Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το self-tanner κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η χρήση αυτομαυρίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής, αρκεί να έχει την κατάλληλη σύνθεση. Είναι σημαντικό να κοιτάξετε προσεκτικά την ετικέτα αυτών των προϊόντων και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Τελευταία ενημέρωση: 9 Ιουλίου 2023

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκύπτουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τα καλλυντικά προϊόντα που πρέπει ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μία από τις συχνές ανησυχίες έχει να κάνει με την ευκολία του αυτομαυρίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για το θέμα.

Η ασφάλεια αυτού του τύπου προϊόντων έχει συχνά αμφισβητηθεί. Μεταξύ άλλων πτυχών, πιστεύεται ότι μπορεί να μετριάσει το σχηματισμό της βιταμίνης D που προκαλείται από το ηλιακό φως. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί η συνάφεια της απασχόλησής του.

Πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για αυτό το θέμα.

Ακόμα κι έτσι, τα διαθέσιμα δεδομένα μας επιτρέπουν να διαπιστώσουμε πότε συνιστάται η χρήση αυτομαυρίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πότε ενέχει οποιονδήποτε κίνδυνο. Θα μιλήσουμε για αυτό παρακάτω.

Δέρμα και εγκυμοσύνη

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το δέρμα υφίσταται μεγάλες αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ορμονικές διεργασίες αναγκάζουν το χόριο να μεταμορφωθεί και γίνεται πολύ πιο ευαίσθητος σε οποιαδήποτε επιθετικότητα από το εξωτερικό περιβάλλον.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στα καλλυντικά, καθώς ερεθίζουν ή συμβάλλουν στην εμφάνιση λεκέδων. Για το λόγο αυτό, πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή όταν εκτίθεστε στον ήλιο.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το αυτομαύρισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν δεν επιλεγεί το σωστό ή χρησιμοποιηθεί υπερβολικά, μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ορισμένα καλλυντικά προϊόντα δεν συνιστώνται όταν μια γυναίκα είναι έγκυος.Έτσι, κατ’ αρχήν, Δεν υπάρχει τίποτα κακό με τη χρήση αυτομαυρίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι αυτά τα είδη προϊόντων προκαλούν οποιαδήποτε βλάβη στη μητέρα ή το μωρό. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να το συζητήσετε με το γιατρό σας.

Τα αυτομαυρισμένα δεν πρέπει να συγχέονται με τα μπρονζέ. Τα πρώτα παρέχουν μια επιφανειακή αλλαγή, δίνοντας στο δέρμα έναν πιο πορτοκαλί τόνο. Από την άλλη, τα βυρσοδεψία ενισχύουν τη δράση του ήλιου, κάνοντας το δέρμα να σκουραίνει πιο γρήγορα.

Θα πρέπει επίσης να είναι πολύ σαφές ότι τα αυτομαυρισμένα δεν προσφέρουν από μόνα τους αντηλιακή προστασία, εκτός εάν η ετικέτα αναφέρει ξεκάθαρα ότι αυτό συμβαίνει. Το πιο σχετικό είναι ελέγξτε τη σύνθεση του προϊόντος και επιλέξτε μόνο εκείνα που δεν δημιουργούν κανένα κίνδυνοσύμφωνα με τις πληροφορίες στην ετικέτα.

Το μαύρισμα με προϊόντα μαυρίσματος και το αυτομαύρισμα με ουσίες που χρωματίζουν το δέρμα είναι διαφορετικές διαδικασίες.

Η σύνθεση είναι το βασικό σημείο

Μέχρι πρόσφατα, διάφορα καλλυντικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του αυτομαυρίσματος και των βαφών, είχαν μια σύνθεση που θα μπορούσε να είναι πολύ επιθετική. Ομοίως, η δοκιμή αυτών των στοιχείων δεν ήταν πάντα αξιόπιστη. Σήμερα, αυτό έχει αλλάξει.

Οι περισσότεροι αυτομαυρισμένοι Αποτελούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από διυδροξυακετόνη. Αυτό είναι ένα στοιχείο που προέρχεται από ζαχαροκάλαμο. Η δράση του είναι να σκουραίνει την επιφάνεια του δέρματος κατά την επαφή με πρωτεΐνες.

Δεν διεισδύει στα βαθιά στρώματα του δέρματος.

Αυτά τα προϊόντα δεν διεγείρουν την παραγωγή μελανίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για ένα φυσικό μαύρισμα. Το μόνο που κάνουν είναι να βάφουν το πιο εξωτερικό μέρος του δέρματος. Εφόσον είναι φτιαγμένο από διυδροξυακετόνη, είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε αυτομαυριστικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Χάρη στις αναφερόμενες ιδιότητες, δεν υπάρχει κίνδυνος οι χημικές ουσίες να φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματος της μητέρας και να επηρεάσουν το μωρό. Ομοίως, η πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων είναι πολύ μικρή. Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα απαραίτητο να φροντίζετε να διαβάζετε την ετικέτα του προϊόντος για να επαληθεύσετε τη σύνθεση.

Συστατικά προς αποφυγή

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) έχει υποδείξει εδώ και 30 χρόνια ότι είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε αυτομαυριστικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, το ιδανικό είναι να αναζητήσετε προϊόντα που έχουν στην ετικέτα τους τη ρητή δήλωση ότι είναι κατάλληλα για έγκυες γυναίκες.

Τα αυτομαυρισμένα συνήθως περιέχουν άλλα στοιχεία, όπως καροτενοειδή, τοκοφερόλες, βιταμίνη C και αμινοξέα. Όλοι τους είναι ασφαλείς. Οι γυναικολόγοι συνιστούν, ωστόσο, να αποφεύγετε τη χρήση αυτών των προϊόντων εάν περιέχουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ιώδιο.
  • ορμόνες.
  • Η βιταμίνη Α και τα παράγωγά της, όπως το ρετινοϊκό οξύ.

Αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στο έμβρυο. Απαιτείται μεγάλη ποσότητα αυτών των συστατικών για τη δημιουργία σημαντικού κινδύνου, αλλά είναι πάντα καλύτερο να αποτραπεί.

Οι κρέμες εγκυμοσύνης, όποιος κι αν είναι ο σκοπός τους, πρέπει να περιέχουν κάποιο πιστοποιητικό στην ετικέτα που να επικυρώνει την ασφάλειά τους για το συγκεκριμένο στάδιο.

Πώς να το εφαρμόσετε;

Για να χρησιμοποιήσετε το αυτομαυριστικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει επίσης να ξέρετε πώς να το εφαρμόσετε. Συνιστάται να μην χρησιμοποιείται πριν από τη 12η εβδομάδα κύησης.. Από εκεί και πέρα, τα όργανα του μωρού έχουν ήδη σχηματιστεί και είναι πιο ασφαλές.

Ομοίως, ενδείκνυται η χρήση κρέμες ή μαντηλάκια αυτομαυρίσματος. Δεν συνιστάται η χρήση αυτών που έρχονται σε μορφή αερολύματος, καθώς η εφαρμογή μπορεί να οδηγήσει σε αναρρόφηση ορισμένων σωματιδίων.

Επίσης δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε περιοχές με βλεννογόνους., όπως η μύτη, τα χείλη και η περιοχή γύρω από τα μάτια. Δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τους κινδύνους από αυτό, αλλά συνιστάται προσοχή επειδή η απορρόφηση είναι διαφορετική σε αυτές τις περιοχές.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι η χρήση αυτομαυρίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής.

Στην πραγματικότητα, Αυτή είναι μια πιο αξιόπιστη επιλογή από την απευθείας ηλιοθεραπεία., αφού τόσο η υπεριώδης ακτινοβολία όσο και η ζέστη μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε μια έγκυο γυναίκα. Σε κάθε περίπτωση, και για να αποφύγετε κινδύνους, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε αυτό το είδος προϊόντος μετά το πρώτο τρίμηνο.

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


  • Lobo, B.V., & Lobo, A.J.V. (2002). Δέρμα και εγκυμοσύνη. MedUNAB, 5(14), 83-99.
  • Ibáñez González, A. (2014). Επιδράσεις καλλυντικών προϊόντων στην εμβρυϊκή ανάπτυξη.
  • Clémenceau, J.P. (2016). Η Μπέλα περιμένει το μωρό. Parkstone International.

Leave a Comment