Είναι ασφαλές να τρώτε πικάντικα τρόφιμα ενώ θηλάζετε;

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι σχετικά με την κατανάλωση πικάντικων τροφών κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Σε ποιο βαθμό αληθεύει ότι αυτά τα είδη τροφών πρέπει να αποφεύγονται;

Πολλές μητέρες αποφεύγουν να τρώνε πικάντικα τρόφιμα ενώ θηλάζουν επειδή πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το μωρό. Μάλιστα, υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι αυτό οδηγεί στο να νιώθει το παιδί δυσφορία και να γίνεται ευερέθιστο. Σωστά?

Υπάρχουν ακόμη και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση πικάντικων τροφών κατά τη διάρκεια του θηλασμού προκαλεί στο μωρό κολικούς και στομαχικά προβλήματα. Προστίθεται ότι αυτό συμβαίνει πιο συχνά εάν η μητέρα έχει επίσης κάποια γαστρική ενόχληση μετά την κατάποση των προϊόντων.

Πρέπει να ειπωθεί ότι Οι περισσότεροι από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν είναι τίποτα περισσότερο από μύθοι.. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία. Ας δούμε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Είναι ασφαλές να τρώτε πικάντικα τρόφιμα ενώ θηλάζετε;

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν σε αυτό είναι ασφαλές να τρώτε πικάντικα τρόφιμα ενώ θηλάζετε;. Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί καμία ενόχληση στο μωρό. Εάν το παιδί σας φαίνεται πιο ευερέθιστο, έχει περισσότερα αέρια ή φαίνεται ανήσυχο, πιθανότατα οφείλεται σε άλλη αιτία.

Η βασική σύνθεση του μητρικού γάλακτος είναι πάντα η ίδια, ανεξάρτητα από το τι καταναλώνει η μητέρα στη διατροφή της. Με άλλα λόγια, δεν είναι αλήθεια ότι η τροφή της μητέρας περνά κατευθείαν στο παιδί της όταν θηλάζει.

Αυτό που μπορεί να συμβεί όταν τρώτε πικάντικα τρόφιμα ενώ θηλάζετε είναι αυτό το γάλα αλλάζει λίγο γεύση. Δεν είναι ότι τα οξέα από τα πικάντικα τρόφιμα βρίσκονται στο μητρικό γάλα, αλλά μόνο λίγη από τη γεύση του, αλλά με πολύ λεπτό τρόπο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί πολιτισμοί στον κόσμο στους οποίους το πικάντικο φαγητό είναι απαραίτητο στοιχείο του φαγητού. Σε αυτές τις γεωγραφικές περιοχές δεν υπάρχουν περιορισμοί για τις μητέρες που θηλάζουν.Υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση πικάντικων τροφών;

Προς έκπληξη πολλών, όχι μόνο είναι ασφαλές να τρώτε πικάντικα τρόφιμα ενώ θηλάζετε, αλλά θα μπορούσε επίσης να έχει πολύτιμα οφέλη. Το πρώτο από αυτά είναι η αλλαγή της γεύσης στο μητρικό γάλα.

Όταν το μωρό συλλαμβάνει αυτό το απαλό και λεπτό ίχνος πικάντικου στο μητρικό γάλα, αρχίζει να επεκτείνει το εύρος των γευστικών του αντιλήψεων. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αυτό εμπλουτίζει τον ουρανίσκο σας και σας προετοιμάζει να ανοιχτείτε περισσότερο σε νέες γεύσεις.

Υπάρχει μια μελέτη στην οποία φάνηκε ότι τα μωρά που εκτίθενται περισσότερο σε διαφορετικές γεύσεις, μέσω του αμνιακού υγρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, Τότε είναι πιο δεκτικοί στην ενσωμάτωση πολλαπλών γεύσεων στη διατροφή τους όταν αρχίσουν να τρώνε στερεά.

Ορισμένες τροφές με έντονες γεύσεις αλλάζουν τη γεύση του μητρικού γάλακτος. Αυτά περιλαμβάνουν σκόρδο, βανίλια, μέντα και μπαχαρικά. Μια έρευνα βρήκε ένα πολύ ενδιαφέρον γεγονός σχετικά. Η αλλαγή συμπεριφοράς στο μωρό παρατηρήθηκε όταν ένα νέο στοιχείο εισήχθη στη διατροφή της μητέρας. Η απάντηση των παιδιών ήταν ότι έπιναν περισσότερο μητρικό γάλα από το συνηθισμένο.

Η πικάντικη γεύση μπορεί να έρθει με τη μορφή μπαχαρικών, καρυκευμάτων ή καρυκευμάτων, που μερικές φορές είναι μια λεπτή προσθήκη.

Υπάρχουν κίνδυνοι να τρώτε πικάντικα φαγητά ενώ θηλάζετε;

Δεν έχει βρεθεί κανένα στοιχείο ότι η κατανάλωση πικάντικων τροφών κατά τη διάρκεια του θηλασμού επηρεάζει το μωρό με οποιονδήποτε τρόπο. Ακόμα κι αν αυτό το είδος φαγητού ήταν δύσκολο για τη μητέρα, δεν υπήρχε καμία επίδραση στα παιδιά.

Τα πικάντικα φαγητά επίσης δεν κάνουν το γάλα άσχημη γεύση ούτε του δίνουν πολύ έντονη ή δυσάρεστη γεύση. Τα ίχνη γεύσης είναι πολύ λεπτά και το μωρό δεν θα λάβει τα οξέα που υπάρχουν στα πικάντικα φαγητά. Θα δοκιμάσετε μόνο μια ελαφρώς διαφορετική γεύση από τη συνηθισμένη.

Μερικοί γονείς ανησυχούν επίσης ότι η κατανάλωση πικάντικων τροφών ενώ θηλάζει θα οδηγήσει στο μωρό να έχει συμπτώματα αλλεργίας. Πρέπει να ειπωθεί ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτό είναι αλήθεια.

Αντίθετα, όλα δείχνουν ότι τα παιδιά των οποίων οι μητέρες εκτίθενται σε μεγάλη ποικιλία τροφών κατά τη διάρκεια του θηλασμού, τότε τείνουν να αναπτύσσουν λιγότερες τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες. Δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για αυτό, αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα υπόθεση στην επιστήμη.Σωστή διατροφή κατά τον θηλασμό

Μια θηλάζουσα μητέρα θα πρέπει να αυξήσει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων της κατά περίπου 400 ή 500. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να έχετε μια πολύ ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Θα πρέπει να αποφεύγετε μόνο εκείνα τα τρόφιμα που της προκαλούν δυσφορία.

Συνιστάται να είστε προσεκτικοί με ορισμένα τρόφιμα, αν και όχι λόγω της γεύσης τους:

  • Αλκοόλ: λόγω της βλαβερής του επίδρασης στο μωρό.
  • Ψάρι: λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδράργυρο.
  • Καφεΐνη: θα πρέπει να περιορίζεται σε όχι περισσότερο από 300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.
  • Φυτικά συμπληρώματα: Καταναλώστε μόνο αυτά που έχουν εγκριθεί από γιατρό.

Εάν το μωρό παρουσιάσει οποιοδήποτε είδος αντίδρασης κατά τη διάρκεια του θηλασμού, όπως κνίδωση, εμετό, δυσκοιλιότητα, υπερβολικά αέρια, έκζεμα, διάρροια, αιματηρές κενώσεις ή παρόμοιες εκδηλώσεις, ενδείκνυται να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Ο θηλασμός είναι γεμάτος μύθους, αλλά είναι τόσο σημαντικός για το μωρό που καλό είναι να αφαιρέσει κάθε αμφιβολία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ρωτήστε αν έχετε ερωτήσεις

Αν και δεν υπάρχει βάση να πιστεύουμε ότι η κατανάλωση πικάντικων τροφών κατά το θηλασμό είναι επιβλαβής για το μωρό, εάν η μητέρα παρατηρήσει οποιαδήποτε αντίδραση στο παιδί, είναι καλύτερο να ξεκαθαρίσει τις αμφιβολίες της με τον επαγγελματία υγείας.

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό, αλλά γενικά, όλοι αναπτύσσουν μια γεύση για τα φαγητά που απολαμβάνουν περισσότερο οι μητέρες τους. Σε κάθε περίπτωση, εάν μετά το φαγητό παρατηρήσετε ανεπαρκή ανταπόκριση στο παιδί, αντιμετωπίστε την ανησυχία σε ένα ιατρείο.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


  • Forestell CA. Ανάπτυξη Αντίληψης Γεύσεων και Προτιμήσεων σε Ανθρώπινα Βρέφη. Ann Nutr Metab. 2017; 70 Suppl 3:17-25. doi: 10.1159/000478759. Epub 2017 14 Σεπτεμβρίου. PMID: 28903110.
  • Mennella JA, Beauchamp GK. Οι επιπτώσεις της επανειλημμένης έκθεσης σε γάλα με γεύση σκόρδου στη συμπεριφορά του θηλασμού. Pediatr Res. 1993 Dec;34(6):805-8. doi: 10.1203/00006450-199312000-00022. PMID: 8108198.
  • Segura, SA, Ansótegui, JA, & Díaz-Gómez, NM (2016, Ιούνιος). Η σημασία της μητρικής διατροφής κατά τον θηλασμό, χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής οι θηλάζουσες μητέρες; Στο Anales de Pediatría (Τόμος 84, Αρ. 6, σελ. 347-e1). Elsevier Doyma.

Leave a Comment