Κουρκουμάς για την ακμή: οφέλη και τρόπος χρήσης

Μια μάσκα με κουρκουμά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των σπυριών ακμής. Ωστόσο, το συστατικό πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες.

Τελευταία ενημέρωση: 6 Ιουλίου 2023

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κουρκουμά για την ακμή; Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα και την εναλλακτική ιατρική, όχι μόνο είναι δυνατό, αλλά και συνιστάται επειδή αυτό το μπαχαρικό έχει αρκετές φαρμακευτικές ιδιότητες που μπορούν να συμβάλουν στην υγεία του δέρματος.

Ο κουρκουμάς έχει μια βιοδραστική ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη, που εκτός του ότι του δίνει το χαρακτηριστικό κιτρινωπό του χρώμα, ευθύνεται κυρίως για τις περισσότερες θεραπευτικές του ιδιότητες. Για να είμαστε πιο ακριβείς, χάρη στην κουρκουμίνη, τον κουρκουμά έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, που είναι πλεονεκτικό όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της ακμής.

Αν και η επιστημονική έρευνα μπόρεσε να αποδείξει αυτό το αποτέλεσμα, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γνωρίζουμε για τις ιδιότητες του κουρκουμά. Ωστόσο, Όλα δείχνουν ότι αυτό το μπαχαρικό θα μπορούσε να είναι ένας καλός σύμμαχος στη δερματολογία.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε τον κουρκουμά για την ακμή;

Η κουρκουμίνη έχει δείξει χρήσιμα αντιβακτηριακά αποτελέσματα στη δερματολογική διαχείριση καταστάσεων όπως η ακμή.

Τα οφέλη από τη χρήση του κουρκουμά για την ακμή είναι ποικίλα και ενδιαφέροντα. Πρώτα, Αξίζει να τονιστεί η αντιβακτηριδιακή του δράση ικανή να καταπολεμήσει μικροοργανισμούς όπως π.χ P. acnes όταν συνδυάζεται με λαυρικό οξύ. Η επίδρασή του συγκρίνεται με αυτή φαρμάκων όπως η ερυθρομυκίνη και η κλινδαμυκίνη.

Αφ ‘ετέρου, Αυτό το μπαχαρικό έχει αντιφλεγμονώδη δράση που έχει θετική επίδραση στα δερματολογικά προβλήματα. Αν και απαιτούνται περισσότερα επιστημονικά στοιχεία για να αποδειχθεί η δράση του κατά της ακμής, ανέκδοτα δεδομένα υποδηλώνουν ότι είναι αποτελεσματικό.

Ο κουρκουμάς και τα αντιοξειδωτικά του έχουν επίσης άλλα σημαντικά αποτελέσματα όταν πρόκειται για τη θεραπεία της ακμής. Η τοπική εφαρμογή του βοηθά στην αποκατάσταση των ιστών, ελαχιστοποιώντας την παρουσία ουλών. Ομοίως, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και μειώνει τον κίνδυνο πρόωρων ρυτίδων.Άλλα οφέλη του κουρκουμά για το δέρμα

Σε αντίθεση με άλλες συμβατικές θεραπείες, Η χρήση κουρκουμά για την ακμή παράγει άλλα σημαντικά αποτελέσματα στην υγεία του δέρματος. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε κουρκουμίνη, βιταμίνες και μέταλλα, είναι ένα καλό συμπλήρωμα για την προώθηση της ευεξίας του δέρματος.

 • Βοηθά στην αντιμετώπιση της ψώρας.
 • Προωθεί την επούλωση των πληγών.
 • Συμβάλλει στην αύξηση της φυσικής λάμψης του δέρματος.
 • Είναι ένα καλό συμπλήρωμα για την αντιμετώπιση των εστιών ψωρίασης.
 • Ελαχιστοποιεί το οξειδωτικό στρες και αποτρέπει την πρόωρη γήρανση.

Θεραπεία ακμής με κουρκουμ

Μακριά από το να χρησιμοποιείται ως κύρια θεραπεία, ο κουρκουμάς για την ακμή συμπληρώνει τις οδηγίες του δερματολόγου.

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις ιδιότητες του κουρκουμά για την ακμή, προτείνουμε μια θεραπεία στην οποία ενισχύουμε την επίδρασή του με τα συστατικά του λαδιού καρύδας. Αυτό το φυσικό συστατικό περιέχει λαυρικό οξύ, αναγνωρίζεται για την αντιμικροβιακή του δράση χρήσιμη στη θεραπεία της ακμής.

Επιπλέον, το λάδι καρύδας έχει μελετηθεί ευρέως στη δερματολογία, καθώς ενυδατώνει το δέρμα και υποστηρίζει τη θεραπεία ασθενειών όπως η ψωρίαση και το έκζεμα. Ακόμη, όπως και ο κουρκουμάς, υποστηρίζει τη διαδικασία επούλωσης και αναγέννησης, ελαχιστοποιώντας την αρνητική δράση των ελεύθερων ριζών.

Συστατικά

 • 1 κουταλιά της σούπας κουρκουμά σε σκόνη (15 g)
 • 2 κουταλιές της σούπας βιολογικό λάδι καρύδας (30 γρ.)
 • 1 κουταλιά της σούπας μέλι (15 γρ.)

Παρασκευή

 • Αρχικά, ρίξτε τη σκόνη κουρκουμά σε ένα καθαρό δοχείο.
 • Στη συνέχεια, προσθέστε το λάδι καρύδας και το μέλι.
 • Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Λειτουργία εφαρμογής

 • Πριν απλώσετε τη μάσκα σε περιοχές που έχουν προσβληθεί από ακμή Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα μακιγιάζ ή βρωμιάς.
 • Μόλις το πρόσωπο είναι καθαρό, προχωρήστε στην εφαρμογή του προϊόντος.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλύψει πλήρως τις προβληματικές περιοχές.
 • Αφήστε το να δράσει για 15 λεπτά και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
 • Επαναλάβετε την εφαρμογή του τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Σημείωση: Τα αποτελέσματα κατά της ακμής δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά. Είναι σημαντικό να είστε συνεπείς με το φάρμακο για να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.Προφυλάξεις

Αν και η θεραπεία της ακμής με κουρκουμά μπορεί να είναι αποτελεσματική, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Όταν εφαρμόζεται τοπικά μπορεί να λερώσει προσωρινά το δέρμα ή να αφήσει ελαφρά κίτρινα υπολείμματα. Συνήθως εξαφανίζεται με μια καλή ρουτίνα καθαρισμού.

Ωστόσο, Μερικές φορές τα συστατικά προκαλούν αλλεργίες ή δερματίτιδα εξ επαφής. Μια ανασκόπηση του 2015 διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη είναι αλλεργιογόνο και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ερυθρότητα και πρήξιμο σε όσους δεν μπορούν να την ανεχθούν.

Λόγω των παραπάνω, Το ιδανικό είναι να κάνετε ένα μικρό τεστ πριν δοκιμάσετε ολόκληρη τη θεραπεία της ακμής με κουρκουμά. Απλά πρέπει να βάλετε λίγο κουρκουμά στον αντιβράχιο ή σε μια από τις περιοχές του δέρματος. Εάν μετά από 24 ώρες δεν υπάρχουν δυσμενείς αντιδράσεις, είναι ασφαλές να το χρησιμοποιήσετε.

Ο κουρκουμάς μπορεί να είναι καλός σύμμαχος για την ακμή, ειδικά όταν συνδυάζεται με λάδι καρύδας. Η χρήση του πρέπει να γίνεται με προσοχή, καθώς μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες σε ορισμένα άτομα. Για τα υπόλοιπα, αποδεικνύεται μια καλή επιλογή για την υποστήριξη άλλων συμβατικών θεραπειών με τον ίδιο σκοπό.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


 • Liu, C.-H., & Huang, H.-Y. (2013). In Vitro Anti-Propionibacterium Activity από σύστημα κυστιδίων που περιέχει κουρκουμίνη. Χημικό και Φαρμακευτικό Δελτίο. https://doi.org/10.1248/cpb.c12-01043
 • Gupta, S.C., Kismali, G., & Aggarwal, B.B. (2013). Κουρκουμίνη, συστατικό του κουρκουμά: Από το αγρόκτημα στο φαρμακείο. BioFactors. https://doi.org/10.1002/biof.1079
 • Akbik, D., Ghadiri, M., Chrzanowski, W., & Rohanizadeh, R. (2014). Η κουρκουμίνη ως παράγοντας επούλωσης πληγών. Επιστήμες της Ζωής. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2014.08.016
 • Thangapazham, R.L., Sharad, S., & Maheshwari, R.K. (2013). Δυνατότητες αναγέννησης του δέρματος της κουρκουμίνης. BioFactors. https://doi.org/10.1002/biof.1078
 • Thangapazham, R.L., Sharma, A., & Maheshwari, R.K. (2007). Ο ευεργετικός ρόλος της κουρκουμίνης στις δερματικές παθήσεις. Προόδους στην Πειραματική Ιατρική και Βιολογία. https://doi.org/10.1007/978-0-387-46401-5_15
 • Ferreira, LAM, Alves, RJ, Carneiro, G., Silva, EL, Trindade, V., de Carvalho, MAR, … Goulart, C. (2014). Στερεά λιπιδικά νανοσωματίδια φορτωμένα με ρετινοϊκό οξύ και λαυρικό οξύ ως εναλλακτική λύση για την τοπική θεραπεία της ακμής. Journal of Nanoscience and Nanotechnology. https://doi.org/10.1166/jnn.2015.9184
 • Chaudhari, SP, Tam, AY, Barr, JA, & Tan, J. (2015). Κουρκουμίνη: Ένα αλλεργιογόνο επαφής. Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology.

Leave a Comment