Πώς δρα το μηλόξυδο στο δέρμα;

Το μηλόξυδο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυσικά συστατικά όταν πρόκειται για την περιποίηση του δέρματος. Ωστόσο, είναι ασφαλής η χρήση; Παρέχει πραγματικά τόσα πολλά οφέλη;

 

Τελευταία ενημέρωση: 10 Νοεμβρίου 2023

Τα τελευταία χρόνια το μηλόξυδο Έγινε δημοφιλές ως φυσικό συμπλήρωμα περιποίησης δέρματος. Οι υπερασπιστές του προτείνουν ότι, όταν εφαρμόζεται τακτικά, βοηθά στη διόρθωση ατελειών όπως κηλίδες, ρυτίδες και ουλές. Ωστόσο, πόσο αλήθεια είναι αυτό;

Υπάρχουν αρκετές διαφωνίες σχετικά με τη χρήση του. Ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι έχει πλεονεκτήματα λόγω της θρεπτικής του σύνθεσης, άλλοι επισημαίνουν ότι ο υψηλός βαθμός οξύτητάς του μπορεί να βλάψει το δέρμα. Πώς ακριβώς λειτουργεί; Ποια είναι τα οφέλη του; Συνέχισε να διαβάζεις!

Τι είναι το μηλόξυδο;

Πρώτα απ ‘όλα, αξίζει να θυμηθούμε ότι το μηλόξυδο Είναι ένα προϊόν που λαμβάνεται από τη ζύμωση των μήλων. Συγκεκριμένα, τα φρούτα θρυμματίζονται και προστίθεται μαγιά. Με αυτόν τον τρόπο παράγεται το οξικό οξύ, μια ουσία που του δίνει τη χαρακτηριστική γεύση και οσμή.

Στα περισσότερα σπίτια, αυτό το ξύδι χρησιμοποιείται για γαστρονομικούς σκοπούς, καθώς είναι ευέλικτο και ενισχύει τη γεύση των παρασκευασμάτων. Ομοίως, υπάρχουν εκείνοι που το χρησιμοποιούν ως προϊόν καθαρισμού, σπιτική θεραπεία και συμπλήρωμα φροντίδας δέρματος. Αλλά είναι σίγουρο;

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι αυτό το προϊόν έχει φαρμακευτικά ή καλλυντικά οφέλη. Πολλές από τις ιδιότητές του προέρχονται από τη λαϊκή σοφία. Ακόμα και έτσι, Δεν αποκλείεται να είναι χρήσιμο σε ορισμένες δερματικές παθήσεις.

Έκζεμα στο δέρμαΈκζεμα στο δέρμα
Το δερματικό έκζεμα είναι μια παθολογία που θα μπορούσε να ωφεληθεί από το μηλόξυδο, αλλά πρέπει να ληφθούν ορισμένες προφυλάξεις για τη χρήση του.

Πώς δρα το μηλόξυδο στο δέρμα;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς δρα το μηλόξυδο στο δέρμα για να μην κάνετε λάθη όταν το χρησιμοποιείτε. Μέχρι πρόσφατα, η χρήση αυτού του προϊόντος προωθούνταν ως «θεραπευτική» θεραπεία για δερματικές παθήσεις. Ωστόσο, κάτι τέτοιο διαψεύστηκε, αφού λείπουν στοιχεία για να γίνουν δηλώσεις για τις περιουσίες του.

Τώρα, όπως εξηγείται στο περιοδικό Πραγματικά Απλό, Είναι πιθανό το προϊόν να παρέχει ορισμένα οφέλη, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή. Μάλιστα, όσοι επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν θα πρέπει πρώτα να λάβουν αξιολόγηση από δερματολόγο.

Το μηλόξυδο είναι γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές του ιδιότητες που έχουν δείξει ότι μπορεί να ελέγχει τις λοιμώξεις του δέρματος που προκαλούνται από βακτήρια και μύκητες. Ακόμα κι έτσι, λόγω της υψηλής οξύτητάς του, είναι απαραίτητο να το αραιώσετε σε νερό για να αποφύγετε επιθέσεις.

Από την άλλη πλευρά, το προϊόν συμπυκνώνει κιτρικό οξύ, ένα άλφα υδροξυ οξύ (ή AHA) που Συνδέεται με την πρόληψη των πρόωρων σημαδιών γήρανσης και των ατελειών. Η εφαρμογή του, πάντα αραιωμένη σε νερό, βοηθά να διατηρείται το δέρμα καθαρό και υγιές.

 

Διαβάστε επίσης: Ξεφλούδισμα χημικό: ποια είναι τα οξέα που χρησιμοποιούνται;

Οφέλη από το μηλόξυδο για το δέρμα

Για να το συνοψίσουμε λίγο περισσότερο, πρέπει να σχολιάσουμε τα κύρια οφέλη που αποδίδονται στο μηλόξυδο σε σχέση με την υγεία του δέρματος. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του, αραιωμένο σε νερό θεωρείται ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Ας δούμε.

  • Βοηθά στην καταπολέμηση της ακμής: Δεν είναι θεραπεία πρώτης γραμμής για αυτήν την ασθένεια του δέρματος, αλλά μπορεί να βοηθήσει. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cosmetic Science προσδιόρισε ότι ουσίες όπως το κιτρικό οξύ, που περιέχονται στο ξύδι, έχουν αντιμικροβιακό δυναμικό και μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια P. acnes.
  • Είναι επικουρικό σε περίπτωση εκζέματος: Παρά την έλλειψη έρευνας, φαίνεται ότι το μηλόξυδο αραιωμένο σε νερό είναι καλό για άτομα με έκζεμα. Η όξινη φύση του βοηθά στην αποκατάσταση του φυσικού pH του δέρματος, το οποίο είναι βασικό για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της νόσου.
  • Βελτιώνει την όψη του δέρματος: Τα άλφα-υδροξυοξέα ή AHAs που συμπυκνώνει αυτό το συστατικό σε μικρές αναλογίες βοηθούν στην απολέπιση, απαλότητα και φωτισμό του δέρματος. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές του ενώσεις βοηθούν στην αναστολή των αρνητικών επιδράσεων των ελεύθερων ριζών για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το μηλόξυδο στο δέρμα σας με ασφάλεια;

Μέχρι τώρα, το μηλόξυδο αραιωμένο με νερό θεωρείται ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή οποιοδήποτε είδος δερματολογικής πάθησης, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό ή τον δερματολόγο σας.

Σε όλες τις περιπτώσεις, συνιστάται να κάνετε μια μικρή δοκιμή πριν χρησιμοποιήσετε το προϊόν στο σύνολό του. Γι ‘αυτό, Απλώς εφαρμόστε το σε μια δυσδιάκριτη περιοχή, όπως ο καρπός σας ή κάτω από το σαγόνι σας, πριν το περάσετε πάνω από το υπόλοιπο δέρμα. Εάν μετά από λίγα λεπτά δεν υπάρχουν δυσμενείς αντιδράσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Συστατικά

  • 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο (20 ml)
  • 2 κουταλιές της σούπας νερό (40 ml)

Οδηγίες

  • Συνδυάστε το μηλόξυδο με τις κουταλιές της σούπας νερό.
  • Στη συνέχεια, βυθίστε ένα βαμβάκι στο υγρό και τρίψτε το στις επιθυμητές περιοχές.
  • Εάν θέλετε, ετοιμάστε περισσότερο (ένα μέρος ξίδι σε δύο μέρη νερό) και αποθηκεύστε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Μπορείτε να ψεκάσετε το υγρό που προκύπτει σε όλο το πρόσωπό σας ως τονωτικό.

Μηλόξυδο για έκζεμα

  • Σε περίπτωση εκζέματος, η σύσταση είναι να αραιώσετε ένα φλιτζάνι μηλόξυδο (250 ml) σε ζεστό νερό μπάνιου. Στη συνέχεια, πρέπει να βυθίσετε το σώμα για 15 ή 20 λεπτά. Μετά από αυτό το διάστημα, ξεπλένετε και ενυδατώνετε το δέρμα.
μηλόξυδο για το δέρμαμηλόξυδο για το δέρμα
Το μηλόξυδο έχει ορισμένες δυσμενείς επιπτώσεις που είναι προληπτικές.

 

Μην χάσετε: Θεραπεία για το έκζεμα στο τριχωτό της κεφαλής

Πιθανές παρενέργειες

Η εφαρμογή μη αραιωμένου μηλόξυδου μπορεί να προκαλέσει χημικό έγκαυμα. Ετσι, Είναι απαραίτητο να ακολουθείτε τις συστάσεις χρήσης. Τώρα, σε μια περίπτωση που αναφέρθηκε σε Περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας , Ένας ανήλικος υπέστη δερματικές προσβολές λόγω της χρήσης αυτού του προϊόντος.

Εξαιτίας αυτού, δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί πρώτα η κατάσταση του δέρματος και εάν υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και αραιωμένα διαλύματα οδηγούν σε ερεθισμό και ξηρότητα.

Τι πρέπει να θυμάστε;

Παρά τη δημοτικότητα του μηλόξιδου ως σύμμαχου για την περιποίηση του δέρματος, πολλά από τα αποτελέσματά του προέρχονται μόνο από ανέκδοτα δεδομένα. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση του ως θεραπεία για δερματικές παθήσεις ή κοσμητικούς σκοπούς.

Ωστόσο, η αραίωσή του σε νερό είναι ένας πρακτικός τρόπος για να το συμπεριλάβετε στη ρουτίνα ομορφιάς σας. Πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό του δέρματος και στη μείωση της ακμής και του εκζέματος. Σας ενδιαφέρει να το χρησιμοποιήσετε; Θυμηθείτε να ακολουθήσετε όλες τις οδηγίες που δίνονται.

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


  • Jones, K. (13 Δεκεμβρίου 2018). Λάβετε τα γεγονότα: Μηλόξυδο. Εθνική Ένωση Εκζεμάτων. Διαθέσιμο στο https://nationaleczema.org/get-facts-acv/
  • Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας. Βάση δεδομένων PubChem. Οξικό οξύ, CID=176, https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/acetic_acid (πρόσβαση στις 26 Ιουλίου 2020)
  • Ryssel H, Kloeters O, Germann G, Schäfer T, Wiedemann G, Oehlbauer M. Η αντιμικροβιακή επίδραση του οξικού οξέος – μια εναλλακτική λύση στα κοινά τοπικά αντισηπτικά;. Εγκαύματα. 2009; 35 (5): 695-700. doi:10.1016/j.burns.2008.11.009
  • Kelly S, Liu D, Wang T, Rajpara A, Franano C, Aires D. Ξύδι Sock Soak for Tinea Pedis ή Onychomycosis [published online ahead of print, 2017 Sep 22]. J Am Acad Dermatol. 2017; S0190-9622(17)32448-9. doi:10.1016/j.jaad.2017.09.043
  • Seaver, M. (24 Ιουνίου 2019). Το μηλόξυδο έχει πολλές εξαιρετικές χρήσεις, αλλά είναι ασφαλές για το δέρμα σας;. Πραγματικά Απλό. Διαθέσιμο στο https://www.realsimple.com/beauty-fashion/skincare/apple-cider-vinegar-for-skin
  • Moghimipour E. Hydroxy Acids, οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενοι αντιγηραντικοί παράγοντες. Jundishapur J Nat Pharm Prod. 2012;7(1):9-10.
  • Lee NR, Lee HJ, Yoon NY, Kim D, Jung M, Choi EH. Η εφαρμογή τοπικών οξέων βελτιώνει την ατοπική δερματίτιδα σε μοντέλο ποντικού μέσω της ενίσχυσης των λειτουργιών του φραγμού του δέρματος ανεξάρτητα από την προέλευση των οξέων. Ann Dermatol. 2016; 28 (6): 690-696. doi:10.5021/ad.2016.28.6.690
  • Tang SC, Yang JH. Διπλή επίδραση των άλφα-υδροξυ οξέων στο δέρμα. Μόρια. 2018; 23(4): 863. Δημοσιεύθηκε 10 Απριλίου 2018. doi:10.3390/molecules23040863
  • Feldstein S, Afshar M, Krakowski AC. Χημικό έγκαυμα από ξύδι ακολουθώντας ένα πρωτόκολλο που βασίζεται στο Διαδίκτυο για την αυτοαφαίρεση των σπίλων. J Clin Aesthet Dermatol. 2015; 8 (6): 50.
  • Bunick, C.G., Lott, J.P., Warren, C.B., Galan, A., Bolognia, J., & King, B.A. (2012). Χημικό έγκαυμα από τοπικό μηλόξυδο. Journal of the American Academy of Dermatology, 67(4), e143–e144. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2011.11.934

Leave a Comment