Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας της Μητέρας: μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε

Ανακαλύψτε γιατί είναι απαραίτητο να φροντίζετε για την ψυχική υγεία της μητέρας και πώς μπορείτε να βοηθήσετε αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα που γιορτάζεται στις 3 Μαΐου.

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας της Μητέρας Γιορτάζεται στις 3 Μαΐου κάθε έτους για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό.. Αυτός ο εορτασμός γεννήθηκε υπό την προϋπόθεση της υποστήριξης μητέρων σε όλο τον κόσμο, διασφαλίζοντας ότι έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες και τις θεραπείες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της ψυχολογικής τους υγείας.

Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία της μητέρας, τον αντίκτυπο στην οικογένεια και την κοινωνία και πώς μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στη βελτίωση της συνολικής ευημερίας των μητέρων. Τι πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλετε στην αιτία;

Η ψυχική υγεία της μητέρας, τι είναι;

Μητρική ψυχική υγεία αναφέρεται στην ψυχολογική υγεία των μητέρων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Obstetrics and Gynecology, περίπου το 15% των γυναικών που έχουν κάνει παιδιά πάσχουν από επιλόχειο κατάθλιψη. Η κατάσταση επηρεάζει τη σχέση μητέρας-παιδιού και την ανάπτυξη του παιδιού.

Επιπλέον, άλλοι παράγοντες, όπως το άγχος, το άγχος, η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης και η ενδοοικογενειακή βία, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ψυχική υγεία της μητέρας. Ένα άρθρο περιοδικού BMC Εγκυμοσύνη και Τοκετός επισημαίνει ότι οι μητέρες που βιώνουν αυτές τις συνθήκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Ετσι όπως Έχει καταστεί απαραίτητο να αναγνωριστεί η σημασία της μητρικής ψυχικής υγείας. Τα ιδρύματα υγείας και η κοινωνία στο σύνολό της πρέπει να παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη στις μητέρες για την πρόληψη και τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.

Το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μεταφραστεί σε μεγαλύτερη σωματική δυσφορία για τη μητέρα.

Επίδραση στην ανάπτυξη του παιδιού

Η ψυχική υγεία της μητέρας έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του παιδιού στη μήτρα. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Παιδιατρική & Παιδική Υγεία διαπίστωσε ότι η μητρική κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές κατά την πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Επιπλέον, η ψυχική υγεία της μητέρας έχει επίσης αντίκτυπο στην οικογένεια και την κοινωνία. Η έλλειψη υποστήριξης και ο στιγματισμός των ψυχικών διαταραχών μπορεί να περιπλέξει και να εμποδίσει την ικανότητα της μητέρας να φροντίζει το παιδί της. Οι αλλαγές στη δυναμική της οικογένειας θα τροποποιήσουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του παιδιού στα πρώτα του χρόνια.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας της Μητέρας επιδιώκει να σπάσει το στίγμα και ευαισθητοποίηση σχετικά με την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη για τις μητέρες. Επειδή αυτή η υποστήριξη όχι μόνο βελτιώνει την ποιότητα ζωής των γυναικών. Με λίγα λόγια, είναι ένα ακόμη κίνητρο για τα παιδιά να αναπτυχθούν σε ένα υγιές περιβάλλον.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Παγκόσμια Ψυχιατρικήτο οποίο αναφέρει λεπτομερώς ότι τα προγράμματα που παρέχουν φροντίδα και υποστήριξη για την ψυχική υγεία της μητέρας έχουν τα ακόλουθα οφέλη:

 • Μειώνουν την επιβάρυνση των ψυχικών διαταραχών στον ενήλικο πληθυσμό.
 • Έχουν θετικό αντίκτυπο στην οικογένεια και την κοινωνία γενικότερα.
 • Βελτιώνουν τη σχέση μητέρας-παιδιού.


Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας της Μητέρας;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συνεισφέρουμε. Και όχι μόνο με συγκεκριμένες δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας της Μητέρας. Πρέπει να επεκτείνουμε περαιτέρω τη βοήθειά μας, ώστε να διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Μπορούμε να παρέχουμε συναισθηματική υποστήριξη στις μητέρες που γνωρίζουμε, να ακούσουμε τις ανησυχίες τους και να ελαφρύνουμε τα βάρη τους όταν είναι μέλη της οικογένειάς μας. Θα είναι παρήγορο για αυτούς να μην χρειάζεται να ασχολούνται με τόσες πολλές καθημερινές δραστηριότητες που αφαιρούν χρόνο από το να μοιραστούν με την κοιλιά τους ή το νεογέννητό τους.

Επιπλέον, Η επαγγελματική βοήθεια συνιστάται περισσότερο όταν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αλλοιώσεων της διάθεσης. Είναι ενθαρρυντικό να γνωρίζουμε ότι πολλές χώρες έχουν δημιουργήσει συγκεκριμένους οργανισμούς και προγράμματα για την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας της μητέρας.

ο International Marce Society είναι επίσης ένας παγκόσμιος οργανισμός αφιερωμένος στην προώθηση της μητρικής ψυχικής υγείας μέσω έρευνας, εκπαίδευσης και κλινικής φροντίδας. Από την πλευρά τους, μερικά από τα κράτη που έχουν σήμερα έναν οργανισμό αυτού του τύπου είναι τα ακόλουθα:

Συγκεκριμένοι τρόποι συμβολής στην ψυχική υγεία της μητέρας

 1. Παρέχετε συναισθηματική υποστήριξη, γιατί οι μητέρες πρέπει να νιώθουν ότι έχουν κάποιον να μιλήσουν για τις ανησυχίες και τα συναισθήματά τους. Το να τους ακούτε χωρίς να τους κρίνετε και να προσφέρετε λόγια ενθάρρυνσης και υποστήριξης μπορεί να είναι μεγάλη βοήθεια.
 2. Βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού, αφού ο ερχομός ενός μωρού μπορεί να είναι συντριπτικός για τις μητέρες. Οποιαδήποτε συνεισφορά στις δουλειές του σπιτιού, όπως ο καθαρισμός, η προετοιμασία γευμάτων ή η φροντίδα άλλων παιδιών, μπορεί να είναι πολύ πολύτιμη.
 3. Προωθήστε την αυτοφροντίδα υπενθυμίζοντας στις μητέρες τη σημασία του να φροντίζουν τον εαυτό τους και να αφιερώνουν χρόνο για να κάνουν πράγματα που αγαπούν.
 4. Να είστε κατανοητοί και ευέλικτοι, γιατί η μητρότητα είναι δύσκολη δουλειά και ο καθένας την κάνει με τον τρόπο του. Ας αναγνωρίσουμε ότι κάθε γυναίκα έχει τον δικό της δρόμο και ρυθμό.
Οι έγκυες γυναίκες που δεν έχουν κανέναν να μοιραστούν τα συναισθήματά τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ένα κάλεσμα για δράση

Έλλειψη προσοχής στην ψυχική υγεία της μητέρας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στη ζωή των μητέρων, όπως επιλόχεια κατάθλιψη, άγχος και άλλες διαταραχές της διάθεσης. Επιπλέον, ο αντίκτυπος επεκτείνεται στην οικογένεια και την κοινωνία γενικότερα και μπορεί να συμβάλει σε κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια και η βία.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό ως κοινωνία να αναγνωρίσουμε τη σημασία της ψυχικής υγείας της μητέρας. Ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση για να στηρίξετε τις μητέρες στο ταξίδι τους.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


 • Καναδική Παιδιατρική Εταιρεία. (2004). Μητρική κατάθλιψη και ανάπτυξη του παιδιού. Παιδιατρική & παιδική υγεία, 9(8), 575–598. https://doi.org/10.1093/pch/9.8.575
 • Howard, L.M., & Khalifeh, H. (2020). Περιγεννητική ψυχική υγεία: μια ανασκόπηση της προόδου και των προκλήσεων. Παγκόσμια ψυχιατρική: επίσημη εφημερίδα της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας (WPA), 19(3), 313–327. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7491613/
 • Pearlstein, T., Howard, M., Salisbury, A., & Zlotnick, C. (2009). Επιλοχεια ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ. American Journal of Obstetrics and Gynecology, 200(4), 357–364. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3918890/
 • Sūdžiūtė, Κ., Murauskienė, G., Jarienė, Κ. et al. Προϋπάρχουσες διαταραχές ψυχικής υγείας επηρεάζουν την εγκυμοσύνη και τα νεογνικά αποτελέσματα: μια αναδρομική μελέτη κοόρτης. BMC Pregnancy Childbirth 20, 419 (2020). https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12884-020-03094-5

Leave a Comment