Πώς να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης;

Εάν ένα άτομο έχει διαβήτη ή άλλα προβλήματα με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, θα πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς τα επίπεδα γλυκόζης. Με αυτόν τον τρόπο, θα εντοπίσετε έγκαιρα τυχόν προβλήματα και θα μπορείτε να ενεργήσετε ανάλογα.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συμβαίνουν όταν το σώμα δεν μπορεί να πάρει γλυκόζη από το αίμα στα κύτταρα για αποθήκευση και μεταβολισμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, Αυτό οφείλεται στην έλλειψη της ορμόνης ινσουλίνης..

Γενικά, οι φυσιολογικές τιμές γλυκόζης αίματος νηστείας κυμαίνονται από 70 έως 99 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο αίματος (mg/dl), ενώ, μετά την κατάποση, αναμένονται τιμές χαμηλότερες από 140 mg/dl. Όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι πάνω από αυτά τα επίπεδα μιλάμε για υπεργλυκαιμία.

Αυτοί οι τύποι επεισοδίων εμφανίζονται, ιδιαίτερα σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και 2.. Ο βασικός τρόπος αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης είναι η χορήγηση ινσουλίνης.

Αιτίες υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Γενικά, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Δίαιτες με κακό έλεγχο των υδατανθράκων και καθιστική ζωή Αυτοί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι. Άλλες κοινές αιτίες υπεργλυκαιμίας είναι οι ακόλουθες:

 • Μη χρήση της σωστής δόσης ινσουλίνης.
 • Ξεχάστε τη χρήση από του στόματος υπογλυκαιμικών φαρμάκων, όπως η μετφορμίνη.
 • Πάσχει από λοίμωξη του αναπνευστικού, του ουροποιητικού ή του γαστρεντερικού συστήματος.
 • Σωματικό τραύμα.
 • Εγκυμοσύνη.
 • Χρήση ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη.

Μια περιγραφική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε το 2017 έδειξε ότι Τα επείγοντα περιστατικά υπεργλυκαιμίας αντιπροσώπευαν το 72% των οξέων επιπλοκών σε διαβητικούς ασθενείς. Οι πιο συχνοί λόγοι για αποζημίωση ήταν ο κακός έλεγχος του διαβήτη τύπου 1 (41,2%) και οι λοιμώξεις στο διαβήτη τύπου 2 (51,5%).

Πώς να αναγνωρίσετε μια επείγουσα κατάσταση διαβήτη;

Το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα προκαλεί συμπτώματα όπως υπερβολική δίψα ή θολή όραση.

Όποια και αν είναι η αιτία των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα για να ξέρετε πώς να ενεργήσετε. Μερικές από τις πιο κοινές εκδηλώσεις είναι οι ακόλουθες:

 • Υπερβολική δίψα.
 • Χρειάζεται να ουρείτε πιο συχνά.
 • Κρύος ιδρώτας.
 • Θολή όραση.
 • Αδυναμία και λήθαργος.
 • Μούδιασμα.
 • Αίσθημα παλμών.
 • Πονοκέφαλο.
 • Ναυτία και έμετος.
 • Δυσκολία αναπνοής.
 • Στομαχόπονος.
 • Κετόνες στα ούρα. Αυτά ανιχνεύονται με μια δοκιμαστική ταινία ούρων.

Είναι πολύ σημαντικό να ενεργείτε γρήγορα όταν ανιχνεύονται υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Εάν η κατάσταση εξελιχθεί, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης διαβητικού κώματος. ή κετοξέωση. Αυτό συμβαίνει όταν δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη και αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Σύμφωνα με έρευνες, η κετοξέωση συχνά προκαλεί απότομα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση που κυμαίνονται από εγρήγορση έως αμβλυνότητα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, είναι δυνατό να παρατηρήσετε επιταχυνόμενη αναπνοή και αναπνοή με οσμή μήλου.

Άλλες επιπλοκές όπως η διαβητική νευροπάθεια, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, τα νεφρικά ή καρδιακά προβλήματα και το υπερωσμωτικό υπεργλυκαιμικό σύνδρομο (HHS) μπορεί επίσης να εμφανιστούν.Πώς να ελέγξετε γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός. Υπάρχουν τρία μέτρα έκτακτης ανάγκης: χορήγηση ινσουλίνης, κατανάλωση νερού και άσκηση..

1. Χορηγήστε ινσουλίνη

Η χορήγηση ινσουλίνης είναι το βασικό μέτρο που πρέπει να λαμβάνεται όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή 2. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό όταν υπάρχουν περισσότερα από 250 χιλιοστόγραμμα γλυκόζης ανά δεκατόλιτρο αίματοςκαθώς η κατάσταση μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε κετοξέωση και διαβητικό κώμα.

Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, είναι να μετρήσετε το επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Εάν είναι πολύ υψηλό, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε σε ένα ιατρικό κέντρο. Εάν είναι αυξημένο, αλλά όχι εξαιρετικά υψηλό, είναι σκόπιμο να εφαρμόσετε μια δόση ινσουλίνης για να διορθώσετε το πρόβλημα.

Μελέτες εκτιμούν ότι η συνιστώμενη δόση ινσουλίνης κυμαίνεται μεταξύ 0,3 και 0,5 διεθνείς μονάδες (IU) ανά κιλό βάρους. Είναι εξατομικευμένο για κάθε άτομο και πρέπει να καλύπτει τις βασικές και μετα-φαγητικές ανάγκες.

Είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή σημαντική βελτίωση δεν θα παρατηρηθεί παρά περίπου δύο έως τρεις ώρες μετά τη λήψη της διορθωτικής δόσης. Επομένως, θα πρέπει να αποφύγετε τη λήψη νέας δόσης πριν από αυτή την περίοδο, καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα.

2. Πίνετε νερό

Ένας από τους λόγους που αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι η αφυδάτωση. Όταν δεν πίνετε αρκετό νερό, ορισμένα συστατικά του αίματος, όπως η γλυκόζη, γίνονται πιο συγκεντρωμένα.

Επομένως, Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πίνετε άφθονο νερό, ειδικά όταν αρχίζετε να αισθάνεστε ασυνήθιστα διψασμένοι.. Αυτό οδηγεί στην παραγωγή περισσότερων ούρων, απομακρύνοντας έτσι την περίσσεια γλυκόζης από το αίμα, ενώ αναπληρώνονται τα υγρά στην κυκλοφορία του αίματος.

3. Άσκηση

Η άσκηση είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ακόμη και μόλις 15 λεπτά με τα πόδια μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε αυτήν την κατάσταση.. Αυτό συνιστάται ιδιαίτερα για όσους δεν λαμβάνουν ινσουλίνη.

Σύμφωνα με μελέτες, η άσκηση ιδιαίτερα δεν είναι χρήσιμη μόνο για τη βελτίωση της γλυκόζης στο αίμα μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη και επηρεάζοντας θετικά την έκκρισή της, αλλά και για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Εάν ένα άτομο παίρνει ινσουλίνη και το επίπεδο σακχάρου στο αίμα του είναι πολύ υψηλό, Δεν πρέπει να ασκηθείτε πριν δώσετε μια διορθωτική δόση. Διαφορετικά, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το επίπεδο των κετονών και να προκαλέσει αρνητικό αποτέλεσμα.

Τρόπος ζωής και συστάσει

Οι καθημερινές συνήθειες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι με έναν σωστό τρόπο ζωής. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τηρήσετε τις ακόλουθες συστάσεις:

 • Ρυθμίστε την πρόσληψη υδατανθράκων. Το σώμα μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε σάκχαρα, γι’ αυτό θα πρέπει να διατηρήσετε μια δίαιτα χαμηλή σε αυτές τις τροφές.
 • Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες θα βοηθούσαν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης και στην πέψη των υδατανθράκων. Το αποτέλεσμα είναι μια μεγαλύτερη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης.
 • Μείνετε ενυδατωμένοι. Το πόσιμο νερό βοηθά στην αποστράγγιση του υπερβολικού σακχάρου στο αίμα μέσω των ούρων. Επιπλέον, αποτρέπει την αφυδάτωση.
 • Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτά περιλαμβάνουν φασόλια, φακές, όσπρια, δημητριακά, κριθάρι, καλαμπόκι, γλυκοπατάτες, κρέας, αυγά, θαλασσινά, μη αμυλούχα λαχανικά και τα περισσότερα φρούτα.
 • Έλεγχος του στρες. Τα υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες θα αύξαναν επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι τεχνικές χαλάρωσης και η άσκηση είναι καλές εναλλακτικές.
 • Τακτική άσκηση. Διαφορετικές μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί καλύτερα τη ζάχαρη που είναι διαθέσιμη στην κυκλοφορία του αίματος.
 • Καλόν ύπνο. Ο κακής ποιότητας ύπνος επηρεάζει σημαντικές μεταβολικές ορμόνες και αυτό επηρεάζει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Επιπλέον, επηρεάζει την αύξηση βάρους.
 • Τροφές πλούσιες σε χρώμιο και μαγνήσιο. Αυτά είναι μικροθρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είναι σε σκούρα πράσινα φύλλα, αβοκάντο, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, μαύρη σοκολάτα, μπανάνες και ψάρια.
 • Μηλόξυδο και κανέλα. Το μηλόξυδο και η κανέλα έχουν θετικά αποτελέσματα στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου.
 • Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά.
 • Συνεχής παρακολούθηση. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε συχνά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για να ανιχνεύσετε έγκαιρα τυχόν ανωμαλίες.


Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια;

Οι διαβητικοί πρέπει πάντα να γνωρίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, Η υπεργλυκαιμία δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι να φτάσει σε πολύ υψηλές τιμές. Μερικά προειδοποιητικά σημάδια που απαιτούν ιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατό είναι τα ακόλουθα:

 • Ναυτία και έμετος.
 • Σύγχυση και υπνηλία.
 • Επιταχυνόμενη αναπνοή.
 • Κοιλιακό άλγος.

Ομοίως, συμβουλευτείτε έναν ειδικό εάν η γλυκόζη στο αίμα σας παραμένει υψηλή κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά το γεγονός ότι έχετε εφαρμόσει διορθωτικά μέτρα. Εάν έχετε περίεργα συμπτώματα Πηγαίνετε στο γιατρό με ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο που μπορεί να προσέξει την κατάσταση της υγείας σας..

Ιατρική θεραπεία σοβαρής υπεργλυκαιμίας

Οι υπεργλυκαιμικές κρίσεις τείνουν να επισπεύδονται σε εκείνους τους ανθρώπους που δεν λαμβάνουν έγκαιρη θεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η νοσηλεία σε επείγοντα για αυστηρή ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση. Στόχος είναι η διόρθωση της γλυκόζης στο αίμα και η σταθεροποίηση του ασθενούς.για το οποίο γίνονται τα εξής:

 • Αντικατάσταση υγρών: Η συνεχής ενδοφλέβια χορήγηση υγρών αποκαθιστά τη σύνθεση των υγρών του σώματος, αποτρέπει την αφυδάτωση και μειώνει το σάκχαρο στο αίμα.
 • Αντικατάσταση ηλεκτρολυτών στο αίμα: Η υπεργλυκαιμία σχετίζεται με απώλεια ηλεκτρολυτών σημαντικών για τη λειτουργία του οργανισμού, όπως το νάτριο και το κάλιο. Ομοίως, η θεραπεία με ινσουλίνη προάγει επίσης αυτές τις απώλειες. Επομένως, η αντικατάστασή του είναι απαραίτητη.
 • Ενδοφλέβια ινσουλίνη: Η ινσουλινοθεραπεία είναι το ειδικό μέτρο για τη διόρθωση της υπεργλυκαιμίας. Σύμφωνα με μελέτες, η έγχυση ινσουλίνης μέσω αντλίας ενδοφλέβιας έγχυσης είναι το προτεινόμενο σύστημα καθώς είναι το πιο αποτελεσματικό, ασφαλές και εύκολο στη χρήση για τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Διατηρήστε ελεγχόμενα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με τη βοήθεια του γιατρού σας

Εάν ένα άτομο έχει διαβήτη ή άλλα προβλήματα με τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, Δεν πρέπει να αλλάξετε τη διατροφή σας ή να πάρετε νέα προϊόντα χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ενδείκνυται να καθοδηγείται από τον επαγγελματία υγείας.

Εάν η γλυκόζη του αίματος αυξάνεται σχετικά συχνά, θα πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Δεν συνιστάται να μειώνετε το σάκχαρο σε τακτική βάσηαφού αυτή η αστάθεια έχει και αρνητικές συνέπειες.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Leave a Comment