Πώς να πετάξετε αιχμηρά αντικείμενα; – Καλύτερα με Υγεία

Τα αιχμηρά αντικείμενα μπορούν να προκαλέσουν πληγές και τραυματισμούς. Επομένως, πρέπει να τα χειριζόμαστε σωστά, ακόμη και όταν τα πετάμε. Συνεχίστε να διαβάζετε και μάθετε πώς να το κάνετε σωστά.

Τελευταία ενημέρωση: 6 Ιουλίου 2023

Μπορούν να ονομαστούν αιχμηρά αντικείμενα είτε αιχμηρός σε οποιοδήποτε στοιχείο που έχει αιχμηρά σημεία που διεισδύουν, κόβουν ή τρυπούν το δέρμα προκαλώντας πληγές. Για παράδειγμα, ένα μαχαίρι ή μια παγοκόλληση. Ωστόσο, Ο όρος ισχύει ιδιαίτερα για ορισμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στον ιατρικό τομέα. (σύριγγα, νυστέρι). Για αυτούς, υπάρχουν ειδικά μέτρα που επιτρέπουν την ασφαλή απόρριψη αιχμηρών αντικειμένων.

Εκτός από τους επαγγελματίες υγείας, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις πρέπει επίσης να τα χειριστούν. Ωστόσο, αυτά τα αντικείμενα πρέπει να απορριφθούν λαμβάνοντας υπόψη ορισμένους κανόνες.

Τι είναι και τι είναι τα αιχμηρά αντικείμενα;

Όπως υπονοεί η ίδια η λέξη, τα αιχμηρά σημεία έχουν πολύ αιχμηρά σημεία. Μερικά είναι αρκετά αιχμηρά, σαν καρφίτσα. άλλα είναι λεπίδες και λίγο πιο φαρδιά, σαν ξυράφια.

Σε κάθε περίπτωση, ο χειρισμός τους εγκυμονεί έναν κίνδυνο, που είναι η δυνατότητα εύκολης διείσδυσης στο δέρμα. Στον τομέα της ιατρικής και της νοσηλευτικής βρίσκουμε διάφορα αιχμηρά αντικείμενα. Χρησιμοποιούνται για τη χορήγηση φαρμάκων, την πραγματοποίηση τομής κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης ή τη λήψη δείγματος για εξέταση.

Αλλά δεν χρησιμοποιούνται μόνο σε εγκαταστάσεις κέντρων υγείας. Οι ασθενείς πρέπει επίσης να τους χειραγωγούν ώστε να χορηγούν μόνοι τους φάρμακα. Αυτό συμβαίνει με όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης.

Παραδείγματα αιχμηρών αντικειμένων που πρέπει αργότερα να απορριφθούν

Μεταξύ των αντικειμένων που χρησιμοποιούνται στην πρακτική της ιατρικής που κόβουν ή διεισδύουν στο δέρμα, έχουμε τα εξής:

 • Βελόνα σύριγγας: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή υγρών από το σώμα για σκοπούς διενέργειας εξετάσεων ή ενέσεων φαρμάκων. Ακόμη και να εμβολιάζουν ουσίες σε μη επεμβατικές αισθητικές θεραπείες.
 • Χειρουργικό νυστέρι: χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση τομών σε χειρουργικές επεμβάσεις ή για απομάκρυνση ή αφαίρεση νεκρωτικού ιστού.
 • Νυστέρι: Είναι ένα όργανο που αποτελείται από μια κοντή λεπίδα διπλής ακμής. Χρησιμοποιείται για τη διάτρηση και την εξαγωγή σταγόνων αίματος σε ορισμένες εξετάσεις. Για παράδειγμα, για τους διαβητικούς να διατηρήσουν τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους.
 • Αυτόματη έγχυση: Είναι σύριγγες με φάρμακο, έτοιμες για να τις ενέσει το άτομο στο σώμα του σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ένα παράδειγμα είναι τα στυλό επινεφρίνης, που χρησιμοποιούνται όταν εμφανίζεται αναφυλακτική αντίδραση.
Οι διαβητικοί χρησιμοποιούν αιχμηρά αντικείμενα σχεδόν καθημερινά.


Κίνδυνοι χρήσης

Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά το χειρισμό και την απόρριψη αιχμηρών αντικειμένων είναι αυτό έχουν μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης λοιμώξεων. Πράγματι, τέτοια στοιχεία μπορεί να περιέχουν τοξίνες, βακτήρια, ιούς, μύκητες ή παράσιτα.

Ως εκ τούτου, το υγειονομικό προσωπικό είναι συνεχώς εκτεθειμένο σε παθογόνους παράγοντες. Σύμφωνα με έρευνα, οι τραυματισμοί από παρακέντηση από αιχμηρά αντικείμενα κυμαίνονται μεταξύ 1,4 και 9,5 ανά 100 άτομα υγειονομικού προσωπικού ετησίως.

Από την άλλη, μελέτες εκτιμούν ότι Περίπου οι μισοί νοσηλευτές τραυματίζονται 1 έως 5 φορές το χρόνο και το 40% έχει τραυματισμούς από βελόνα. Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να σχετίζονται με την εξάπλωση διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του HIV και της ηπατίτιδας Β.

Συμβουλές για το χειρισμό

Εάν είστε επαγγελματίας υγείας, ασθενής με χρόνια ασθένεια ή μέλος του προσωπικού συντήρησης ενός νοσοκομειακού ιδρύματος, Πρέπει να μάθετε να χειρίζεστε και να απορρίπτετε αυτά τα αιχμηρά αντικείμενα με ασφάλεια..

Υπό αυτή την έννοια, πρέπει να ληφθούν υπόψη μια σειρά από οδηγίες για την αποφυγή τυχαίων τραυματισμών και πιθανής εξάπλωσης ασθενειών:

 • Μην αποσυσκευάζετε μια σύριγγα μέχρι να έρθει η ώρα να τη χρησιμοποιήσετε.
 • Πριν πάρετε το αιχμηρό αντικείμενο, βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα τα αντικείμενα που χρειάζεστε σε κοντινή απόσταση.
 • Ποτέ μην στρέφετε το αντικείμενο προς τον εαυτό σας.
 • Μετά τη χρήση, μην το τοποθετείτε σε επιφάνεια όπου μπορεί κάποιος να το αγγίξει ή να το βουρτσίσει.
 • Μην αφήνετε αιχμηρά αντικείμενα σε κοντινή απόσταση από τους ασθενείς μπερδεμένος ή αποπροσανατολισμένος λόγω της επίδρασης κάποιου τραύματος ή κατάχρησης ουσιών.
 • Ποτέ μην δίνετε ένα αιχμηρό αντικείμενο σε άλλο άτομο.
 • Εάν πρόκειται για επαναχρησιμοποιήσιμο αντικείμενο, έχετε έτοιμο ένα ασφαλές δοχείο και τοποθετήστε το εκεί μετά τη χρήση.
 • Μην λυγίζετε, σπάτε ή αφαιρείτε τις χρησιμοποιημένες βελόνες σύριγγες μιας χρήσης.


Πώς να πετάξετε σωστά τα αιχμηρά αντικείμενα

Οι πιθανοί κίνδυνοι με αιχμηρά αντικείμενα δεν τελειώνουν μόλις τα χρησιμοποιήσουμε. Πρέπει να είμαστε εξίσου προσεκτικοί σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα διαθέτουμε. Πρέπει να ακολουθήσετε ένα πρωτόκολλο.

Στην περίπτωση του προσωπικού συντήρησης σε ένα κέντρο υγείας, η πρώτη σύσταση είναι να μην αναμειγνύονται αιχμηρά αντικείμενα με άλλα νοσοκομειακά απόβλητα. Στο σπίτι, αυτό μεταφράζεται σε μην πετάτε ποτέ ένα αιχμηρό αντικείμενο στα κανονικά σκουπίδια. Θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ξεχωριστό και κατάλληλο δοχείο.

Υπάρχουν ακόμη και επαναχρησιμοποιήσιμες επιλογές για δοχεία, όπως ένα άδειο μπουκάλι απορρυπαντικού πλυντηρίου, για παράδειγμα. Σε αυτή την περίπτωση, το καπάκι της φιάλης πρέπει να στερεωθεί με ταινία ασφαλείας και να φέρει ετικέτα.

Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν τοποθετείτε το αιχμηρό στοιχείο. Δεν πρέπει να βάζετε το χέρι σας στο δοχείο, αλλά μόνο ρίξε. Ακόμη λιγότερο θα πρέπει να πιέζεται προς τα κάτω για να συμπιέζονται τα εισαγόμενα αντικείμενα.

Τα δοχεία με αιχμηρά θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά και κατοικίδια. Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να φυλάσσεται μέχρι να έρθει η ώρα να το απορρίψετε.

Όταν έχετε ένα γεμάτο δοχείο αιχμηρών αντικειμένων, αυτό με τη σειρά του θα πρέπει να μετακινηθεί σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει κίνδυνος να το ανοίξει κάποιος κατά λάθος. Οι κανονισμοί για τη διάθεση αυτού του τύπου απορριμμάτων ποικίλλουν σε διάφορες χώρες..

Τα αιχμηρά δοχεία απορρίπτονται πάντα. Το περιεχόμενο δεν πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο ή να χρησιμοποιηθεί ξανά. Κατά προτίμηση, θα πρέπει να κλείνει καλά.

Οι βελόνες δεν πρέπει να αφήνονται πάνω σε έπιπλα, αλλά πρέπει να απορρίπτονται αμέσως μετά τη χρήση.

Γιατί να μην πετάξετε αιχμηρά αντικείμενα στα σκουπίδια;

Ακατάλληλη απόρριψη αιχμηρών αντικειμένων στο σπίτι ή στο νοσοκομείο αντιπροσωπεύει έναν πιθανό κίνδυνο για πολλούς. Ακόμη και οι άστεγοι που περνούν τα σκουπίδια μπορούν να σκασθούν. Από την άλλη πλευρά, όσοι κάνουν χρήση παράνομων ναρκωτικών θα μπορούσαν να πάρουν μια σύριγγα και να την επαναχρησιμοποιήσουν, γεγονός που ενέχει υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Είναι επίκαιρο να θυμόμαστε ότι η κοινή χρήση συριγγών είναι ένας από τους μηχανισμούς μετάδοσης του HIV.

Οι πιθανότητες να κολλήσετε με βελόνα ή νυστέρι ή να κοπείτε με νυστέρι, υπάρχουν πάντα κατά το χειρισμό αυτών των αντικειμένων, ακόμη και όταν λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις. Είναι αδύνατο να εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να αυξήσουμε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι ανεπιθύμητο. Είναι καλύτερα να προλάβετε. Ο σωστός χειρισμός και η απόρριψη των αιχμηρών αντικειμένων είναι κάτι που μπορούμε να μάθουμε.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


 • Camacuari F. Παράγοντες που σχετίζονται με την εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας σε νοσηλευτές χειρουργικών κέντρων σε νοσοκομείο του Περού. 2017; 2(1): 47-51.
 • Galíndez L, Rodríguez Y. Occupational Risks of Health Workers. Υγεία των εργαζομένων. 2007; 15(2): 67-69.
 • Hussain A. Διαχείριση απορριμμάτων υγειονομικής περίθαλψης. International Journal of Trends in Scientific Research and Development. 2019; 3(3): 908-911.
 • Smith D, Choe M, Jeong J, et al. Επιδημιολογία τραυματισμών από βελόνα και αιχμηρά αντικείμενα μεταξύ επαγγελματιών κορεάτικων νοσοκόμων. J Καθ. Νοσηλευτές. 2006; 22(6): 359-366.
 • Vargas-Chaves C, Sáenz-Campos D. Ανάλυση της χρήσης φαρμάκων σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ιατρικό αρχείο Κόστα Ρίκα 2013; 55(4): 169-175.

Leave a Comment