Μπορείτε να πίνετε μπύρα ενώ θηλάζετε;

Εάν μια μητέρα θέλει να πίνει μπύρα ενώ θηλάζει, είναι καλύτερο να το συζητήσει με το γιατρό της. Θα σας ενημερώσει εάν αυτό είναι ασφαλές σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση και, εάν ναι, ποιες είναι οι σωστές οδηγίες για ασφαλή κατανάλωση.

Η κατανάλωση μπύρας κατά τον θηλασμό είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Από τη μία πλευρά είναι αυτοί που πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, αρκεί να γίνεται με μέτρο. Από την άλλη, όσοι θεωρούν ότι καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής σε αυτό το στάδιο.

Είναι γεγονός ότι το αλκοόλ, σε οποιαδήποτε ποσότητα, περνά στο μητρικό γάλα και ως εκ τούτου φτάνει στο μωρό. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι η κατανάλωση μπύρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού επηρεάζει το μωρό, αλλά δεν υπάρχει επίσης καμία έρευνα που να το αρνείται.

Αν και αυτό το είδος ποτού έχει χαμηλή αλκοολική συγκέντρωση, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει συμφωνία, ούτε ούτε υπάρχουν πειστικές αποδείξεις σχετικά με την ποσότητα αλκοόλ που είναι επικίνδυνη. Επομένως, είναι συνετό να είστε πολύ προσεκτικοί όταν πίνετε μπύρα ενώ θηλάζετε.

Πίνοντας μπύρα κατά τον θηλασμό

Συμβουλευτείτε τον έμπιστο γιατρό σας πριν πιείτε μπύρα ενώ θηλάζετε.

Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι ενδείκνυται η κατανάλωση μπύρας σε πολύ μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Κατά τη γνώμη του, Συνιστάται να μην πίνετε περισσότερες από 12 ουγγιές αυτού του ποτού την ημέρα.αρκεί να μην έχει συγκέντρωση μεγαλύτερη από 10 βαθμούς ή 5% αλκοόλ.

Τα παραπάνω ισοδυναμούν με 8 ουγγιές αλκοολούχου βύνης 7%, 5 ουγγιές κρασί 12% ή 1,5 οποιουδήποτε ποτού 40%. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν 0,6 ουγγιές καθαρού αλκοόλ. Όσοι είναι υπέρ του να μην περιοριστεί πλήρως η κατανάλωση αλκοόλ πιστεύουν ότι το σημαντικό είναι να μην θηλάσει μέσα σε δύο ώρες μετά το ποτό.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ αντιπροσωπεύει «μηδενικό» κίνδυνο για το μωρό. Από αυτή την άποψη, υπάρχουν δύο προβληματικά ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι οι πληροφορίες σχετικά με την ποσότητα αλκοόλ που περιέχεται σε ένα ποτό δεν είναι πάντα ακριβείς. Το δεύτερο, το οποίο την κατάσταση της υγείας και οι συνθήκες κάθε μωρού είναι διαφορετικές.

Ασφάλεια μωρού

Το αλκοόλ περνά απευθείας στο μητρικό γάλα. Τα επίπεδα αυτής της ουσίας είναι υψηλότερα τα πρώτα 30 έως 60 λεπτά μετά την κατάποση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει έως και δύο ή τρεις ώρες μετά την κατανάλωση.

ΤΕΛΟΣ παντων, Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται, τόσο περισσότερο παραμένει στο σώμα. και, επομένως, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να υπάρχει στο μητρικό γάλα για περισσότερες ώρες. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αναφορές ότι η κατανάλωση μιας μπύρας 5% προκαλεί βλάβη σε ένα μωρό που θηλάζει.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μονιμότητα του αλκοόλ στον οργανισμό είναι, εκτός από την ποσότητα, η ταχύτητα με την οποία προσλαμβάνεται, το βάρος της μητέρας και το αν καταναλώνεται με το φαγητό ή όχι. Όλοι αυτοί οι παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν πίνετε μπύρα ενώ θηλάζετε.

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την κρίση του ατόμου που φροντίζει ένα μωρό. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του παιδιού, καθώς μπορεί να υπάρχει ελαφρότητα στον τρόπο φροντίδας του παιδιού.

Υποτιθέμενα οφέλη από την κατανάλωση μπύρας κατά τον θηλασμό

Υπάρχουν πολλοί μύθοι και φήμες σχετικά με τα υποτιθέμενα οφέλη της κατανάλωσης μπύρας κατά τον θηλασμό. Ένα από τα πιο διαδεδομένα επισημαίνει ότι ορισμένα συστατικά αυτού του ποτού, όπως το κριθάρι και ο λυκίσκος, αυξάνουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό.

Αντίθετα, αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει το αντανακλαστικό εξώθησης γάλακτος, δηλαδή με αυτό που ξέρουμε ως «milk let-down». Το ποτό αναστέλλει την παραγωγή ωκυτοκίνης και αυτό μειώνει την παραγωγή μητρικού γάλακτος κατά 10 έως 25%.

Αυτός ο μύθος πιθανότατα γεννήθηκε από ένα επαληθεύσιμο γεγονός: το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα προλακτίνης. Ωστόσο, αυτή η αύξηση είναι αμελητέα και δεν πλησιάζει καν στην αύξηση της παραγωγής μητρικού γάλακτος.

Κίνδυνοι και προφυλάξεις

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η κατανάλωση μπύρας κατά τον θηλασμό αυξάνει την παραγωγή γάλακτος.

Συνιστάται περισσότερο αυτό Κάθε μητέρα συμβουλεύεται τον γιατρό της για την ευκολία του πίνετε μπύρα ενώ θηλάζετε. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο ή ακόμα και επικίνδυνο σε ένα πρόωρο μωρό ή με ορισμένες ευάλωτες ιατρικές καταστάσεις.Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το επίπεδο του αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος της μητέρας είναι το ίδιο με αυτό στο μητρικό γάλα. Εάν, σε κάθε περίπτωση, μια μητέρα αποφασίσει να πιει μπύρα ενώ θηλάζει, καλό είναι να λάβει υπόψη ορισμένες συστάσεις:

 • Πίνετε μέτρια. Συνιστάται να μην πίνετε περισσότερες από μία μπύρα την ημέρα, ή αντίστοιχη, όπως εξηγήσαμε στην αρχή.
 • Περιμένετε δύο ώρες. Συνιστάται να θηλάσετε πριν πιείτε μια μπύρα ή δύο ώρες μετά. Διαφορετικά, θα μπορούσαν να προκύψουν περιττοί κίνδυνοι.
 • Το βάρος της μητέρας. Οι πιο βαριές μητέρες θα πρέπει να περιμένουν από δυόμισι έως τρεις ώρες για να θηλάσουν το μωρό τους. Όσο περισσότερο βάρος υπάρχει, τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να αποβληθεί το αλκοόλ από τον οργανισμό.
 • Αποφύγετε τον κοινό ύπνο. Δεν πρέπει να μοιράζεστε το κρεβάτι με το μωρό σας μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό έχει συσχετιστεί με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.
 • Εκδώστε γάλα εκ των προτέρων. Μια καλή επιλογή για να πίνετε μπύρα ενώ θηλάζετε είναι να βγάλετε γάλα πριν πιείτε. Με αυτόν τον τρόπο, το μωρό μπορεί να τραφεί με το εξαντλημένο γάλα μέχρι να φύγει το αλκοόλ από το σώμα της μητέρας.
 • Το αλκοόλ δεν απελευθερώνεται κατά την παραγωγή γάλακτος. Υπάρχει η πεποίθηση ότι η εξαγωγή γάλακτος μετά την κατανάλωση αλκοόλ θα μειώσει το επίπεδο αυτής της ουσίας στο σώμα. Αυτό δεν είναι σωστό. Θα πρέπει πάντα να περιμένετε μεταξύ δύο και τριών ωρών.
 • Η ενόχληση του γεμάτου στήθους. Εάν αισθάνεστε ενόχληση στο στήθος και είναι απαραίτητο να βγάλετε γάλα πριν από την υποδεικνυόμενη ώρα, το σωστό είναι να το πετάξετε και να μην το δώσετε στο μωρό.
 • Ένας εναλλακτικός φροντιστής. Καλό είναι να επιλέξετε ένα άτομο που μπορεί να φροντίσει το μωρό, εάν η μητέρα δεν είναι διαθέσιμη να το κάνει όταν έχει αποφασίσει να πιει μπύρα ενώ θηλάζει.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τους κινδύνους της κατανάλωσης μπύρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Το αλκοόλ που καταναλώνει το μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος μπορεί να προκαλέσει πολλαπλές επιπτώσεις. Ανάμεσά τους: ψυχοκινητική καθυστέρηση, χαμηλότερη γνωστική απόδοση, καταστολή, ευερεθιστότητα, σπατάλη κ.λπ. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν πίνετε μπύρα ενώ θηλάζετε.

Η καλύτερη επιλογή είναι να μην στερηθείς εντελώς από τον εαυτό σου να πιεις μπύρα ενώ θηλάζεις, αλλά να το κάνεις με εξαιρετική υπευθυνότητα. Αυτό σημαίνει να πίνετε πολύ περιστασιακά, σε μέτριες ποσότητες και να ακολουθείτε τις οδηγίες ασφαλούς θηλασμού.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


 • Pérez Medina, T., Argila Fernández-Durán, ND, Pereira Sánchez, A., & Serrano González, L. (2015). Τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης μπύρας σε διάφορα στάδια της ζωής μιας γυναίκας. Νοσοκομειακή Διατροφή.
 • Sterling Clarren.(1990), International Journal of Gynecology & Obstetrics. Χρήση αλκοόλ από τη μητέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού και της νοητικής και κινητικής ανάπτυξης του βρέφους σε ένα έτος.
 • Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology, 2014, 114, 168–173. Αλκοόλ και Θηλασμός.

Leave a Comment