Πώς να προκαλέσετε με ασφάλεια εμετό;

Η πρόκληση εμέτου μπορεί να είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις. Μάθετε πότε και πώς πρέπει να το κάνετε για να αποφύγετε επιπλοκές.

Ο έμετος ή ο έμετος είναι ένα αντανακλαστικό φαινόμενο μέσω του οποίου το σώμα αποβάλλει το γαστρικό περιεχόμενο απότομα και βίαια μέσω του στόματος. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να προκληθεί εμετός για την ανακούφιση της δυσφορίας ή την εξάλειψη τυχόν επιβλαβών ουσιών. Εδώ σας λέμε πώς να προκαλέσετε εμετό με ασφάλεια.

Η πρόκληση εμέτου πρέπει να γίνεται μόνο υπό ιατρική ένδειξη, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, και δεν πρέπει να αποτελεί συνεχή πρακτική. Τέτοια είναι η περίπτωση της κατάποσης τοξικών τροφών ή της εκδήλωσης έντονης κοιλιακής δυσφορίας. Ομοίως, είναι απαραίτητο να πάτε σε ιατρικό κέντρο το συντομότερο δυνατό για επαγγελματική αξιολόγηση.

Αφ ‘ετέρου, Δεν συνιστάται να ακολουθήσετε τα βήματα για ασφαλή εμετό εάν καταπιείτε όξινα, ερεθιστικά ή δηλητηριώδη υγρά.. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς η ουσία θα ταξίδευε ξανά μέσω του λαιμού και του στόματος. Επιπλέον, ο έμετος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως τεχνική απώλειας βάρους. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον έμπιστο γιατρό σας.

7 Βήματα για να προκαλέσετε με ασφάλεια εμετό

Η πρόκληση εμετού μπορεί να είναι μια δυσάρεστη και συντριπτική εργασία. Παρ ‘όλα αυτά, ο έμετος μπορεί να προκληθεί με ασφάλεια διεγείροντας το αντανακλαστικό φίμωσης.

Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι αυτό είναι α προστατευτική αντίδραση που εκδηλώνεται όταν ένα ερεθιστικό ή εξωτερικό ερέθισμα αγγίζει τη βάση της γλώσσας ή τον οπίσθιο αμυγδαλικό πυλώνα. Γενικά, μια ξαφνική σύσπαση της υπερώας και των συσφιγκτών του φάρυγγα εμφανίζεται ως απόκριση στο αρχικό ερέθισμα.

1. Βρείτε ένα ιδιωτικό μέρος και πλύνετε τα χέρια σας

Όταν αντιμετωπίζουμε την ανάγκη να κάνουμε εμετό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι Βρείτε έναν ιδιωτικό χώρο, χωρίς θόρυβο και θεατές. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να κατευθυνθούν προς το μπάνιο ή να επιλέξουν δασώδεις περιοχές εάν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, καλό είναι να προειδοποιήσετε ορισμένα άτομα να παραμείνουν σε εγρήγορση.

Ομοίως, είναι κρίσιμο πλύνετε τα χέρια για να αποτρέψετε τη μόλυνση του λαιμού από επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Για να γίνει αυτό, πρέπει απλώς να τρίψουμε τα δάχτυλα και τις παλάμες μας με άφθονο νερό και αντισηπτικό σαπούνι.

2. Ετοιμάστε ένα μέρος για να απελευθερώσετε τον εμετό

Γενικά, Η πρόκληση εμετού μπροστά στην τουαλέτα είναι ο ασφαλέστερος και ευκολότερος τρόπος. Υπό αυτή την έννοια, θα πρέπει να γονατίσετε ή να ακουμπήσετε μπροστά του, αποφεύγοντας να ασκήσετε πίεση στην κοιλιά. Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, μια τσάντα ή δοχείο μιας χρήσης μπορεί να λειτουργήσει.

Είναι σκόπιμο αφαιρέστε τυχόν αξεσουάρ που θα μπορούσαν να λερωθούν από τα χέρια σας. Επιπλέον, τα άτομα με μακριά μαλλιά θα πρέπει να τα δένουν με ένα λαστιχάκι για να μην λερωθούν. Εάν είστε με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας, μπορείτε να τους ζητήσετε να πιάσουν τα μαλλιά σας.

3. Χρησιμοποιήστε το δάχτυλό σας για να προκαλέσετε εμετό

Η ναυτία και το τσούξιμο είναι σημάδια που προειδοποιούν για την άφιξη του εμέτου. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, δεν πρέπει να προσπαθήσετε να τα διατηρήσετε. Ομοίως, μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας τοποθετώντας ένα δάχτυλο μέσα στο στόμα σας και ασκώντας ελαφριά πίεση στο πίσω μέρος της γλώσσας.
Μια άλλη περιοχή που μπορεί να διεγερθεί για να κάνει εμετό με ασφάλεια είναι το πίσω μέρος της υπερώας και η ουλίτιδα.. Το τελευταίο δεν είναι τίποτα άλλο από το μικρό κουδουνάκι που κρέμεται στην οροφή του στόματος.

Στην αρχή, το άτομο θα παρατηρήσει ξαφνικά τραβήγματα και συσπάσεις στο στομάχι και το λαιμό. Μετά από διέγερση 2 έως 3 φορές, θα συμβεί η αποβολή του γαστρικού περιεχομένου.

4. Πίνετε άφθονο νερό

Συνιστάται να πίνετε υγρό μετά από εμετό. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε να αφαιρέσετε τα γαστρικά υγρά που μπορεί να έχουν κολλήσει στο στόμα ή στο λαιμό.

Γενικά μπορείτε να πιείτε 1 ποτήρι νερό λίγο λίγο ή να ρουφήξετε πάγο. Επιπλέον, αυτή η δράση σας επιτρέπει να αντικαταστήσετε μέρος του υγρού που χάνεται από τον έμετο, αποτρέποντας τις επιπλοκές της αφυδάτωσης.

5. Καθίστε αναπαυτικά και χαλαρώστε

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι αισθάνονται μυϊκή αδυναμία, κούραση και κόπωση μετά από εμετό. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να δώσετε στο σώμα μερικά λεπτά για να ανανεωθεί.

Υπό αυτή την έννοια, είναι σκόπιμο ξεκουραστείτε καθισμένοι για 20 έως 30 λεπτά ή να ξαπλώσετε με ένα μαξιλάρι στην πλάτη σας μέχρι να νιώσετε ελαφρά βελτίωση. Δεν συνιστάται να ξαπλώνετε στο στομάχι ή στο πλάι την πρώτη ώρα.

6. Βουρτσίστε τα δόντια σας μετά από 30 λεπτά

Τα δόντια και τα ούλα γίνονται συχνά ευαίσθητα αφού έρθουν σε επαφή με το οξύ στο γαστρικό περιεχόμενο. Με αυτή την έννοια, καλό είναι να περιμένετε από 20 έως 30 λεπτά πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας. Για να εξαλείψετε τη δυσάρεστη γεύση στο στόμα σας, μπορείτε να σκουπίσετε μικρές πινελιές με νερό..

7. Αποφύγετε τα γεύματα για μερικές ώρες

Όπως και το υπόλοιπο σώμα σας, το στομάχι σας χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει μετά τον εμετό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα ζωτικό βήμα για την ασφαλή πρόκληση εμετού είναι η αποφυγή φαγητού για 1 έως 2 ώρες μετά την γαστρική αποβολή. Όταν ξαναρχίσετε να τρώτε, προσπαθήστε να μην τρώτε άφθονα γεύματα ή πιάτα πλούσια σε λιπαρά και σάκχαρα.4 μέθοδοι για να προκαλέσετε με ασφάλεια εμετό

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η πιο χρησιμοποιούμενη τεχνική για την τόνωση του εμέτου είναι η εισαγωγή του δακτύλου στο λαιμό. Ωστόσο, Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που προωθούνται στη λαϊκή σοφία που διευκολύνουν την επαγωγή του αντανακλαστικού φίμωσης.. Τα πιο χρησιμοποιημένα είναι τα εξής:

1. Κάντε γαργάρες επανειλημμένα

Οι επανειλημμένες γαργάρες μπορεί να προάγουν τον εμετό. Είναι Πρέπει να είναι έντονες για να διεγείρουν επαρκώς τους στοματοφαρυγγικούς υποδοχείς. που προκαλούν το αντανακλαστικό φίμωσης. Θυμηθείτε να μην σταματήσετε οποιαδήποτε ναυτία ή τσίμπημα που μπορεί να εμφανιστεί, καθώς αυτά συνήθως προηγούνται του εμετού.

2. Παλέτα ή οδοντόβουρτσα

Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να προκαλέσουν εμετό χρησιμοποιώντας το δάχτυλο ή σταματούν οικειοθελώς από φόβο μήπως λερωθούν. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται η χρήση ένα κουπί ή οδοντόβουρτσα για να φτάσει στον οπίσθιο ουρανίσκο ή τον ουρανίσκο. Το αντικείμενο δεν πρέπει να μπαίνει βαθιά λόγω του κινδύνου απόφραξης.

3. Θαλασσινό νερό

Σύμφωνα με τη λαϊκή σοφία, Το να πίνετε ένα ποτήρι νερό με 2 έως 3 κουταλιές της σούπας αλάτι είναι μια χρήσιμη τεχνική για τον εμετό. Γενικά, η υψηλή συγκέντρωση αλατιού στο σώμα, ή υπερνατριαιμία, προκαλεί ναυτία και έμετο. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας.

4. Δυσάρεστα ερεθίσματα

Οι δυσάρεστες μυρωδιές και γεύσεις προκαλούν ναυτία και τσούξιμο. σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Με αυτή την έννοια, μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία στον εμετό. Ένα παράδειγμα είναι η μυρωδιά των σάπιων αυγών ή άλλων φαγητών σε αποσύνθεση.

Αυτή η μέθοδος εκμεταλλεύεται το θεμέλιο της αρωματοθεραπείας, όπου, αντίθετα, οι ευχάριστες μυρωδιές χρησιμοποιούνται ως θεραπείες για τη ναυτία. Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Iranian Crescent Medical Journal κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το άρωμα λεμονιού μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη μείωση του εμετού της εγκυμοσύνης.

Πιθανές επιπλοκές πρόκλησης εμετού

Οι κίνδυνοι διέγερσης του εμέτου σχετίζονται με τη διέλευση των γαστρικών υγρών στην αναπνευστική οδό, την απώλεια υγρών και τη βλάβη στα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος.

Η εισρόφηση εμέτου μπορεί να οδηγήσει σε ασφυξία, καθώς και προάγει τη μόλυνση του αναπνευστικού δέντρου. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η πνευμονία από εισρόφηση είναι το αποτέλεσμα της διέλευσης του γαστρικού περιεχομένου στους πνεύμονες, που συνοδεύεται από ερεθισμό, φλεγμονή και κίνδυνο βακτηριακού πολλαπλασιασμού.

Αφ ‘ετέρου, Η συνεχής πρόκληση εμέτου συχνά οδηγεί σε αφυδάτωση και απώλεια βασικών ηλεκτρολυτών. Αυτή η επιπλοκή είναι πιο συχνή στα παιδιά, αποτελώντας συχνό λόγο για διαβούλευση στην παιδιατρική.

Επιπλέον, σε περίπτωση επίμονου εμέτου, Το γαστρικό περιεχόμενο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς και εγκαύματα στον οισοφάγο, το λαιμό και το στόμα. Ένα κοινό εύρημα σε αυτή την επιπλοκή είναι ο έμετος με αίμα ή η αιματέμεση.

Ποιες καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν εμετό;

Ο ακούσιος έμετος είναι ένα κοινό σύμπτωμα σε πολλές παθολογίες. του πεπτικού σωλήνα. Επιπλέον, μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα συστηματικών καταστάσεων. Μερικές κοινές αιτίες είναι:

  • Εγκυμοσύνη.
  • Σκωληκοειδίτιδα, γαστρεντερίτιδα και πεπτικό έλκος.
  • Εντερική απόφραξη.
  • Τροφική δηλητηρίαση.
  • Υδροκέφαλος και μηνιγγίτιδα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, Τα χαρακτηριστικά και το χρώμα του εμέτου συνήθως διευκολύνουν την ιατρική διάγνωση. Η θεραπεία της υποκείμενης αιτίας συνήθως ανακουφίζει το σύμπτωμα.

Η πρόκληση εμέτου δεν πρέπει να γίνεται καθημερινή πρακτική

Όπως μπορείτε να δείτε, είναι δυνατό να προκληθεί εμετός με ασφάλεια ακολουθώντας τα βήματα που αναφέρονται. Παρ ‘όλα αυτά, η πρόκληση εμετού δεν πρέπει να γίνει συνήθεια ρουτίνας για την ανακούφιση από την υπερκατανάλωση τροφής, μια διαταραχή γνωστή ως νευρική βουλιμία.

Η νευρική βουλιμία είναι μια πολύ σοβαρή ψυχιατρική διαταραχή, κατά την οποία το άτομο αισθάνεται την ανάγκη να κάνει εμετό μετά από υπερφαγία. Οι συνέπειες για την υγεία μπορεί να είναι πολύ σοβαρές, επομένως εάν αισθάνεστε την ανάγκη να κάνετε εμετό για αυτόν τον λόγο, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχολόγο.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Leave a Comment