Οι τελευταίες τάσεις στα βοηθήματα κινητικότητας: προς ένα προσβάσιμο μέλλον

Σε έναν κόσμο που καθοδηγείται από την τεχνολογία και την καινοτομία, οι βελτιώσεις στην κινητικότητα παρέχουν ένα μέλλον γεμάτο ευκαιρίες για όσους χρειάζονται βοήθεια για να προχωρήσουν.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 28 Νοεμβρίου 2023

Η κινητικότητα είναι ένα δώρο που συχνά θεωρούμε δεδομένο, μια πράξη που μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε τον κόσμο, να βιώσουμε την ελευθερία και να συνδεθούμε με ό,τι υπάρχει γύρω μας. Ωστόσο, για πολλούς, αυτή η ζωτική ικανότητα αμφισβητείται από φυσικά εμπόδια, αναπηρίες ή το αδυσώπητο πέρασμα του χρόνου.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει για να δημιουργήσει όλο και πιο ασφαλείς και πιο αποτελεσματικές λύσεις, οι οποίες όχι μόνο βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, αλλά και υπόσχονται φέρουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να κυκλοφορούν οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με περιορισμούς. Χάρη σε αυτές τις εφευρέσεις, οικοδομείται μια πιο περιεκτική και δίκαιη πραγματικότητα, όπου κάθε βήμα που γίνεται είναι μια νίκη. Γι’ αυτό σας παρουσιάζουμε τα πιο πρόσφατα βοηθήματα κινητικότητας που πρέπει να γνωρίζετε.

5 τάσεις σε ασφαλή και καινοτόμα βοηθήματα κινητικότητας

Τα τελευταία χρόνια, οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι με κινητικά προβλήματα αλληλεπιδρούν με τον κόσμο. Desτων αναπηρικών αμαξιδίωνηλεκτρικά και πτυσσόμενα, σε συστήματα φωνητικού ελέγχου. Οι παρακάτω τάσεις ήρθαν για να κάνουν τον κόσμο ένα μέρος όπου η ελευθερία κινήσεων είναι διαθέσιμη σε όλους. Ας δούμε!

1. Αυτοκινούμενα αναπηρικά αμαξίδια

Ανάλογα με τον περιορισμό της κινητικότητας, αυτά τα μοντέλα αναπηρικών αμαξιδίων μπορούν να παρέχουν μεγάλη ελευθερία.

Αυτές οι καρέκλες έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν ανεξάρτητα από τους χρήστες, επιτρέποντάς τους να μετακινούνται εύκολα και χωρίς να εξαρτώνται από τη βοήθεια τρίτων. Αυτό όχι μόνο παρέχει μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας, αλλά και Βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση των ατόμων με σωματικές αναπηρίες.

Σύμφωνα με έκθεση του Global Disability Innovation Hub, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 75 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο χρειάζονται αναπηρικό καροτσάκι για να βελτιώσουν την κινητικότητά τους. Ωστόσο, μεταξύ 85-95% των ασθενών δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις συσκευές.

Τα αυτοκινούμενα αναπηρικά αμαξίδια διαθέτουν ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης ή ενσωματωμένους κινητήρες, που επιτρέπουν στους ανθρώπους να κινούνται ελεύθερα χωρίς την ανάγκη συνεχούς βοήθειας από φροντιστές ή μέλη της οικογένειας. Επιπλέον, διαθέτουν εργονομικά καθίσματα και είναι κατάλληλα για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, γεγονός που διευρύνει τις ευκαιρίες για συμμετοχή στην καθημερινότητα.2. Τεχνολογία αυτοαναδιπλούμενης καρέκλας

Σε έναν κόσμο όπου η άνεση και η προσβασιμότητα είναι το κλειδί, η τεχνολογία αυτοαναδιπλώσεως αναπηρικών αμαξιδίων παρουσιάζεται ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά και ελκυστικά βοηθήματα κινητικότητας. Με το πάτημα ενός κουμπιού ή με μια φωνητική εντολή, οι χρήστες μπορούν να εκτελέσουν τη διαδικασία αναδίπλωσης και ξεδιπλώματος αποτελεσματικά, που τους επιτρέπει να εξοικονομήσουν χρόνο και να μειώσουν τη σωματική προσπάθεια.

Ταυτόχρονα, τα αυτοαναδιπλούμενα αναπηρικά καροτσάκια είναι πιο κομψά και διακριτικά. Τα προφίλ τους καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και έχουν πιο εκλεπτυσμένη εμφάνιση, γεγονός που συμβάλλει στην αυτοπεποίθηση και στη μεγαλύτερη ένταξη σε καταστάσεις όπως τα αεροπορικά ταξίδια. Ένα χαρακτηριστικό που βοηθά στην απελευθέρωση της προσπάθειας, ενθαρρύνει την ανεξαρτησία και προωθεί την κομψή ευελιξία.

3. Μπαταρίες μεγάλης διάρκειας

Η αγορά μιας καλής μπαταρίας για το αναπηρικό σας αμαξίδιο μπορεί να σας προσφέρει πολλά χιλιόμετρα χωρίς προβλήματα.

Το κύριο πλεονέκτημα των ηλεκτρικών αναπηρικών αμαξιδίων με μπαταρίες μεγάλης διάρκειας είναι η ικανότητά τους να παρέχουν μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας. Αυτές οι μπαταρίες επιτρέπουν στους ανθρώπους να ταξιδεύουν μεγαλύτερες αποστάσεις χωρίς να ανησυχούν για τη συνεχή ανάγκη επαναφόρτισης. Αυτό είναι πολύ πολύτιμο για όσους εξαρτώνται από αυτά τα μέσα στην καθημερινή τους κινητικότητα.

Αυτοί οι τύποι μπαταριών συμβάλλουν επίσης στη βιωσιμότητα. Απαιτώντας λιγότερες επαναφορτίσεις, μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας και μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τις τρέχουσες ανησυχίες για το περιβάλλον και την ανάγκη για πιο οικολογικές λύσεις μετακίνησης.

4. Αναπηρικά αμαξίδια με αισθητήρες κίνησης

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικόπρος την ΑισθητήρεςλΤα ηλεκτρικά αναπηρικά καροτσάκια που ελέγχονται από αισθητήρες στα μάτια μπορούν να αποφέρουν μεγάλα οφέλη, ειδικά για άτομα με παθήσεις όπως η πλήρης παράλυση, η αρθρίτιδα, η νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας ή οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού.

Αυτές οι καρέκλες χαρακτηρίζονται από χρησιμοποιήστε έναν αλγόριθμο που επεξεργάζεται τις εικόνες των ματιών του χρήστη, προκειμένου να υπολογίσει την κατεύθυνση του βλέμματος και να μπορέσει να μετακινήσει την καρέκλα —ή να τη σταματήσει— με τη βοήθεια αισθητήρων κίνησης. Αυτή η τεχνολογία προσφέρει ακρίβεια κίνησης 99,3%. παρέχει βέλτιστη ασφάλεια για άτομα με συνθήκες όπως αυτές που αναφέρθηκαν.5. Τεχνολογία φωνητικού ελέγχου

Μεταξύ των πιο σημαντικών βοηθημάτων κινητικότητας των τελευταίων ετών, τα αναπηρικά καροτσάκια εξοπλισμένα με τεχνητή νοημοσύνη που ελέγχεται με φωνή αξίζουν μεγάλης αναγνώρισης. Μιλώντας απλά, αυτή η τεχνολογία επιτρέπει στους χρήστες ενεργοποιήστε ή απενεργοποιήστε την καρέκλα σας, ρυθμίστε την ταχύτητα, αλλάξτε κατεύθυνση και εκτελούν ποικίλες λειτουργίες.

Μια έρευνα που παρουσιάστηκε στο 8ο Διεθνές Συνέδριο Ευφυών και Προηγμένων Συστημάτων, ανέφερε ότι αυτοί οι τύποι καρέκλες συνδέονται με ένα τηλέφωνο και χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να κατανοήσουν τι λέτε και να κινηθούν ανάλογα. Το καλό με αυτό το σύστημα είναι ότι επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει την ταχύτητα του αναπηρικού αμαξιδίου παρόμοια με α χειριστήριο κανονικός.

Τα βοηθήματα κινητικότητας ανοίγουν τις πόρτες σε ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς

Η τεχνολογία αλλάζει τη ζωή των ατόμων με αναπηρία, δίνοντάς τους μεγαλύτερη ανεξαρτησία και ευημερία. Από τα φωνητικά ελεγχόμενα αναπηρικά καροτσάκια μέχρι τα αυτοαναδιπλούμενα συστήματα, καθεμία από αυτές τις καινοτομίες μας φέρνει πιο κοντά σε έναν κόσμο όπου όλοι έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν κινητικότητα και αυτονομία.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


  • AT2030. (2019). Επισκόπηση αγοράς και στρατηγική προσέγγιση για την αύξηση της πρόσβασης σε αναπηρικά αμαξίδια και συναφείς υπηρεσίες σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Παγκόσμιο Κόμβο Καινοτομίας για Αναπηρία. https://at2030.org/static/at2030_core/outputs/ATscale_PN-Wheelchairs_0819_ESP-web.pdf
  • Dahmani, M., Chowdhury, M.E., Khandakar, A., Rahman, T., Al-Jayyousi, K., Hefny, A., & Kiranyaz, S. (2020). Ένα έξυπνο και χαμηλού κόστους σύστημα παρακολούθησης ματιών για μηχανοκίνητο έλεγχο αναπηρικών αμαξιδίων. Sensors, 20(14), 3936. https://www.mdpi.com/1424-8220/20/14/3936
  • Iskanderani, AI, Tamim, FR, Rana, MM, Ahmed, W., Mehedi, IM, Aljohani, AJ, … & Vellingiri, MT (2021, Ιούλιος). Έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο τεχνητής νοημοσύνης ελεγχόμενο με φωνή. Το 2020 8th International Conference on Intelligent and Advanced Systems (ICIAS) (σελ. 1-5). IEEE. https://ieeexplore.ieee.org/abstract/document/9642607

Leave a Comment