Περινεϊκό μασάζ: τι είναι και πώς να το κάνετε

Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι το περινεϊκό μασάζ είναι ένας παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού κατά τον τοκετό. Τέλος πάντων, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας και να βεβαιωθείτε ότι το εφαρμόζετε με τον σωστό τρόπο.

Το περινεϊκό μασάζ είναι μια φυσική τεχνική που Χρησιμοποιείται για την προστασία του περίνεου από οποιοδήποτε τραύμα κατά τον τοκετό. Το περίνεο είναι το τελευταίο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει το κεφάλι του μωρού πριν φύγει από το σώμα της μητέρας.

Δάκρυα ή άλλο τραύμα στο περίνεο συμβαίνουν συχνά κατά τον τοκετό.. Αυτό έχει συνέπειες ποικίλης σοβαρότητας για τη μητέρα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του τραυματισμού. Το περινεϊκό μασάζ είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί αυτό.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το περινεϊκό μασάζ είναι μια αποτελεσματική τεχνική για την πρόληψη επισιοτομών ή δακρύων. κατά την παράδοση. Δεν είναι δύσκολο να γίνει και, από την άλλη, φέρνει πολλά οφέλη. Θέλετε να μάθετε πώς να εφαρμόζετε σωστά την τεχνική;

Τι είναι το περινεϊκό μασάζ

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το σώμα σας και να κατανοείτε πώς να κάνετε περινεϊκό μασάζ για την πρόληψη τραυματισμών κατά τον τοκετό.

Το περινεϊκό μασάζ είναι μια προληπτική τεχνική που συνίσταται στην τόνωση των ιστών και του δέρματος της περιοχής του περινέου.. Ο στόχος είναι να μαλακώσει και να τεντώσει το δέρμα και τους ιστούς. Αυτό αυξάνει την ελαστικότητα και την κυκλοφορία του αίματος της περιοχής και, κατά συνέπεια, μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού κατά τον τοκετό.

Το περίνεο είναι το έδαφος της λεκάνης, γι’ αυτό και είναι γνωστό και ως «πυελικό έδαφος».. Αποτελείται από ένα σύνολο δομών που στερεώνονται στα οστά της λεκάνης και σχηματίζουν ένα είδος αιώρας. Αυτό υποστηρίζει ολόκληρη την κάτω κοιλιακή χώρα.

Το περίνεο συμπεριφέρεται σαν ένα εύκαμπτο τόξο που προστατεύει και υποστηρίζει διάφορα όργανα. όπως η κύστη, η μήτρα και το ορθό. Όταν οι μύες σε αυτή την περιοχή εξασθενούν, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως ακράτεια ούρων και κοπράνων, πρόπτωση ουρογεννητικών οργάνων ή αίσθημα βάρους στον κόλπο.

Σε τι χρησιμεύει αυτή η τεχνική;

Ο τοκετός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανατομική και λειτουργική ακεραιότητα του περίνεου. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, μπορεί να εμφανιστούν επισιοτομές, οι οποίες είναι μια χειρουργική τομή που γίνεται στο περίνεο για να διευκολυνθεί ο τοκετός του μωρού. Επίσης, μπορεί να υπάρξουν δάκρυα στην περιοχή.

Το περινεϊκό μασάζ είναι μια τεχνική για την πρόληψη αυτού του τύπου τραυματισμού. Περίνεο με καλό μυϊκό τόνο και επαρκή ελαστικότητα διευκολύνει την έξοδο του κεφαλιού του μωρού, με τη μικρότερη δυνατή ζημιά. Επίσης, βοηθά στη μείωση της μυϊκής αντίστασης.

Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι το περινεϊκό μασάζ Είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη κάποιας δυσφορίας μετά τον τοκετό, όπως ακράτεια αερίων και πόνος στην περιοχή για τους επόμενους τρεις μήνες. Βοηθά επίσης μια γυναίκα να εξοικειωθεί με το τέντωμα της περιοχής, κάτι που κάνει τον τοκετό πιο υποφερτό.

Παρασκευάσματα μασάζ

Συνιστάται να ξεκινήσετε την εφαρμογή του περινεϊκού μασάζ από την εβδομάδα 32. δηλαδή πάνω κάτω επτάμισι μήνες μετά την εγκυμοσύνη. Συνιστάται να το κάνετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αν και μπορεί να γίνεται καθημερινά. Η συνέπεια είναι απαραίτητη.

Συνιστάται η χρήση κρέμας ή λαδιού για την εκτέλεση του περινεϊκού μασάζ.. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ρωτήσετε το γιατρό ή τη μαία σας για το καταλληλότερο προϊόν. Ωστόσο, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είναι τα φυσικά έλαια από αγριοτριανταφυλλιά, αμύγδαλο και ελαιόλαδο ή ένα υδατικό λιπαντικό.

Επίσης, θα χρειαστείτε έναν καθρέφτη. Το ιδανικό είναι να παρατηρήσετε την περιοχή του περινέου στον καθρέφτη αρκετές ημέρες πριν ξεκινήσετε το περινεϊκό μασάζ. Αυτό σας βοηθά να εξοικειωθείτε με το σώμα. Κάθε γυναίκα μπορεί να εφαρμόσει την τεχνική μόνη της, αλλά καλό είναι να την κάνει και με τη βοήθεια ενός συντρόφου.Πώς γίνεται το περινεϊκό μασάζ

Το άτομο που πρόκειται να κάνει το περινεϊκό μασάζ πρέπει να έχει καθαρά χέρια και κοντά νύχια.. Είναι καλύτερο να έχετε άδεια κύστη και να εφαρμόσετε μερικές κομπρέσες ζεστού νερού στην περιοχή πριν ξεκινήσετε. Ένα ζεστό ντους λειτουργεί επίσης.

Το πρώτο πράγμα είναι να υιοθετήσετε μια άνετη στάση. Το πιο ενδεδειγμένο είναι να κάνετε οκλαδόν ή ημικάθισμα. Στη συνέχεια, τα δάχτυλα πρέπει να λιπαίνονται και να εισάγονται στον κόλπο, περίπου 3 ή 4 εκατοστά. Στη συνέχεια, εκτελέστε τις ακόλουθες ενέργειες:

 • Σπρώξτε το περίνεο, πρώτα κάτω? μετά προς το ορθό και μετά προς τα πλάγια του κόλπου. Η κίνηση πρέπει να είναι σταθερή, αλλά λεπτή.
 • Συνεχίστε την κίνηση μέχρι να παρατηρήσετε μια ελαφριά αίσθηση ενόχλησης ή καψίματος.
 • Διατηρήστε σταθερή την πίεση στην είσοδο του κόλπου, προς την περιοχή του πρωκτού, μέχρι να γίνει αισθητή η ενόχληση. Αυτό βοηθά στην αντίληψη μιας αίσθησης παρόμοιας με αυτή που βιώνεται όταν περνάει το κεφάλι του μωρού.
 • Τοποθετήστε δύο ή τρία δάχτυλα έξω από την περιοχή του περίνεου. Είναι σαν να κρατάς την περιοχή με σφιγκτήρες.
 • Εκτελέστε μια αιωρούμενη κίνησημπρος-πίσω, για λίγα λεπτά.

Είναι σημαντικό να μην ασκείται πίεση στο άνοιγμα της ουρήθρας., που βρίσκεται πάνω από τον κόλπο. Αυτό, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Στην αρχή, το περινεϊκό μασάζ μπορεί να είναι άβολο, αλλά καθώς ασκείται, όχι μόνο εξαφανίζεται η ενόχληση, αλλά αρχίζεις να παρατηρείς αύξηση της ελαστικότητας.

Αντενδείξεις

Πριν ξεκινήσετε το μασάζ στο περίνεο, συμβουλευτείτε τον έμπιστο γιατρό σας.

Είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που δεν μπορεί να γίνει περινεϊκό μασάζ. Ωστόσο, Είναι πάντα καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε αυτήν την πρακτική.. Σε γενικές γραμμές, αντενδείκνυται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Ενεργές ή επαναλαμβανόμενες κολπικές λοιμώξεις.
 • Ο προδρομικός πλακούντας κινδυνεύει από αιμορραγία.
 • Παρουσία βλαβών στον κόλπο.
 • Κίνδυνος πρόωρου τοκετού.
 • Πρόωρη ρήξη μεμβρανών.
 • Προγραμματισμένη καισαρική τομή.
 • Κιρσοί του αιδοίου.
 • Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.
 • Με ιατρική εντολή.

Το περιπρωκτικό μασάζ μπορεί να αποτρέψει τραυματισμούς κατά τη γέννηση

Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη αυτό Το περινεϊκό μασάζ μπορεί να προκαλέσει κάποια ενόχληση, αλλά όχι πόνο. Εάν συμβεί αυτό, ενδείκνυται να σταματήσετε το μασάζ και να το συζητήσετε με το γιατρό ή τη μαία για να διερευνήσετε τα αίτια.

Περινεϊκό μασάζ Προσφέρει προφανή οφέλη μόνο όταν εξασκείται με συνέπεια. Είναι αποδεδειγμένο ότι μειώνει τον κίνδυνο επισιοτομίας ή δακρύων, αλλά δεν τον εξαλείφει. Ωστόσο, εάν υπάρχει κάποιος τραυματισμός, θα είναι πολύ λιγότερο σοβαρός.

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


 • Gabriel, R., Bonneau, S., & Raimond, E. (2020). Προστασία του περινέου κατά τον τοκετό. EMC-Gynecology-Obstetrics, 56(1), 1-16.
 • Berzaín Rodríguez, MC, & Camacho Terceros, LA (2014). Επισιοτομία: Εκλεκτική διαδικασία και όχι ρουτίνας. Επιστημονικό περιοδικό ιατρική επιστήμη, 17(2), 53-57.
 • Córdoba, LIG, Cubells, AA, Moya, PC, & Coloma, CL (2016). Επίδραση του περινεϊκού μασάζ στο περινεϊκό τραύμα και στη νοσηρότητα μετά τον τοκετό. Comprehensive Nursing: Scientific journal of the Official College of Nursing of Valencia, (111), 35-40.

Leave a Comment