Πότε μαθαίνουν τα μωρά να αναγνωρίζουν τους γονείς τους;

Τα μωρά είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τους γονείς τους πιο εύκολα όταν τους μιλούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά από τη στιγμή που γεννιούνται και καθώς μεγαλώνουν είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους γύρω τους όλο και καλύτερα.

Η στιγμή που τα μωρά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τους γονείς τους δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί. Στην πραγματικότητα, δεν είναι μια στιγμή αυτή καθαυτή, αλλά αυτή η ικανότητα είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας κατά την οποία το παιδί σημειώνει πρόοδο που δεν είναι πάντα τόσο αισθητή.

Ακόμη και από τη στιγμή που γεννιούνται έχουν ήδη μια ορισμένη ικανότητα αναγνώρισης. Ωστόσο, αυτό δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο ή τόσο προφανές ώστε η μαμά και ο μπαμπάς να είναι απολύτως σίγουροι ότι το μικρό τους ξέρει ποιοι είναι.

Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να μάθουν τα μωρά να αναγνωρίζουν τους μπαμπάδες τους. Μπορεί στους γονείς να φαίνεται σαν μια αιωνιότητα, αλλά Η αλήθεια είναι ότι αυτό συμβαίνει λίγους μήνες μετά τη γέννησή τους.. Πώς συμβαίνει αυτή η διαδικασία; Πότε ολοκληρώνεται;

Η αρχική εξέλιξη

Τα μωρά γεννιούνται με τις πέντε αισθήσεις τους ήδη καθιερωμένες, αλλά δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει την πλήρη ανάπτυξή τους. Η όραση, ειδικότερα, είναι αρκετά περιορισμένη σε ένα νεογέννητο. Στην αρχή βλέπουν μόνο θολά κομμάτια και μετά βίας μπορούν να διακρίνουν μεταξύ φωτεινού και σκοτεινού.

Αν το φως γίνει πολύ έντονο, ο μικρός θα γυρίσει το κεφάλι του. Ωστόσο, μπορεί να αντιληφθεί μόνο αυτό που βρίσκεται σε απόσταση 25 εκατοστών ή μικρότερη. Αυτή φαίνεται να είναι η απόσταση μεταξύ του προσώπου της μητέρας και του μωρού όταν θηλάζει. Ή αυτή ανάμεσα στο πρόσωπο του πατέρα και του μικρού όταν τον κουβαλάνε.

Τα καλά νέα είναι ότι, από τη γέννησή τους, τα μωρά έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τους γονείς τους, τουλάχιστον φωνητικά. Το έχουν ακούσει από τότε που ήταν στη μήτρα και γι’ αυτό τους ακούγεται οικείο..

Ομοίως, αναγνωρίζουν τη μητέρα από το άρωμά της. Αν ο μπαμπάς τα μεταφέρει συχνά, θα εξοικειωθούν και με τη μυρωδιά του και θα μπορούν να τον αναγνωρίσουν από αυτήν.

Η μητέρα και το μωρό παραμένουν σε απόσταση 25 εκατοστών κατά τη διάρκεια του θηλασμού, κάτι που βοηθά το παιδί να αναγνωρίσει το πρόσωπο.

 

Η ακοή και η όραση είναι οι αισθήσεις που χρησιμοποιούν αρχικά για να αναγνωρίσουν το περιβάλλον τους.

Πότε τα μωρά αναγνωρίζουν τους γονείς τους;

Εάν οι γονείς μιλούν πολύ στο μωρό όσο είναι στη μήτρα, Ο μικρός θα τα αναγνωρίσει πολύ πιο εύκολα από τη φωνή τους όταν γεννηθούν.. Είναι σαφές ότι τα μωρά καταφέρνουν να αναγνωρίσουν τους γονείς τους, σε κάποιο βαθμό, από τη γέννησή τους. Τώρα, πότε είναι σε θέση να τα αναγνωρίσουν από την όραση;

Η ικανότητα των μωρών να αναγνωρίζουν πρόσωπα θα εξαρτηθεί από το πόσο συχνά εκτίθενται σε αυτά. Με άλλα λόγια, Όσο περισσότερο βλέπουν ένα πρόσωπο, τόσο πιο πιθανό είναι να αρχίσουν να το αναγνωρίζουν.. Στην αρχή, είναι σημαντικό να φέρετε το πρόσωπο πολύ κοντά για να το αντιληφθεί το μωρό.

Το παιδί μπορεί να αναγνωρίσει τους γονείς του με την όρασή του μετά τον πρώτο μήνα της ζωής του, αρκεί να τους βλέπει συχνά. Σε αυτή την ηλικία είναι ήδη σε θέση να εντοπίσει άτομα που εμφανίζονται τακτικά και να τα διαφοροποιήσει από αυτά που του φαίνονται περίεργα.

Όπως και να έχει, τα πιτσιρίκια συνεχίζουν να εξελίσσονται. Μέχρι τον όγδοο μήνα είναι ήδη ειδικοί στην αναγνώριση προσώπων.

Για τον μικρό, Η μητέρα ή όποιος παίρνει τη θέση της είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στον κόσμο και αυτή που θα αναγνωρίσεις καλύτερα. Αν ο πατέρας περνά πολύ χρόνο μαζί του, θα πάρει και εκείνος το επίκεντρο.Η εξέλιξη των δεξιοτήτων

Αν και τα μωρά καταφέρνουν να αναγνωρίσουν τους γονείς τους γύρω στην ηλικία των 2 μηνών, Το καταλαβαίνουν μόνο όταν βλέπουν τα πρόσωπα μπροστά. Όταν δουν το πρόσωπο στο προφίλ θα έχουν μεγάλα προβλήματα να το αναγνωρίσουν. Αυτή η ικανότητα θα εμφανιστεί μετά από 6 μήνες.

Αυτό διαπιστώθηκε από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Chuo το 2018. Σε αυτή την έρευνα, αναλύθηκε η συμπεριφορά 14 μωρών, ηλικίας μεταξύ 3 και 8 μηνών. Αυτό μας επέτρεψε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι αναγνωρίζουν πρόσωπα στο προφίλ μόνο μετά από μισό χρόνο ζωής.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι δεν είναι όλα τα μωρά ίδια και ότι κάποιοι καταφέρνουν να αναγνωρίσουν τα πρόσωπα στο προφίλ λίγο νωρίτερα, ενώ υπάρχουν και αυτοί που το πετυχαίνουν αργότερα. Μόνο αργότερα τα πιτσιρίκια μπορούν να αναγνωρίσουν τους γονείς τους αν τους γυρίσουν την πλάτη ή είναι μακριά.

Στους 6 μήνες υπάρχει αισθητή αναγνώριση προσώπων από μπροστά και στο προφίλ. Αργότερα θα αναγνωρίσουν τους γονείς από μακριά.

Η αναγνώριση προσώπου αυξάνεται

Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, τα παιδιά όχι μόνο μπορούν να αναγνωρίσουν τους γονείς τους από μπροστά και στο προφίλ, αλλά Αναγνωρίζουν επίσης μέλη της οικογένειας και άτομα που βλέπουν συχνά. Σε αυτή την ηλικία ξέρουν ήδη ξεκάθαρα ποιος είναι ο ξένος.

Εάν στους 12 μήνες το παιδί δεν φαίνεται να αναγνωρίζει τα άτομα που βλέπει συχνά, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με τον παιδίατρο. Σε αυτή την ηλικία, είναι φυσιολογικό να αναγνωρίζουν όχι μόνο πρόσωπα, αλλά και αντικείμενα. Είναι η ηλικία του αγαπημένο παιχνίδιπου καταφέρνουν να προσδιορίσουν πάνω από κάθε άλλο.

Μερικά μωρά αρχίζουν να δείχνουν κάποιο άγχος προς τους ξένους περίπου 8-9 μήνες. Αυτό το άγχος εκφράζεται ως νευρικότητα, δυσπιστία ή ντροπαλότητα όταν βλέπουν ένα άτομο που δεν αναγνωρίζουν.Η συναισθηματική πτυχή της αναγνώρισης προσώπου

Τα μωρά αρχίζουν να αναγνωρίζουν τους γονείς τους από τη γέννησή τους, αλλά αυτή η ικανότητα βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Στην αρχή, Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να τους μιλάνε ενώ τους κοιτάζουν απευθείας. και σε μικρή απόσταση.

Γύρω στους 4 μήνες οι γονείς θα παρατηρήσουν ότι ο μικρός όχι μόνο τους αναγνωρίζει, αλλά χαίρεται που τους βλέπει. Μπορεί επίσης να κλάψει όταν απομακρύνεστε.

 

Σε αυτό το σημείο, τα μωρά δημιουργούν έναν στενό συναισθηματικό δεσμό με τους φροντιστές τους.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


  • Reyes Platas, DI (2021). Μελέτη του συμπλέγματος εμψύχωσης στην ενεργητική και παθητική παρουσία του φροντιστή σε βρέφη από 2 έως 8 μηνών (Μεταπτυχιακή εργασία).
  • Ichikawa, H., Nakato, E., Igarashi, Y., Okada, M., Kanazawa, S., Yamaguchi, MK, & Kakigi, R. (2019). Μια διαχρονική μελέτη της επεξεργασίας αναλλοίωτης όψης για βρέφη κατά τους πρώτους 3-8 μήνες της ζωής. Neuroimage, 186, 817-824.
  • Herrera, MM (2014). Ψυχοπαθολογία και «θεωρία αντικειμενικών σχέσεων». Journal of Social Sciences, (144).

Leave a Comment