Εγκαύματα με ατμό και ζεστό νερό: θεραπείες και συστάσεις

Η επαφή με ατμό και ζεστό νερό μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα διαφορετικού βαθμού. Πότε να συμβουλευτείτε τον γιατρό; Τι να κάνετε για να αποφύγετε επιπλοκές; Σε αυτό το χώρο το αναλύουμε.

Εγκαύματα με ατμό και ζεστό νερό, που ονομάζονται επίσης “ζεμάτισμα”, Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα στο σπίτι. Με την πρώτη ματιά, δεν φαίνεται να επηρεάζουν πολύ το ύφασμα. Ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά. Εξαιτίας αυτού, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τη θεραπεία του.

Όταν σκεφτόμαστε τα εγκαύματα, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι αυτά που προκαλούνται από φωτιά. Όμως, όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), από όλους τους ασθενείς που νοσηλεύονται για αυτούς τους τραυματισμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ 33% και 58% είναι αποτέλεσμα εγκαυμάτων.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι εγκαυμάτων ανάλογα με το βάθος τους. Με αυτή την έννοια, Μπορούν να πάνε από την πρώτη τάξη στην τρίτη τάξητο τελευταίο είναι το πιο σοβαρό επίπεδο και όπου μπορούν να επηρεαστούν βαθιές ιστοί όπως οι μύες και τα νεύρα.

Πώς συμβαίνουν τα εγκαύματα με ατμό και ζεστό νερό;

Τα περισσότερα εγκαύματα συμβαίνουν στο σπίτι κατά την εκτέλεση καθημερινών εργασιών. Όταν το νερό φτάσει στο σημείο βρασμού του, μετατρέπεται σε ατμό. Σε αυτή τη διαδικασία, τα σωματίδια γίνονται μικρότερα, αλλά διατηρούν μια θερμοκρασία περίπου 100 °C.

Ετσι, Τόσο το ζεστό νερό όσο και ο ατμός είναι ικανά να προκαλέσουν πολύ σοβαρά εγκαύματα. Μάλιστα, σύμφωνα με την Ισπανική Παιδιατρική Ένωση, το ζεστό νερό στους 60°C μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα τρίτου βαθμού σε ένα παιδί σε μόλις 3 δευτερόλεπτα.

Εγκαύματα συμβαίνουν συχνά κατά το μαγείρεμα. Συγκεκριμένα, εμφανίζονται κατά το χειρισμό καθημερινών αντικειμένων όπως τσαγιέρες, ατμομάγειρες ή χύτρες ταχύτητας. Δεδομένου ότι όταν το νερό μετατρέπεται σε ατμό διευρύνει την περιοχή που καταλαμβάνει, συνήθως βγαίνει με μια συγκεκριμένη πίεση από το δοχείο που το περιέχει. Κατά συνέπεια, η βλάβη που δημιουργείται στον ιστό αυξάνεται.

Το CDC αναφέρει αυτό Οι περιοχές του σώματος που επηρεάζονται περισσότερο από τα εγκαύματα είναι τα χέρια και τα χέρια με συχνότητα εμφάνισης 42%. ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα πόδια και τα πόδια. Αυτό σχετίζεται με τον μηχανισμό παραγωγής, αφού μπορούν να δημιουργηθούν από την έκχυση καυτών υγρών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, εγκαύματα από ατμό και ζεστό νερό συμβαίνουν στην κουζίνα, κατά την προετοιμασία του φαγητού.

Συμπτώματα εγκαυμάτων από ατμό και ζεστό νερό

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από αυτό το είδος εγκαυμάτων μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το βάθος του εγκαύματος. Σε όλες τις περιπτώσεις θα υπάρχει πόνος ή κάψιμο στην πληγείσα περιοχή, αφού θα υπάρξει άμεση βλάβη στον ιστό που ήρθε σε επαφή με το νερό ή τον ατμό.

Όταν υπάρχει έγκαυμα πρώτου βαθμού, εκτός από το αντίστοιχο κάψιμο, μόνο Θα υπάρξει ερυθρότητα της πληγείσας περιοχής και πιθανό οίδημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις επηρεάζεται μόνο η επιφανειακή στιβάδα του δέρματος, οπότε η ζημιά θα είναι μικρή.

Από την άλλη πλευρά, εάν το ζεστό νερό ή ο ατμός προκάλεσαν έγκαυμα δεύτερου βαθμού, θα εμφανιστούν φουσκάλες ή φουσκάλες στην πληγείσα περιοχή. Αυτό συμβαίνει γιατί η θερμότητα διείσδυσε στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και ο διαχωρισμός τους έγινε ως αμυντικός μηχανισμός του σώματος.

Τέλος, σε εγκαύματα τρίτου βαθμού Μπορείτε να δείτε φουσκάλες και περιοχές όπου εκτίθεται βαθύς ιστός. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει λειτουργικός περιορισμός της πληγείσας περιοχής λόγω βλάβης στις νευρικές ίνες.

Πρώτες βοήθειες για εγκαύματα από ατμό και ζεστό νερό

Λόγω της συχνότητας των εγκαυμάτων από ατμό και ζεστό νερό, Είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζετε τις πρώτες βοήθειες και να ξέρετε τι να κάνετε όταν εμφανιστούν. Η άμεση λήψη των κατάλληλων μέτρων μπορεί να περιορίσει τη ζημιά που υπέστη και να αποφύγει επιπλοκές. Τι να λάβετε υπόψη;

1. Απομακρύνετε το άτομο από την πηγή θερμότητας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε είδος εγκαύματος είναι αφαιρέστε το άτομο από την πηγή θερμότητας και τοποθετήστε το σε ασφαλές μέρος. Αυτό θα αποτρέψει τον τραυματισμό των περιοχών που δεν έχουν επηρεαστεί ακόμη.

2. Ψύξτε την πληγή και αφαιρέστε τα ρούχα που έρχονται σε επαφή

Μόλις το άτομο είναι ασφαλές, η πληγή πρέπει να ψυχθεί. Για να γίνει αυτό, είναι καλύτερο να βυθίσετε την πληγείσα περιοχή σε ζεστό νερό για 20 λεπτά. Αυτό θα δροσίσει τον ιστό και θα αποτρέψει την εξέλιξη του εγκαύματος. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφαρμόζεται πάγοςαφού το κρύο μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά.

Μετά την ψύξη του τραύματος, κάθε ρούχο ή κόσμημα που έρχεται σε επαφή με την πληγείσα περιοχή πρέπει να αφαιρεθεί. Σε αυτή την περίπτωση, είναι συνήθως καλύτερο να κόψετε το ρούχο για να αποφύγετε οποιαδήποτε ζημιά. Εάν για οποιοδήποτε λόγο το ρούχο έχει κολλήσει στο δέρμα, δεν πρέπει να αφαιρεθεί.

3. Καλύψτε την πληγείσα περιοχή

Αφού αφαιρέσετε όλα τα ρούχα, συνιστάται να υγράνετε μια αποστειρωμένη γάζα ή πανί και να καλύψετε την πληγείσα επιφάνεια. Εάν η καμένη περιοχή δεν είναι πολύ εκτεταμένη, μπορεί να γίνει ένας επίδεσμος που δεν συμπιέζει τόσο πολύ το άκρο για να παρέχει μεγαλύτερη προστασία.

Σε αυτό το σημείο, εάν ο πόνος είναι έντονος, Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναλγητικά όπως η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφαίνη προκειμένου να το μειώσει. Όταν πρόκειται για εκτεταμένα εγκαύματα, η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να μειωθεί. Λόγω αυτού, πρέπει να προσπαθήσουμε να το διατηρήσουμε εντός κανονικών τιμών.

4. Μην σκάσετε φουσκάλες και μην εφαρμόζετε ουσίες στο έγκαυμα

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σκάσετε τυχόν φουσκάλες που εμφανίζονται. Αυτή η διαδικασία πρέπει να εκτελείται μόνο από ιατρικό προσωπικό εάν είναι απαραίτητο. Κατά την αποστράγγιση των φυσαλίδων υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης και επιπλοκών του τραυματισμού.

Από την άλλη πλευρά, δεν συνιστάται η εφαρμογή οδοντόκρεμας, καφέ, βουτύρου ή οποιασδήποτε άλλης ουσίας στην πάσχουσα περιοχή, καθώς μπορεί επίσης να ενθαρρύνει μια βακτηριακή λοίμωξη. Η χρήση κρεμών και αλοιφών θα πρέπει να γίνεται υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση.Μερικές σπιτικές θεραπείες για εγκαύματα με ατμό και ζεστό νερό

Σήμερα, υπάρχουν αρκετές δημοφιλείς τάσεις που χρησιμοποιούν σπιτικές θεραπείες για να ανακουφίσουν τον πόνο και την ενόχληση που προκαλούνται από εγκαύματα. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα έχουν πολύ μικρή επιστημονική υποστήριξη, επομένως, πρώτα από όλα πρέπει να εφαρμοστούν οι πρώτες βοήθειες που αναφέρονται παραπάνω. Μερικές από τις πιο χρησιμοποιούμενες θεραπείες είναι οι ακόλουθες:

  • Αιθέριο έλαιο λεβάντας: Έχει αναλγητικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που προάγουν την ανάκτηση του δέρματος.
  • Αλόη: Η αντιφλεγμονώδης και αντισηπτική του ικανότητα είναι χρήσιμη για την ανακούφιση από τον πόνο που προκαλείται από εγκαύματα.
  • Μέλι: Σας επιτρέπει να απολυμάνετε και να μειώσετε την κατακράτηση υγρών στο επίπεδο του δέρματος.
  • Μαύρο τσάι: Ορισμένες καλλιέργειες χρησιμοποιούν φακελάκια μαύρου τσαγιού λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε τανικό οξύ για να μειώσουν την καύση που προκαλείται από εγκαύματα.

Πότε να πάτε σε γιατρό;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα εγκαύματα με ατμό και ζεστό νερό είναι πρώτου ή δεύτερου βαθμού, επομένως η ιατρική βοήθεια συνήθως δεν είναι απαραίτητη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αρκεί η τήρηση των προαναφερθέντων συστάσεων για να επιτευχθεί ικανοποιητική ανάκαμψη.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό εάν η πληγείσα περιοχή είναι πολύ μεγάλη ή αν πρόκειται για έγκαυμα τρίτου βαθμού. Αυτά τα εγκαύματα είναι σοβαρά, ειδικά στα παιδιά, και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ατόμου.

Άλλες καταστάσεις στις οποίες πρέπει να πάτε στον γιατρό σε περίπτωση εγκαυμάτων είναι οι ακόλουθες:

  • Αυξημένος πόνος, ερυθρότητα ή πρήξιμο.
  • Πυρετός μεγαλύτερος από 38 °C.
  • Παρουσία πυώδους υγρού στο τραύμα.
  • Δύσκολη επούλωση πληγών.
  • Εάν επηρεαστούν τα μάτια ή η αναπνευστική οδός.

Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 30% και 40% των ασθενών με εγκαύματα είναι κάτω των 15 ετών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται πάντα να καλέσετε την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, καθώς τα παιδιά είναι συνήθως λιγότερο ανθεκτικά σε αυτό το είδος τραυματισμού και μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο από έναν ενήλικα.

Να είστε προσεκτικοί με τα παιδιά

Δυστυχώς, Τα παιδιά είναι από αυτά που επηρεάζονται περισσότερο από εγκαύματα με ατμό και ζεστό νερό. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην περίεργη φύση τους. Υπό αυτή την έννοια, είναι ζωτικής σημασίας να τα κρατάτε έξω από την κουζίνα, ειδικά όταν μαγειρεύετε φαγητό. Αυτή η απλή πράξη μπορεί να αποτρέψει μεγάλο αριθμό ατυχημάτων.

Επιπλέον, καλό είναι να προσέχετε όταν κάνετε μπάνιο τα μικρά σας και η θερμοκρασία του νερού να μην ξεπερνά τους 50 °C. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, θα πρέπει να είναι στην περιοχή των 38°C, όπως συνιστάται από την Mayo Clinic. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το δέρμα των παιδιών είναι πολύ πιο ευαίσθητο και είναι επιρρεπή σε σοβαρούς τραυματισμούς, ακόμη και σε σύντομο χρονικό διάστημα έκθεσης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Leave a Comment