Διαφραγματική ή διαφραγματική μήτρα: επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Η διαφραγματική μήτρα ή η διαφραγματική μήτρα είναι μια γενετική ανωμαλία που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης ή στον φυσικό τοκετό.

Μιλάμε για διαφραγματική ή διαφραγματική μήτρα όταν Αυτό το όργανο χωρίζεται σε δύο μέρη από μια μεμβράνη που ονομάζεται «διάφραγμα».. Αυτή η κατάσταση είναι παρούσα κατά τη γέννηση και μπορεί να διορθωθεί μόνο με χειρουργική επέμβαση.

Συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας υπάρχουν σε περίπου 4% των γυναικών. Η συγκεκριμένη αντιπροσωπεύει μεταξύ 30% και 90% αυτών των παρατυπιών. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να ειπωθεί ότι είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα.

Ωστόσο, είναι πιθανό η παρουσία του να προκαλεί επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ειδικός, Υπάρχει κίνδυνος αποβολής που κυμαίνεται από 25% έως 47%. Φυσικά, φέρνει και άλλες επιπλοκές. Στον παρακάτω χώρο τα παρουσιάζουμε αναλυτικά.

Τι είναι η διαφραγματική ή διαφραγματική μήτρα;

Η διαφραγματική ή διαφραγματική μήτρα είναι μια συγγενής δυσπλασία στην οποία υπάρχει μια μεμβράνη που διατρέχει όλο το όργανο, χωρίζοντάς το σε δύο μέρη. Αυτή η μεμβράνη – που ονομάζεται διάφραγμα – τρέχει από την κορυφή της μήτρας και μπορεί να φτάσει στον τράχηλο ή ακόμα και στον κόλπο.

Υπό κανονικές συνθήκες, η μήτρα είναι ένα κοίλο όργανο σε σχήμα ανεστραμμένου αχλαδιού. Αν είναι χωρισμένο, έχει όχι μία, αλλά δύο κοιλότητες. Πολλές γυναίκες μπορεί να έχουν αυτή την ανωμαλία χωρίς να το γνωρίζουν., ακόμη και μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Συνήθως ανιχνεύεται μόνο όταν προκαλεί προβλήματα, ιδιαίτερα επαναλαμβανόμενες αποβολές.

Η διαφραγματική ή διαφραγματική μήτρα μπορεί να είναι τριών τύπων:

 • Μερικώς χωριστό. Εμφανίζεται όταν το διάφραγμα δεν φτάνει στον τράχηλο της μήτρας.
 • Πλήρης διαφραγματική μήτρα. Εάν το διάφραγμα φτάσει στον τράχηλο της μήτρας.
 • Διαφραγμένη μήτρα και κόλπος. Αντιστοιχεί σε περιπτώσεις που το διάφραγμα εκτείνεται μέχρι τον κόλπο.
Η διαφραγματική μήτρα είναι μια συγγενής δυσπλασία που μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συμπτώματα

Οι περισσότερες γυναίκες με διαφραγματική ή διαφραγματική μήτρα δεν έχουν συμπτώματα. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το πιο συνηθισμένο είναι ότι αυτή η ανωμαλία εντοπίζεται μόνο όταν γίνεται μια μελέτη για τον εντοπισμό της αιτίας των επαναλαμβανόμενων αμβλώσεων.

Είναι πολύ σπάνιο να διαγνωστεί πριν από την εφηβεία. Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό ότι μετά από αυτό εμφανίζεται πιο επώδυνη έμμηνος ρύση από το κανονικό. Ωστόσο, είναι πολύ συνηθισμένο να ομαλοποιείται αυτός ο πόνος ή να αποδίδεται σε άλλες αιτίες.

Είναι επίσης πιθανό να εμφανιστεί πυελικός πόνος, πριν ή μετά την έμμηνο ρύση. Επιπλέον, η χρήση ταμπόν μπορεί να μην είναι αρκετή για να αποτρέψει τη διαρροή του εμμηνορροϊκού αίματος.

 

Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και επομένως συχνά περνούν απαρατήρητα.

Αιτίες

Η διαφραγματική μήτρα ή η διαφραγματική μήτρα είναι μια γενετική ανωμαλία και η επιστήμη δεν γνωρίζει την αιτία που την προκαλεί. Οι υποθέσεις υποδηλώνουν ότι λαμβάνει χώρα κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Υπάρχουν δύο αγωγοί, που ονομάζονται «Müllerian αγωγοί», που συνήθως ενώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν τη μήτρα.

Το σύνηθες είναι να σχηματίζονται πρώτα οι σάλπιγγες μαζί με τη μήτρα. Μετά από αυτή τη διαδικασία, παραμένει μια μεμβράνη, ή διάφραγμα, η οποία απορροφάται εκ νέου από το σώμα. Εάν αυτό δεν συμβεί, ο ιστός παραμένει στη μήτρα και σχηματίζονται οι δύο κοιλότητες.

Επιδράσεις μιας διαφραγματικής μήτρας στην εγκυμοσύνη

Η διαφραγματική μήτρα δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα. Δεν προκαλεί πάντα επιπλοκές στην υγεία και δεν αποτρέπει πάντα την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ακόμα κι έτσι, αποτελεί παράγοντα κινδύνου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αν και δεν επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή ή τη γονιμότητα, είναι γεγονός ότι αυτός ο τύπος μήτρας αυξάνει τον κίνδυνο αυτόματης αποβολής, ειδικά κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Είναι επίσης πιθανό να δημιουργήσει δυσκολίες όπως οι ακόλουθες:

 • Θέση εμβρύου. Όταν υπάρχει διαφραγματική μήτρα, το μωρό είναι πιο πιθανό να είναι σε θέση «βράκα» κατά τη γέννηση. Είναι επειδή έχετε λιγότερο χώρο για να περιστρέψετε με το κεφάλι κάτω.
 • Καισαρική τομή. Λόγω ακατάλληλων θέσεων του εμβρύου, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνει καισαρική τομή.
 • πρόωρος τοκετός. Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος τοκετού να συμβεί πριν από την 37η εβδομάδα κύησης, όπως αυτό συνεπάγεται.
 • Χαμηλό βάρος γέννησης.
 • Έχει εντοπιστεί ότι γυναίκες με διαφραγματική μήτρα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ενδομητρίωση.

Διάγνωση

Επειδή η διαφραγματική μήτρα δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα, είναι πολύ συνηθισμένο να μένει αδιάγνωστο. Μερικές φορές ανιχνεύεται κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζεται μόνο μετά από αρκετές αποβολές.

Ο γιατρός συνήθως κάνει πρώτα μια πυελική εξέταση. Εκτός όμως και αν πρόκειται για διαφραγματική μήτρα και κόλπο, αυτή η κλινική εξέταση δεν επιτρέπει τη διάγνωση. Ο καλύτερος τρόπος για να το αναγνωρίσετε είναι με απεικονιστικές εξετάσειςόπως το εξής:

 • Υπέρηχος.
 • Απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού.
 • Υστεροσκόπηση.

Αυτές οι εξετάσεις καθορίζουν το μήκος και το πάχος του διαφράγματος. Άλλες παρόμοιες καταστάσεις πρέπει να αποκλειστούν κατά τη διάγνωση.όπως η δίκερη μήτρα, στην οποία αυτό το όργανο δεν έχει το παραδοσιακό σχήμα ανεστραμμένου αχλαδιού, αλλά μάλλον καρδιά, αλλά χωρίς διάφραγμα.

Θεραπεία

Αυτή η κατάσταση απαιτεί θεραπεία μόνο εάν προκαλεί προβλήματα όπως επαναλαμβανόμενες αποβολές ή υπερβολικό πόνο. Πολλές γυναίκες με αυτή την ανωμαλία έχουν φυσιολογικές εγκυμοσύνες και τοκετούς, είτε φυσικά είτε ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού.

Η θεραπεία αυτής της δυσπλασίας είναι χειρουργική. Αυτό δεν συνιστάται για εφήβους, ασυμπτωματικές γυναίκες ή για γυναίκες που δεν θέλουν να κάνουν παιδιά. Η συνήθης διαδικασία ονομάζεται «υστεροσκοπική μετροπλαστική» και περιλαμβάνει την αφαίρεση του διαφράγματος.

Είναι χειρουργείο εξωτερικών ασθενών στο οποίο Μια συσκευή εισάγεται στη μήτρα – μέσω του τραχήλου της μήτρας – και ο ιστός κόβεται. Διαρκεί μεταξύ 30 και 60 λεπτών. Συνήθως είναι μια ασφαλής διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, σπάνια δημιουργεί κινδύνους όπως οι ακόλουθοι:

 • Αντίδραση στην αναισθησία.
 • Μόλυνση.
 • Μη φυσιολογική αιμορραγία.
 • Βλάβη στον τράχηλο της μήτρας.
 • Βλάβη στη μήτρα.
Μόλις τεθεί η διάγνωση της διαφραγματικής μήτρας, ο γιατρός μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωσή της.


Τελικές συστάσεις

Οι περισσότερες γυναίκες που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της διαφραγματικής μήτρας επιτυγχάνουν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη. Το ποσοστό επιτυχίας εκτιμάται ότι είναι 53,5%. Είναι πολύ σπάνιο να εμφανιστούν επιπλοκές στην μετεγχειρητική περίοδο.

Εάν μια έγκυος έχει αυτή την πάθηση, πρέπει να ακολουθεί όλες τις σχετικές επαγγελματικές συστάσεις. Πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας εάν εμφανίσετε κολπική αιμορραγία, πυελικές κράμπες, συσπάσεις ή ρήξη μεμβρανών.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


 • Rikken J, Leeuwis-Fedorovich NE, Letteboer S, Emanuel MH, Limpens J, van der Veen F, Goddijn M, van Wely M. The pathophysiology of the septate uterus: a systematic review. BJOG. 2019 Σεπ;126(10):1192-1199. doi: 10.1111/1471-0528.15798. Epub 2019 15 Μαΐου. PMID: 31004459.
 • García León, F., Kably Ambe, A., Meden, WVD, Dosal, Μ., & Escarcega, Η. (1998). Διαφραγμένη μήτρα με αυχενικό διπλασιασμό και κολπικό διάφραγμα: μια σπάνια δυσπλασία. Gynecol. μαιευτήριο. Mex, 489-91.
 • Rikken JF, Kowalik CR, Emanuel MH, Mol BW, Van der Veen F, van Wely M, Goddijn M. Εκτομή διαφράγματος για γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με διαφραγματική μήτρα. Cochrane Database Syst Rev 2017 Jan 17;1(1):CD008576. doi: 10.1002/14651858.CD008576.pub4. PMID: 28093720; PMCID: PMC6464821.
 • Bendifallah, S., Silberstein, M.E., Levaillant, J.M., & Fernandez, H. (2015). Δυσπλασίες της μήτρας του κόλπου και γονιμότητα. EMC-Gynecology-Obstetrics, 51(3), 1-12.
 • Dilbaz, B., Mert, SA, Diktas, EG, Kose, C., & Ustun, YE (2022). Η επίδραση της υστεροσκοπικής μετροπλαστικής στη γονιμότητα σε σχήμα Τ και σχήματος Υ δυσμορφική μήτρα. Στο The European Journal of Contraception & Reproductive Health Care (σελ. 1–6). Informa UK Limited. https://doi.org/10.1080/13625187.2022.2085681

Leave a Comment