευταίος ανέφερε πιο έντονα συμπτώματα όσον αφορά τον κνησμό και την ερυθρότητα.Ποιοι τύποι δέρματος ωφελούνται από το bakuchiol;

Το Bakuchiol μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους τύπους δέρματος: ξηρό, λιπαρό, μικτό ή ευαίσθητο. Παρ ‘όλα αυτά, θα μπορούσε να είναι πιο ωφέλιμο για το ευαίσθητο δέρμαπου συνήθως επηρεάζονται περισσότερο από τις παρενέργειες της ρετινόλης.

Ομοίως, δεδομένου ότι δεν παράγει φωτοευαισθησία, Αυτή η ένωση μπορεί να εφαρμοστεί το πρωί και να συνδυαστεί με άλλα προϊόντα, όπως βιταμίνη C, οροί και κρέμες. Φυσικά, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να μην το ανακατεύετε με οξέα απολέπισης, καθώς η υπερδιέγερση θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ομοίως, άτομα με χαλαρό δέρμα και έντονες γραμμές έκφρασης μπορούν να χρησιμοποιούν bakuchiol. Επιστημονικές μελέτες για το bakuchiol και την ακμή προσώπου δείχνουν ότι οι πάσχοντες από ακμή μπορούν να χρησιμοποιήσουν τοπική κρέμα ρετινόλης 0,5%. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στις βλάβες και θα εξαφανίσει τις κηλίδες που προκαλούνται από εξάρσεις.

Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστάται τοπική δόση μεταξύ 0,5 και 2%.

Παρενέργειες που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Παρόλο που μοιραζόμαστε μαζί σας μελέτες που υποδεικνύουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του bakuchiol είναι ελάχιστες, είναι απαραίτητο να κάνετε την κράτηση ότι κάθε δέρμα μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά. Για παράδειγμα, υπάρχουν εκείνοι που ανέφεραν ότι η πρώτη εφαρμογή αυτού του προϊόντος μπορεί να προκαλέσει κάποιο ερεθισμό.

Επομένως, συνιστάται να ξεκινήσετε με μέτρια ποσότητα. Δηλαδή, μόνο μία φορά την εβδομάδα και αξιολογήστε τον αντίκτυπό του. Στη συνέχεια αυξάνεται, ανάλογα με τις ανάγκες και τα αποτελέσματα.

Τέλος, αν και υπάρχουν ειδικοί δερματολογίας που έχουν πει ότι η χρήση του σε έγκυες γυναίκες είναι ασφαλής, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) προειδοποίησε ότι τα ρετινοειδή δεν είναι ασφαλή για το έμβρυο. Είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε τον θεράποντα γιατρό σας για να βεβαιωθείτε.

Γνωρίζατε ήδη φυτική ρετινόλη;

Το Bakuchiol φέρει το παρατσούκλι φυτό ρετινόλη ειλικρινά. Αυτή η ένωση έχει γίνει μια εναλλακτική λύση για το πιο ευαίσθητο δέρμα, καθώς οι δυσμενείς επιπτώσεις της είναι ελάχιστες σε σύγκριση με την παραδοσιακή ρετινόλη.

Επιπλέον, τα οφέλη του ξεπερνούν τα καλλυντικά. Σήμερα, είναι μια επιλογή για συμπλήρωμα θεραπειών ακμής, ψωρίασης και λεύκης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


  • Brownell, L., Geen, S., & Lee, W.L. (2021). Μια κλινική μελέτη που αξιολογεί την αποτελεσματικότητα της τοπικής κρέμας bakuchiol (up256) στην ακμή του προσώπου. Journal of Drugs in Dermatology: JDD, είκοσι(3), 307-310. https://europepmc.org/article/med/33683079
  • Chaudhuri, R.K., & Bojanowski, K. (2014). Bakuchiol: μια λειτουργική ένωση παρόμοια με τη ρετινόλη που αποκαλύφθηκε με προφίλ γονιδιακής έκφρασης και κλινικά αποδεδειγμένα έχει αντιγηραντικά αποτελέσματα. International Journal of Cosmetic Science, 36(3), 221-230. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ics.12117
  • Dhaliwal, S., Rybak, I., Ellis, SR, Notay, M., Trivedi, M., Burney, W., … & Sivamani, RK (2019). Προοπτική, τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή αξιολόγηση τοπικής μπακουχιόλης και ρετινόλης για φωτογήρανση προσώπου. British Journal of Dermatology, 180(2), 289-296. https://academic.oup.com/bjd/article-abstract/180/2/289/6601687
  • Kavak, E., Mutlu, D., Ozok, O., Arslan, S., & Kivrak, A. (2022). Σχεδιασμός, σύνθεση και φαρμακολογική αξιολόγηση της νέας Artemisinin-Tymol. Έρευνα Φυσικών Προϊόντων, 36(14), 3511-3519. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14786419.2020.1865954
  • Krishna, T.A., Edachery, B., & Athalathil, S. (2022). Bakuchiol–ένα φυσικό μεροτερπενοειδή: προσεγγίσεις δομής, απομόνωσης, σύνθεσης και λειτουργικότητας. Προόδους ΕΚΕ, 12(14), 8815-8832. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8985110/#:~:text=Bakuchiol%20is%20found%20to%20have,of%20top%20anti%2Dageing%20molecule.
  • Jafernik, K., Halina, E., Ercisli, S., & Szopa, A. (2021). Χαρακτηριστικά της βακουχιόλης-η ένωση με υψηλή βιολογική δράση και κύρια πηγή απόκτησής της-Cullen corylifolium (L.) Medik. Έρευνα Φυσικών Προϊόντων, 35(24), 5828-5842. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33185126/
  • Pons, L. (2001). Καλλυντικά ενημερωμένα. Offarm, 20(6), 188-189. https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-cosmetica-al-dia-13015503
  • Uthirapathy, S., & Ahamad, J. (2022). Προφίλ τοξικότητας του υδροαλοχολικού εκχυλίσματος σπόρων Psoralea Corylifolia L Fabaceae σε αρουραίους Wistar. Academic Journal of Health Sciences: Balearic Medicine, 37(3), 120-126. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8421116
  • Watson, S. (4 Μαΐου 2022). Bakuchiol: Κάνει το δέρμα να φαίνεται νεότερο; Πρόσβαση στις 6 Οκτωβρίου 2023. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/bakuchiol-does-it-make-skin-look-younger

Leave a Comment