Μαγειρική σόδα για την ακμή, γιατί δεν συνιστάται;

Οι θεραπείες και οι μάσκες ακμής με μαγειρική σόδα είναι πολύ δημοφιλείς. Ωστόσο, οι γιατροί αντενδείκνυνται τη χρήση του. Σας λέμε γιατί και τι να χρησιμοποιήσετε ως αντικατάσταση.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 9 Ιουλίου 2023

Σύμφωνα με το περιοδικό FMC, Υπολογίζεται ότι το 85% των ανθρώπων υποφέρουν από ακμή κατά την εφηβεία και τη νεότητα. Η ακμή Παράγεται από τη συσσώρευση υπολειμμάτων σμήγματος, νεκρών κυττάρων, βακτηρίων και άλλων ακαθαρσιών που κατακρατούνται στους πόρους. Λαϊκά, Η χρήση μαγειρικής σόδας συνιστάται συχνά για την ακμή. Αυτό συμβαίνει γιατί του αποδίδονται ορισμένες ιδιότητες και είναι οικονομικό στην τσέπη.

Ωστόσο, Οι γιατροί υποδεικνύουν ότι δεν είναι σκόπιμο να καταφεύγουμε σε θεραπείες με διττανθρακικό νάτριο και ότι υπάρχουν και άλλες μέθοδοι για την καταπολέμηση της ακμής. Επιπλέον, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του στη θεραπεία αυτής της δερματικής πάθησης. Γιατί λοιπόν θεωρείται ότι λειτουργεί; Ποιες εναλλακτικές που έχουν εγκριθεί από γιατρό υπάρχουν; Σας λέμε περισσότερα.

Γιατί πιστεύεται ότι η μαγειρική σόδα είναι χρήσιμη για την ακμή;

Η μαγειρική σόδα είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς. Ανάμεσα τους, Είναι χρήσιμο για τον καθαρισμό του σπιτιού ως απολυμαντικό. Αυτό είναι επειδή Είναι αποτελεσματικό στην αναστολή διαφορετικών παθογόνων, όπως αναφέρεται από το un μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Σύνορα στη Μικροβιολογία. Έχει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες, σύμφωνα με το περιοδικό Βραζιλική Προφορική Έρευνα.

Λόγω αυτών των αντιβακτηριακών και αντισηπτικών ιδιοτήτων, Στη δημοφιλή σφαίρα πιστεύεται ότι μπορεί να εξαλείψει τα βακτήρια στο δέρμα που προκαλούν ακμή. Χρησιμοποιείται συχνά ως συστατικό σε οικιακές θεραπείες και μάσκες προσώπου. Συχνά συνδυάζεται με φυσικά στοιχεία, όπως το λεμόνι, για να δημιουργηθεί μια πάστα που τοποθετείται στις βλάβες της ακμής.
Αλλά αυτές είναι μέθοδοι που στερούνται επιστημονικής βάσης. Δεν υπάρχουν μελέτες που να υποστηρίζουν τη χρήση μαγειρικής σόδας στο δέρμα ως θεραπεία για την ακμή.. Επιπλέον, οι ειδικοί αντενδείκνυνται να τοποθετηθεί στο δέρμα του προσώπου, καθώς μπορεί να προκαλέσει άλλες παθήσεις.

Γιατί δεν συνιστάται η χρήση μαγειρικής σόδας για την ακμή;

ο μικροχλωρίδα του δέρματος Αποτελείται από βακτήρια, μύκητες και ακάρεα που κατοικούν σε αυτό. Για να είναι υγιές το δέρμα, αυτό το οικοσύστημα πρέπει να διατηρείται σε ισορροπία γιατί, αν διαταραχθεί, μπορεί να εμφανιστούν ασθένειες.
ο Κολομβιανή Ένωση Δερματολογίας και Δερματολογικής Χειρουργικής υποδηλώνει ότι Η εφαρμογή μαγειρικής σόδας στο πρόσωπό σας μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας και να επιδεινώσει τα ξεσπάσματα ακμής.. Αυτό συμβαίνει επειδή η μαγειρική σόδα μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια και τα βακτήρια που χρειάζεται το δέρμα.
Την ίδια στιγμή, Η μαγειρική σόδα μπορεί να είναι ερεθιστική λόγω του αλκαλικού της pH. Το pH μετράται σε κλίμακα από το 0 έως το 14, με τιμή μικρότερη από 7 να υποδηλώνει οξύτητα και τιμή μεγαλύτερη από 7 να υποδεικνύει αλκαλικότητα. Το pH της μαγειρικής σόδας είναι κοντά στο 9, ασύμβατο με το όξινο pH του δέρματος, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 3,5 και 5,5.
Επομένως, Η τοποθέτησή του στο πρόσωπο μπορεί να τροποποιήσει την ίδια την οξύτητα του δέρματος, να το βλάψει και να εξαφανίσει τα φυσικά έλαια που το διατηρούν προστατευμένο.. Δηλαδή, μπορεί να αλλοιώσει τη μικροχλωρίδα του δέρματος που το προστατεύει.

Αντί για μαγειρική σόδα για την ακμή, τι μπορώ να κάνω;

Αντί να κινδυνεύετε από ερεθισμό του δέρματος με μαγειρική σόδα, οι δερματολόγοι προτείνουν διάφορα θεραπείες και συνήθειες που είναι χρήσιμες για τη βελτίωση της εμφάνισης της ακμής και των σπυριών. Σας προτρέπουμε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, αν και εδώ σας παρέχουμε μερικές εναλλακτικές λύσεις.

Αναθεωρήστε τη διατροφή σας

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το διατροφή επηρεάζει την ακμή. Μια αναφορά του International Journal of Dermatology αναφέρει ότι μια δίαιτα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να προκαλέσει ακμή. Ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και σάκχαρα μπορεί να το επιδεινώσουν. Ένας δερματολόγος θα ξέρει πώς να σας πει ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε σε μεγαλύτερες ή μικρότερες ποσότητες.

Κάντε μια ρουτίνα προσώπου

Ο καθαρισμός του προσώπου σας δύο φορές την ημέρα, η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας και η καθημερινή αντηλιακή προστασία μπορεί να βελτιώσει το δέρμα με ακμή και σπυράκια. Γι ‘αυτό, επιλέξτε προϊόντα που είναι απαλά και διατηρούν το pH του δέρματος. ο American Academy of Dermatology Association αναφέρει ότι τα προϊόντα χωρίς λειαντικά και χωρίς οινόπνευμα θα εμποδίσουν το δέρμα να στεγνώσει και την ακμή να φαίνεται χειρότερη.

Χρησιμοποιήστε μη φαγεσωρογόνα προϊόντα

ο φαγεσωρογόνα προϊόντα Περιέχουν έλαια ή άλλα συστατικά που φράζουν τους πόρους του δέρματος. Εάν έχετε ακμή, Είναι καλύτερο να επιλέγετε ενυδατικές κρέμες και αντηλιακά που δεν είναι φαγεσωρογόνα.. Ομοίως, έρευνα του περιοδικού ΔΕΡΜΑ υποδεικνύει ότι η τακτική χρήση του μακιγιάζ μπορεί να προκαλέσει ακμή, επομένως η μείωση της εφαρμογής του μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της σοβαρότητας.

Ενσωματώστε καλλυντικά που ρυθμίζουν το σμήγμα

Ορισμένες κρέμες και οροί προσώπου έχουν ενεργά συστατικά ικανά να ρυθμίζουν το σμήγμα που παράγεται από το δέρμα με τάση ακμής.. Στο περιοδικό EMC υποδεικνύουν ότι ένα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είναι το νιασιναμίδη, που έχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε συνδυασμό με άλλες ιατρικές θεραπείες για την ακμή, είναι ένα καλό συμπλήρωμα.

Περιλαμβάνει μάσκες

Οι μάσκες προσώπου είναι μια καλή επιλογή για τη μείωση των μαύρων στιγμάτων και των κηλίδων. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μία φορά την εβδομάδα για να συμπληρώσουν τη ρουτίνα περιποίησης του προσώπου σας. Αυτοί που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία όπως ρεσβερατρόλη Χαρακτηρίζονται από την αντιφλεγμονώδη και σμηγματορυθμιστική τους δράση.. Η συγκεκριμένη ένωση έχει επιδείξει αντιμικροβιακά αποτελέσματα κατά Propionibacterium acnes.

Κάντε απολέπιση στο δέρμα

Τα χημικά πίλινγκ μπορούν να ενσωματωθούν μία φορά την εβδομάδα. Σύμφωνα με μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology ο ξεφλουδίσματα με 45% αμυγδαλικό οξύ μπορεί να είναι αποτελεσματικό για φλεγμονώδεις βλάβες ακμής. Βελτίωση της ενεργού ακμής και της επακόλουθης μελάγχρωσης της έχει αναφερθεί με θεραπεία του 35% γλυκολικό οξύ .

Καταφύγετε σε συνταγογραφούμενες θεραπείες

Υπάρχουν κρέμες με αντιβιοτικά που είναι ειδικές για τη θεραπεία της ακμής.. Μια επιλογή είναι αυτές με υπεροξείδιο του βενζολίου. Αυτό το συστατικό έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την ήπια ακμή. Για μέτρια και σοβαρή ακμή, χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με άλλες από του στόματος θεραπείες όπως η ισοτρετινοΐνη, όπως υποδεικνύεται από την Περιοδικό Science and Health Integrating Knowledge .Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τη μαγειρική σόδα στο δέρμα

Για να μην θέσουμε το δέρμα μας σε κίνδυνο, Είναι καλύτερα να αφήσετε τη χρήση διττανθρακικού νατρίου για εκείνες τις πτυχές στις οποίες υπάρχουν ενδείξεις για τη δράση του., όπως συμβαίνει με τον καθαρισμό του σπιτιού. Όσον αφορά τη χρήση του στο δέρμα, καλό είναι να χρησιμοποιείτε προϊόντα που έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα.
Η μαγειρική σόδα μπορεί να είναι πολύ σκληρή για το δέρμα, ειδικά αν πρόκειται για δέρμα με ακμή. Είναι ακόμη περισσότερο εάν αναμιχθεί με άλλα φυσικά συστατικά, όπως το λεμόνι. Συνιστάται πάντα να συμβουλεύεστε έναν δερματολόγο για τις καταλληλότερες θεραπείες. Ο γιατρός θα ξέρει πώς να συνταγογραφήσει μια θεραπεία σύμφωνα με κάθε τύπο ακμής.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Leave a Comment