Μητρικό μπλουζ: τι είναι και πώς εκδηλώνεται;

Το «Maternity blues» είναι ένα άγνωστο φαινόμενο για πολλές μαμάδες. Μερικές φορές συγχέεται με την επιλόχειο κατάθλιψη, αλλά δεν είναι το ίδιο. Το Μaternity blues Είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως στις πρωτότοκες μητέρες. Αποτελείται από ένα ψυχολογικό επεισόδιο θλίψης και ένα αίσθημα κατάθλιψης. Είναι βραχύβια, αλλά αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί να οδηγήσει σε επιλόχειο κατάθλιψη.

Η απόκτηση ενός παιδιού είναι μια εμπειρία που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια προσαρμογής.. Υπάρχουν αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ζωής, ξεκινώντας από τη φυσική του εμφάνιση.

Υπολογίζεται ότι έως και το 80% των μητέρων βιώνουν μπλουζ μητρότητας. Το σύνηθες είναι ότι το επεισόδιο ξεκινά μεταξύ της τρίτης και της πέμπτης ημέρας μετά τον τοκετό. Διαρκεί από μερικές ώρες έως μερικές εβδομάδες.

Τι είναι το «μπλουζ μητρότητας»;

Αυτός μπλουζ μητρότητας Είναι μια συναισθηματική κατάσταση που εμφανίζεται μετά τον τοκετό, λόγω των ορμονικών και ψυχολογικών αλλαγών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του σταδίου. Είναι επίσης γνωστό ως επιλόχεια δυσφορία είτε μπλουζ μετά τον τοκετό.

Οι γυναίκες το περιγράφουν ως «ένα τρενάκι συναισθημάτων». Αν και υπάρχει ευτυχία στον τοκετό, υπάρχει επίσης η αίσθηση ότι όλα είναι πολύ συντριπτικά και ότι «ο κόσμος έρχεται πάνω μας».

Από κλινική άποψη, αυτός μπλουζ μητρότητας Είναι μια κατάσταση που δεν απαιτεί θεραπεία. Αυτή είναι μια φυσιολογική αντίδραση στις προσαρμοστικές προκλήσεις της απόκτησης παιδιού. Ωστόσο, πρέπει να γίνεται παρακολούθηση για να μην μετατραπεί σε επιλόχειο κατάθλιψη.

Η κύρια διαφορά μεταξύ των μπλουζ μητρότητας και η επιλόχεια κατάθλιψη είναι αυτό Το πρώτο είναι προσωρινό και δεν ανικανοποιεί τη μητέρα.. Στην κατάθλιψη, από την άλλη, τα συμπτώματα είναι έντονα και τείνουν να επιδεινωθούν, γι’ αυτό και απαιτείται επαγγελματική βοήθεια.

Το αίσθημα ότι κατακλύζεσαι από τις ευθύνες της μητρότητας είναι συνηθισμένο. Θα πρέπει να αποφεύγεται η παράτασή του στο χρόνο.

Συμπτώματα

Το σύνηθες είναι ότι το μπλουζ μητρότητας Ξεκινά με ένα αίσθημα μελαγχολίας και θλίψης, που συχνά οδηγεί σε επεισόδια κλάματος. Επιπλέον, υπάρχει εκνευρισμός και εναλλαγές της διάθεσης χωρίς λόγο να τις δικαιολογεί.

Η μητέρα μπορεί να αισθάνεται ότι δεν είναι σε θέση να φροντίσει επαρκώς το μωρό της ή ότι δεν θα έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει ό,τι έχει μπροστά της. Αυτό συνήθως συνοδεύεται από συμπτώματα όπως τα ακόλουθα:

 • Φόβος.
 • Επιθυμία φυγής.
 • Απώλεια όρεξης.
 • Εξαντλημένος.
 • Δυσφορία και άγχος.
 • Αϋπνία ή προβλήματα με τον καλό ύπνο.
 • Δυσαρέσκεια με τον εαυτό του και ανασφάλεια.

Εκτιμάται ότι μεταξύ 10 και 15% των μητέρων που βιώνουν μπλουζ μητρότητας πρόκειται να αναπτυχθούν Επιλοχεια ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. Μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτό συμβαίνει όταν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα ή επιμένουν πέρα ​​από 3 εβδομάδες μετά τη γέννηση.

Αιτίες

Η επιστήμη δεν γνωρίζει τα ακριβή αίτια μπλουζ μητρότηταςαλλά είναι σαφές ότι Οι ορμόνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την εικόνα.. Υπάρχουν μεγάλες αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και κατά τον τοκετό και την περίοδο μετά τον τοκετό.

Μετά τον τοκετό παρατηρείται απότομη πτώση των επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης.. Υπάρχουν επίσης αλλαγές στην προλακτίνη και τη σεροτονίνη. Πιστεύεται ότι αυτό επηρεάζει το φαινόμενο, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν.

Μέσα σε αυτό μπλουζ μητρότητας Οι μεγάλες απαιτήσεις του περιβάλλοντος κατά το στάδιο αμέσως μετά τον τοκετό φαίνεται να επηρεάζουν επίσης. Υπάρχουν αλλαγές στην ατομική, ζευγαρωτή και κοινωνική ζωή. Όλα αυτά είναι συντριπτικά, ειδικά για λιγότερο ευέλικτους ανθρώπους.

Αφ ‘ετέρου, μπορεί να υπάρχει σημαντική αντίθεση μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας. Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τη μητρότητα. Είναι σύνηθες φαινόμενο η μητέρα να εξιδανικεύει τον εαυτό της και να πιέζεται να νιώσει ή να μην νιώσει ορισμένα συναισθήματα.

Πώς να το προσεγγίσετε;

Ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης μπλουζ μητρότητας έχει ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τον τοκετό. Ναι, είναι υπέροχο να έχεις γεννήσει μια νέα ζωή, αλλά είναι επίσης πολύ απαιτητικό και χρειάζεται χρόνος για να συνδεθείς με το μωρό και τη νέα κατάσταση.

Η μητέρα έχει το δικαίωμα να βιώσει κάποια εχθρότητα απέναντι σε αυτή την εμπειρία. Είναι σημαντικό να δίνετε στον εαυτό σας την άδεια να νιώσει κάτι που μπορεί να φαίνεται ακατάλληλο στους άλλους.

 

Δεν είναι εύκολο στάδιο και δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι είναι.

Η υποστήριξη και η κατανόηση από τον σύντροφό σας είναι βασικές. Ομοίως, βοηθά να ληφθούν υπόψη οι ακόλουθες οδηγίες:

 • Καταλάβετε ότι είναι κάτι προσωρινό. Μερικές φορές φαίνεται όχι, αλλά έτσι είναι. Αυτά τα συναισθήματα θα εξαφανιστούν.
 • Ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο. Η καλή ξεκούραση βοηθά στην αντιμετώπιση αυτών των επεισοδίων με τον καλύτερο τρόπο.
 • Δημιουργήστε ρουτίνες. Οι ρουτίνες βοηθούν στην ομαλοποίηση των ορμονικών επιπέδων. Παρέχουν επίσης μια αίσθηση μεγαλύτερου ελέγχου.
 • Ζητήσετε βοήθεια. Οι φίλοι μπορούν να βοηθήσουν πολύ κατά τη διάρκεια του μπλουζ μητρότηταςκαθώς και οικογένεια και αγαπημένα πρόσωπα.
 • Μοιραστείτε εμπειρίες με άλλες μητέρες. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να απομυθοποιήσετε πολλές πτυχές που σχετίζονται με τη μητρότητα.
 • Μην πιέζετε τον εαυτό σας πολύ σκληρά. Δεν είναι η ώρα να είστε τελειομανείς και να προσπαθείτε να κάνετε τα πάντα να λειτουργούν σαν ρολόι. Είναι καλύτερα να χαλαρώνετε και να είστε ευέλικτοι.
 • Αφεθείτε σε μερικές τέρψεις. Οι μικρές λιχουδιές, όπως ένα νόστιμο γεύμα, η παρακολούθηση μιας ταινίας ή μια βόλτα, είναι ένας αξιόλογος τρόπος για να ξεπεράσετε τα αρνητικά συναισθήματα.
Η απόλαυση σε ορισμένες λιχουδιές μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αποσυμπιέσετε την πίεση που δημιουργείται από τις νέες υποχρεώσεις της μητρότητας.

Δώστε προσοχή στα «μπλουζ της μητρότητας»

Δυστυχώς, αυτός μπλουζ μητρότητας περνά απαρατήρητη από τους ανθρώπους γύρω από μια μητέρα. Είναι πολύ συνηθισμένο αυτά τα επεισόδια να βιώνονται στη σιωπή. ακόμη και εν μέσω κάποιας κριτικής ή αποδοκιμασίας.

Είναι πολύ σημαντικό οι μητέρες να γνωρίζουν τα συμπτώματα του μπλουζ μητρότητας και ότι μαθαίνουν να αναγνωρίζουν πότε εμπίπτουν στο φυσιολογικό εύρος και πότε αντιπροσωπεύουν σημάδια επιλόχειας κατάθλιψης. Η ψυχολογική βοήθεια είναι πάντα μια επιλογή.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


 • Iturrospe, CVAG (1997). Επιλόχεια δυσφορία: ανάλυση παραγόντων ψυχοκοινωνικού κινδύνου (Διδακτορική διατριβή, Universitat de València).
 • Rodríguez, S. (2010). Ανατομία της… απόκτησης παιδιού. Stills & DVD: Το πρώτο κινηματογραφικό περιοδικό, (2006), 38-39.
 • Faisal-Cury, A., Menezes, P.R., Tedesco, J.J.A., Kahalle, S., & Zugaib, M. (2008). «Μπλε» της μητρότητας: επιπολασμός και παράγοντες κινδύνου. The Spanish journal of psychology, 11(2), 593-599.

Leave a Comment