Κιρσοί του αιδοίου: τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Όπως αυτές που εμφανίζονται στα πόδια, οι κιρσοί του αιδοίου δεν είναι σοβαροί, αν και μπορούν να προκαλέσουν κάποια ενόχληση και ενόχληση. Συνεχίστε να διαβάζετε και θα σας πούμε περισσότερα.

Τελευταία ενημέρωση: 16 Νοεμβρίου 2023

Οι κιρσοί του αιδοίου είναι φλεβικά εξογκώματα λόγω αυξημένης ροής αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εμφανίζονται γενικά την 20η εβδομάδα της κύησης, αν και δεν εμφανίζονται σε όλες τις έγκυες γυναίκες.

Αν και δεν είναι επικίνδυνα, μερικές φορές μπορεί να είναι αρκετά επώδυνα. Ομοίως, τα συμπτώματα συνήθως επιδεινώνονται όταν στέκεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, επηρεάζοντας επίσης τη σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας.Τι είναι οι κιρσοί του αιδοίου;

Τόσο από σωματική όσο και συναισθηματική άποψη, διάφορες αλλαγές συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες. Τα περισσότερα είναι προσωρινά.

Από τις ενοχλήσεις που προκύπτουν σε αυτό το στάδιο, σημειώνεται η γνωστή πρωινή ναυτία, προβλήματα κατακράτησης υγρών, καούρες, υπνηλία και δυσκοιλιότητα μεταξύ άλλων.

Μία από τις λιγότερο γνωστές ή αναφερόμενες αλλαγές είναι οι κιρσοί του αιδοίου. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, Αυτό είναι ένα φλεβικό εξόγκωμα στο εξωτερικό του κόλπου..

Όπως και σε άλλες περιοχές του σώματος, υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία διαφόρων μεγεθών στον αιδοίο. Συγκεκριμένα, οι κιρσοί εδώ εμφανίζονται περίπου μετά την 20η εβδομάδα στις επιφανειακές φλέβες του αιδοίου.

Μπορεί να υπάρχουν και κάποια εσωτερικά.

Από την άλλη, αν και είναι αλήθεια ότι ένα υψηλό ποσοστό των εγκύων εμφανίζει κιρσούς στα πόδια, αυτό δεν συμβαίνει με τις αιδοιογόνες φλέβες. Αυτά συμβαίνουν μόνο στο 20% των περιπτώσεων, σύμφωνα με έρευνα για το θέμα. Δεν αποκλείεται βέβαια να εκδηλωθούν και στους δύο τύπους ή και στους δύο τομείς.

Η εγκυμοσύνη περιλαμβάνει αλλαγές στο σώμα της γυναίκας. Μεταξύ αυτών, τα πεπτικά και αυτά που συνδέονται με το αναπαραγωγικό σύστημα είναι τα πιο αξιοσημείωτα.

Συμπτώματα

Με κιρσούς του αιδοίου Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται πάντα. Μάλιστα, κάποιες γυναίκες δεν τα προσέχουν καν.

Αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι επώδυνες. Ακόμη και καθώς η εγκυμοσύνη προχωρά, μπορεί να εμφανιστεί ή να επιδεινωθεί δυσφορία, καθώς αυξάνεται η φλεβική πίεση.

Συγκεκριμένα, ανάλογα με τον μήνα στον οποίο βρίσκεται η γυναίκα, μπορεί να εμφανιστούν τα ακόλουθα ενοχλήματα:

 • Αίσθηση πίεσης στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
 • Πόνος από τσίμπημα ή μαχαίρι στον κόλπο
 • φλεγμονή στα χείλη, στο αιδοίο γενικά και στο περίνεο.
 • Μπλε εξογκώματα που γίνονται αντιληπτά με γυμνό μάτι.

Αυτές οι αισθήσεις μπορεί να εμφανιστούν μόνο στη μία πλευρά, αλλά μπορούν να εξαπλωθούν και να επηρεάσουν άλλες περιοχές, όπως το ορθό. Εκτός, ορισμένες δραστηριότητες προκαλούν συχνά αυξημένη δυσφορία. Για παράδειγμα, κάποιες σωματικές ασκήσεις που ασκούν πίεση στην περιοχή ή όρθιοι για πολλή ώρα.

Υπάρχει επίσης περισσότερος πόνος όταν έχετε σεξουαλικές σχέσεις.

Γιατί εμφανίζονται οι κιρσοί του αιδοίου;

Με την εγκυμοσύνη υπάρχει αύξηση της ροής του αίματος. Από την άλλη πλευρά, μια αύξηση της φλεβικής πίεσης εμφανίζεται επίσης καθώς μεγαλώνει το έμβρυο. Οι ορμονικές ανισορροπίες τυπικές της εγκυμοσύνης επηρεάζουν τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Κατά συνέπεια, όλα μεταφράζονται σε μεγαλύτερο όγκο αίματος που συσσωρεύεται στο κάτω μέρος του σώματος, τόσο στη λεκάνη όσο και στα άκρα. Αυτό θα οδηγήσει σε φλεβικά εξογκώματα στον αιδοίο, την περιοχή της πυέλου, το περίνεο και τα πόδια.

Οι κιρσοί του αιδοίου δεν εμφανίζονται σε όλες τις έγκυες γυναίκες. Σε αυτήν τη σειρά ιδεών, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής τους, όπως οι ακόλουθοι:

 • Κληρονομικό συστατικό που προδιαθέτει.
 • Προϋπάρχοντες κιρσοί στα πόδια.
 • Αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης.
 • Υπερβολική αύξηση βάρους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κιρσοί του αιδοίου δεν εμφανίζονται μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί επίσης να σχετίζονται με σύνδρομο πυελικής συμφόρησης.

Θεραπεία των κιρσών του αιδοίου

Οι κιρσοί του αιδοίου δεν επηρεάζουν τον τοκετό, ούτε όταν είναι κολπικό. Συνήθως εξαφανίζονται μετά τον τοκετό, περίπου στις 6 εβδομάδες, χωρίς να χρειάζεται καμία παρέμβαση.

Η θεραπεία, όταν γίνει, μπορεί να στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, εφαρμόζοντας μερικά από τα ακόλουθα μέτρα:

 • Τοποθετήστε ένα ρούχο στήριξης ειδικά σχεδιασμένο για την αιδοιοπερινεϊκή περιοχή.
 • Χρησιμοποιήστε κάλτσες συμπίεσης.
 • Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες.
 • Σηκώστε τα πόδια σας.

Σε περιπτώσεις πυελικού συμφορητικού συνδρόμου, θα μπορούσαν να εξεταστούν άλλες εναλλακτικές προσεγγίσεις, όπως φλεβοτονικά φάρμακα, εμβολισμός φλεβών ή σκληροθεραπεία. Ωστόσο, αφού επιλυθούν, Οι κιρσοί του αιδοίου μπορεί να επανέλθουν.

Οι κάλτσες συμπίεσης θα βοηθούσαν στη βελτίωση της φλεβικής ροής σε όλο το κάτω μέρος του σώματος. Ως δευτερεύον όφελος, θα βελτίωναν την πίεση στην περιοχή του αιδοίου.

Μπορούν να προληφθούν;

Ωστόσο, η πρόληψη των κιρσών του αιδοίου δεν είναι πάντα δυνατή Ναι, μπορείτε να επηρεάσετε ορισμένους από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή του. Μεταξύ των προφυλάξεων που συνιστώνται είναι τα ακόλουθα:

 • Μην φοράτε ψηλοτάκουνα παπούτσια.
 • Κοιμηθείτε στην αριστερή πλευρά.
 • Εκτελέστε μέτρια σωματική δραστηριότητα.
 • Αποφύγετε να στέκεστε ή να κάθεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους.
 • Μη φοράτε ρούχα που ασκούν υπερβολική πίεση στη βουβωνική χώρα ή στα πόδια.
 • Αποφύγετε την έκθεση στη θερμότητα, καθώς διαστέλλει περισσότερο τα αιμοφόρα αγγεία.
 • Λάβετε μέτρα για την αποφυγή ή τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.
 • Βάλτε τα πόδια σας ψηλά για είκοσι λεπτά.
 • Μην κάνετε αποτρίχωση στην περιοχή του μπικίνι.
 • Παρακολουθήστε την αύξηση βάρους.

Πότε να πάτε στο γιατρό;

Οι κιρσοί του αιδοίου μπορεί να είναι επώδυνες, ειδικά αν είναι μεγάλες, αλλά δεν επηρεάζουν τον τοκετό.. Μάλιστα, τα σοβαρά περιστατικά είναι σπάνια, αν και μερικές φορές μπορεί να υπάρχει κιρσοφλεβίτιδα (φλεγμονή λόγω σχηματισμού θρόμβου).

Σε κάθε περίπτωση, εάν παρατηρηθεί κάποια ενόχληση (πόνος ή εξογκώματα) στην περιοχή του αιδοίου, καλό είναι να απευθυνθείτε για διαβούλευση. Ο γιατρός θα κάνει τη διάγνωση και θα προτείνει τα κατάλληλα μέτρα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


 • Drazic O, Zárate C, Valdés F, Mertens R, et al. Χρόνιος πυελικός πόνος δευτερογενής στο σύνδρομο πυελικής συμφόρησης. Αποτελέσματα ενδαγγειακής θεραπείας πυελικής φλεβικής ανεπάρκειας και κιρσών των γεννητικών οργάνων. Medical Rev. Κοκκινοπίπερο. 2019; 147(1): 41-46.
 • Gavrilov S. Vulvar κιρσοί: διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη. Int J Womens Health. 2017; 9: 463-475.
 • Guzmán D, Tello N, López J. Κιρσοί στην εγκυμοσύνη και το αιδοίο. Rev Fac Cien Med (Κίτο). 2017; 27(1): 48-51.
 • Kornberg A, Turek M, Sánchez F, Eiselle G. Χρόνιος πυελικός πόνος. Σύνδρομο πυελικής συμφόρησης. Διάγνωση και θεραπεία. Φλεβολογία. 2013; 39(1): 30-39.
 • Lozano Sánchez F, González Porras J, Zarco Castillo J, Alberca Silva I. Επιφανειακή φλεβική θρόμβωση: είναι καλοήθης νόσος; Αγγειολογία. 2011; 63(1): 25-30.

Leave a Comment