Κίνδυνοι του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης: ποιοι είναι;

Οι πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης έχουν κάποιους κινδύνους που ανησυχούν τις γυναίκες. Εξηγούμε ποια είναι τα πιο κοινά και αν μπορούν να προληφθούν.

Τελευταία ενημέρωση: 10 Ιουλίου 2023

Η αρχή της εγκυμοσύνης είναι μια συναρπαστική στιγμή, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια περίοδος γεμάτη αβεβαιότητα και ανησυχία. Ίσως αναρωτιέστε γιατί πολλές γυναίκες περιμένουν τρεις μήνες για να ανακοινώσουν την εγκυμοσύνη τους. Η απάντηση βρίσκεται στους κινδύνους που συνδέονται με το πρώτο τρίμηνο.

Αυτό το διάστημα, Το γυναικείο σώμα υφίσταται μια σειρά ορμονικών αλλαγών που μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Σε όλο αυτό το άρθρο, θα σας παρέχουμε πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης και θα σας προσφέρουμε συμβουλές για την πρόληψη τους.

Ένα μωρό είναι καθ’ οδόν! Ανακαλύψτε τα πάντα για το πρώτο τρίμηνο

Συμφωνώς προς Johns Hopkins Medicineόταν το έμβρυο εμφυτεύεται στο τοίχωμα της μήτρας, συμβαίνουν οι ακόλουθες διαδικασίες σχηματισμού ιστού:

 • Αμνιακός σάκος: περιβάλλει το έμβρυο για να το προστατεύει από τραυματισμό και να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Παρέχει περιορισμό στο αμνιακό υγρό.
 • Πλακούντας: Είναι ένα επίπεδο όργανο σε σχήμα πίτας. Προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας μέσω λαχνών. τα αιμοφόρα αγγεία του εμβρύου συνδέονται μαζί τους για να ανταλλάξουν θρεπτικά συστατικά.
 • Ομφάλιος λώρος: συνδέει το έμβρυο με τον πλακούντα. Περιέχει δύο αρτηρίες και μια φλέβα που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

Αν και πολλές εξωτερικές αλλαγές δεν είναι ορατές, το έμβρυο βιώνει μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης και ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, όλα τα όργανα και τα συστήματά σας σχηματίζονται, επομένως, είναι απαραίτητο να φροντίζετε την υγεία σας και να αποφεύγετε την πρόσληψη αλκοόλ, ναρκωτικών και ορισμένων φαρμάκων.Συχνά συμπτώματα πρώτου τριμήνου

Το πρώτο τρίμηνο έχει σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές. Καθώς το σώμα της μητέρας προσαρμόζεται στην αυξανόμενη ζωή μέσα της, Είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζετε μια σειρά από εμφανή σημάδια.

Αν και υπάρχουν αρχεία γυναικών που βιώνουν μια εγκυμοσύνη χωρίς συμπτώματα, η πλειοψηφία αισθάνεται τα εξής:

 • Ναυτία και έμετος.
 • Ευαίσθητο και πρησμένο στήθος.
 • Κούραση, ύπνος και έλλειψη ενέργειας.
 • Αλλαγές στη διάθεση.
 • Πιο συχνή επιθυμία για ούρηση.
 • Αποστροφή σε ορισμένα τρόφιμα και μυρωδιές.

Γιατί να περιμένετε 3 μήνες για να ανακοινώσετε την εγκυμοσύνη;

Ακόμα κι αν όλα πάνε καλά τις πρώτες εβδομάδες, Η ανάπτυξη του εμβρύου παραμένει πολύ ευάλωτη. Οποιεσδήποτε επιπλοκές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του μωρού.

Κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης υπάρχει ένας κοινός κίνδυνος: η αυτόματη αποβολή. Σύμφωνα με International Journal of Maternal Fetal Health, το 15% των κυήσεων φτάνουν σε αυτή την κατάσταση και το 1% των γυναικών θα κάνει επαναλαμβανόμενες αμβλώσεις. Τα δεδομένα επιβεβαιώνονται από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ΠΟΛΥΜΕΣΑη οποία αναφέρει ότι 1 στις 5 αναγνωρισμένες εγκυμοσύνες καταλήγει σε αυτόματη αποβολή.

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να προκύψουν για να συμβεί μια άμβλωση:

 • Μήτρας.
 • Γενεσιολογία.
 • Μολυσματικός.
 • Ενδοκρινική.
 • Περιβαλλοντική.
 • Απρόσβλητος.

Όπως προτείνεται από έρευνα από το Peruvian Journal of Gynecology and Obstetrics, Τα αριθμητικά ή δομικά ελαττώματα των χρωμοσωμάτων προκαλούν περισσότερο από το 50% των αυθόρμητων αμβλώσεων.. Επομένως, ο χρωμοσωμικός παράγοντας θα είναι η κύρια προέλευση που προσδιορίζεται. Πρόκειται για γενετικές αλλοιώσεις που δεν κληρονομούνται, αλλά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του πολλαπλασιασμού των κυττάρων του εμβρύου.

Ωστόσο, υπάρχουν φορές που δεν μπορεί να προσδιοριστεί μια συγκεκριμένη αιτία.

Ο κίνδυνος αυτόματης αποβολής μειώνεται σημαντικά μετά τις 12 εβδομάδες κύησης. Και αυτός είναι ο λόγος που πολλές γυναίκες περιμένουν μέχρι τον τρίτο μήνα για να ανακοινώσουν την εγκυμοσύνη τους.

έκτοπη κύηση

Η έκτοπη κύηση είναι ένας άλλος πιθανός κίνδυνος του πρώτου τριμήνου, ο οποίος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας. Εμφανίζεται όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα, συνήθως σε μία από τις σάλπιγγες.

Με την ανάπτυξη των πρώτων εβδομάδων, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και έντονο κοιλιακό άλγος. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, προκαλεί σημαντική εσωτερική αιμορραγία.

Αν και ο επιπολασμός της είναι μεταξύ 1% και 2% όλων των κυήσεων, και αυτό φαίνεται λίγο, πρέπει να ληφθεί υπόψη. Θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε κάποιο από τα συμπτώματά του.

Παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το πρώτο τρίμηνο

Μεταξύ άλλων παραγόντων κινδύνου που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά το πρώτο τρίμηνο, συλλέγουμε τα ακόλουθα:

 • Υπερέμεση της βαριάς: Οι περισσότερες μητέρες βιώνουν πρωινή ναυτία κατά το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, εάν αναφερθούν άλλα συναφή συμπτώματα, όπως ανεξέλεγκτη έμετος, σοβαρή αφυδάτωση και απώλεια άνω του 5% του σωματικού βάρους, θα πρέπει να ειδοποιηθεί ένας επαγγελματίας υγείας. Περιοδικό Hospital Nutrition.
 • Κολπική αιμορραγία: Εμφανίζεται μεταξύ 20% και 40% των εγκύων γυναικών κατά το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με δημοσίευση του Αυστραλός Οικογενειακός Γιατρός. Η παρουσία του απαιτεί ιατρική φροντίδα.
 • Έντονος πόνος στην κοιλιά: Εάν γίνει αφόρητο και έντονο ή διαρκεί πολλές ώρες, θα πρέπει να αναζητηθεί επαγγελματική φροντίδα για τον εντοπισμό της αιτίας.

Οι κίνδυνοι των εγκύων γυναικών κατά το πρώτο τρίμηνο εξαρτώνται επίσης από τις υποκείμενες διαταραχές υγείας που μπορεί να έχουν. Για παράδειγμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, νεφρικές παθήσεις, αναιμία και θυρεοτοξίκωση.

Η ηλικία επηρεάζει επίσης την πιθανότητα επιπλοκών. Μετά από 35 χρόνια, ο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθεί το κατόρθωμα αυξάνεται.

Με βάση τους λόγους που αναφέρθηκαν, είναι σύνηθες οι γυναίκες να περιμένουν 3 μήνες για να ανακοινώσουν την εγκυμοσύνη τους. Από αυτό το σημείο και μετά, οι κίνδυνοι θα έχουν μειωθεί σημαντικά και θα μπορείτε να έχετε μεγαλύτερη σιγουριά ότι η εγκυμοσύνη σας είναι στο σωστό δρόμο.

Είναι δυνατόν να προληφθούν οι κίνδυνοι τις πρώτες 12 εβδομάδες;

Αν και οι κίνδυνοι του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης δεν μπορούν να εξαλειφθούν εντελώς, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τους μειώσετε, όπως τα ακόλουθα:

 • Αποφύγετε την έντονη σωματική δραστηριότητα: Αν και δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, είναι προτιμότερο να επιλέγετε πιο ήπιες ασκήσεις.
 • Ελέγξτε το άγχος: Για να το πετύχετε αυτό προτείνεται διαλογισμός, γιόγκα ή ασκήσεις. ενσυνειδητότητα. Η επαρκής ανάπαυση τη νύχτα είναι επίσης το κλειδί.
 • Τρώτε υγιεινή διατροφή: Το φαγητό είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο για να φτιάξετε ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στα μέτρα σας.
 • Πάρτε το συνταγογραφούμενο φολικό οξύ: Ο γιατρός θα συνταγογραφήσει αυτό το συμπλήρωμα που αποτρέπει τις δυσπλασίες στο νευρικό σύστημα του μωρού.

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και έχει το δικαίωμα να αποφασίζει πότε μοιράζεται τα νέα της εγκυμοσύνης της.. Ωστόσο, η γνώση αυτών των κινδύνων είναι ένα βήμα για την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών που μειώνουν τη συχνότητα των αυθόρμητων αμβλώσεων. Η υποστήριξη ενός αξιόπιστου μαιευτήρα είναι ένα ακόμη εργαλείο για να είστε ασφαλείς όταν ανακοινώνετε ότι θα γίνετε μητέρα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


 • Baranda-Nájera, N., Patiño-Rodríguez, DM, Ramírez-Montiel, ML, Rosales-Lucio, J., Martínez-Zúñiga, ML, Prado-Alcázar, JJ, & Contreras-Carreto, NA (2014). Προχωρημένη ηλικία της μητέρας και μαιευτική νοσηρότητα. Medical Evidence and Health Research, 7(3), 110-113. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=56142
 • Breeze C. (2016). Αιμορραγία πρώιμης εγκυμοσύνης. Αυστραλός οικογενειακός γιατρός, 45(5), 283–286. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27166462/
 • Carrillo-Mora, Paul, García-Franco, Alma, Soto-Lara, María, Rodríguez-Vásquez, Gonzalo, Pérez-Villalobos, Johendi, & Martínez-Torres, Daniela. (2021). Φυσιολογικές αλλαγές κατά την κανονική εγκυμοσύνη. Journal of the Faculty of Medicine (Μεξικό), 64(1), 39-48. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0026-17422021000100039
 • De Haro, K., Toledo, K., Fonseca, Y., Arenas, D., Arenas, H., & Leonher, K. (2015). Hyperemesis gravidarum: διαχείριση και διατροφικές επιπτώσεις. αναφορά περίπτωσης και ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Hospital Nutrition, 31(2), 988-991. https://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0212-16112015000200060&script=sci_arttext&tlng=en
 • Dugas, C., & Slane, V.H. (2022). Αποτυχία. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532992/
 • Espinoza Garita, S., Garnier Fernández, JC, & Pizarro Alvarado, G. (2021). Γενικότητες της έκτοπης κύησης. Ιατρικό Περιοδικό Sinergia, 6(5), e670. https://revistamedicasinergia.com/index.php/rms/article/view/670
 • Hegaard, H.K., Ersbøll, A.S., & Damm, P. (2016). Άσκηση στην εγκυμοσύνη: Κίνδυνοι πρώτου τριμήνου. Clinical Obstetrics and Gynecology, 59(3), 559-567. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27042797/
 • Johns Hopkins Medicine. (σφ). Το πρώτο τρίμηνο. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-first-trimester
 • López-Luque, PR, Bergal-Mateo, GJ, & López-Olivares, MC (2014). Έκτοπη κύηση: το τρέχον ενδιαφέρον σας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. SEMERGEN – Family Medicine, 40(4), 211–217. https://www.elsevier.es/es-revista-medicina-familia-semergen-40-articulo-el-embarazo-ectopico-su-interes-S1138359314000100
 • Lopez-Hernandez, D. (2020). Επιδημιολογικοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την αυτόματη άμβλωση. International Journal of Maternal Fetal Health, 5(4). http://ojs.revistamaternofetal.com/index.php/RISMF/article/download/193/223?inline=1
 • Κλινική Mayo. (16 Οκτωβρίου 2021). Αποτυχία. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pregnancy-loss-miscarriage/symptoms-causes/syc-20354298
 • Mora-Alferez, AP, Paredes, D., Rodríguez, O., Quispe, E., Chavesta, F., Klein de Zighelboim, E., & De Michelena, M. (2016). Χρωμοσωμικές ανωμαλίες σε αυτόματες αποβολές. Peruvian Journal of Gynecology and Obstetrics, 62(2), 141-151. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2304-51322016000200002
 • Rodríguez Blanco, C., De los Ríos Palomino, M., González Rodríguez, A., Quintana Blanco, D., & Sánchez Reyes, I. (2020). Μελέτη επιδημιολογικών πτυχών που επηρεάζουν τις αυτόματες αποβολές. Multimed, 24(6), 1349-1365. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-48182020000601349&lng=es&tlng=es.

Leave a Comment