Πρώτες βοήθειες για τυχαίο ακρωτηριασμό δακτύλου

Ο τυχαίος ακρωτηριασμός του δακτύλου είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες επείγουσας χειρουργικής επέμβασης χεριού. Υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση του άκρου. Σας τα εξηγούμε.

Τελευταία ενημέρωση: 6 Ιουλίου 2023

Ο τυχαίος ακρωτηριασμός ενός δακτύλου είναι μια συνηθισμένη κατάσταση στα επείγοντα. Οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται στα δάχτυλα του χεριού.. Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα.

Για παράδειγμα, τροχαία ατυχήματα ή εργατικά ατυχήματα σε εργοστάσια ή αγροκτήματα. Μπορεί επίσης να υπάρξει τυχαίος ακρωτηριασμός ενός δακτύλου λόγω ηλεκτροπληξίας, εγκαυμάτων ή κρυοπαγημάτων. Υπάρχουν ακόμη και πολιτισμοί στους οποίους αυτό γίνεται ως τιμωρία για εγκληματίες ή ως τελετουργία.

Λίγοι άνθρωποι ξέρουν πώς να ενεργούν σωστά όταν έρχονται αντιμέτωποι με τον κατά λάθος ακρωτηριασμό ενός δακτύλου. Επομένως, σε αυτό το άρθρο εξηγούμε τα πιο βασικά μέτρα πρώτων βοηθειών. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος απώλειας του άκρου.

Πρώτες βοήθειες για τυχαίο ακρωτηριασμό δακτύλου

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο San José στην Κολομβία, ο τυχαίος ακρωτηριασμός ενός δακτύλου είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες επείγουσας φροντίδας. Στην πραγματικότητα, Είναι ένα από τα πιο συχνά επείγοντα περιστατικά στη χειρουργική επέμβαση χεριού.

Αυτός είναι ένας τραυματισμός που πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα. Όσο νωρίτερα και πιο αποτελεσματική είναι η φροντίδα, τόσο πιο πιθανό είναι να επανεμφυτευθεί το ακρωτηριασμένο τμήμα. Επομένως, το πρώτο βήμα είναι η κλήση έκτακτης ανάγκης.

Όταν τηλεφωνείτε, είναι απαραίτητο να εξηγήσετε πώς ήταν το ατύχημα και τα χαρακτηριστικά του τραυματισμού. Ένα καθαρό κόψιμο δεν είναι το ίδιο με ένα συντριβή. Επιπλέον, θα ενημερώσουν την ιατρική υπηρεσία ποια βήματα πρώτων βοηθειών είναι σημαντικό να ακολουθήσει στη συνέχεια.

1. Σταματήστε την αιμορραγία

Μόλις επικοινωνήσετε με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, το πρώτο βήμα (που μπορεί επίσης να γίνει ταυτόχρονα με την κλήση) είναι να σταματήσετε την αιμορραγία. Μετά από τυχαίο ακρωτηριασμό ενός δακτύλου συνήθως υπάρχει σημαντική αιμορραγία.

Πρέπει να προσπαθήσετε να το σταματήσετε ασκώντας πίεση στην πληγή. Ταυτόχρονα, ο βραχίονας στον οποίο εντοπίζεται ο τραυματισμός πρέπει να είναι ανυψωμένος πάνω από το επίπεδο της καρδιάς. Αυτό καθιστά δύσκολη τη ροή του αίματος προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, δεν συνιστάται να πιέζετε ή να επιδέσετε την περιοχή πολύ σφιχτά.

Η εφαρμογή υπερβολικής δύναμης σε οποιοδήποτε μέρος του άκρου μπορεί να προκαλέσει διακοπή της ροής του αίματος. Αυτό είναι επιζήμιο για το δάχτυλο, καθώς θα οδηγούσε σε ισχαιμία και δεν θα ήταν πλέον βιώσιμο για ανασυγκρότηση.

Οι ακρωτηριασμοί των δακτύλων στο χώρο εργασίας είναι προβληματικοί από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών και για την ποιότητα ζωής του ασθενούς στη συνέχεια.

2. Ηρεμήστε το άτομο

Ένα άρθρο του γιατρού Leopoldo Cagigal εξηγεί ότι η ηρεμία του τραυματία είναι ένα άλλο βασικό βήμα. Ένας τυχαίος ακρωτηριασμός του δακτύλου προκαλεί πολύ πόνο και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην κατάσταση του αποπληξία.

Γι’ αυτό συνιστάται να ξαπλώσετε το άτομο. Το ιδανικό είναι να σηκώσετε τα πόδια σας για να αποφύγετε τη ζάλη. Ομοίως, καλό είναι να το σκεπάζετε με κουβέρτα ή ρούχα. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να μιλήσετε, ενσταλάσσοντας ηρεμία και ασφάλεια.

Υπάρχει μια τάση να πιστεύουμε ότι η χορήγηση αλκοολούχων ποτών ή φαγητού είναι ευεργετική. Ωστόσο, συμβαίνει το αντίθετο. Καλό είναι, μάλιστα, να μην φάτε ή πιείτε τίποτα, σε περίπτωση που πρόκειται να κάνετε χειρουργική επέμβαση τις επόμενες ώρες.

3. Φροντίδα του ακρωτηριασμένου δακτύλου

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για το τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση τυχαίου ακρωτηριασμού του δακτύλου. Αυτή η σκηνή εμφανίζεται επανειλημμένα σε ταινίες και σειρές, αλλά πολλές από τις ερμηνείες που εμφανίζονται δεν είναι σωστές.

Ένα άρθρο από το Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί της Αμερικανικής Ακαδημίας Εξηγήστε συνοπτικά τι πρέπει να γίνει. Το πρώτο πράγμα είναι να καθαρίσετε τον τραυματισμό, αν είναι δυνατόν με μια αποστειρωμένη γάζα. Δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε τους δακτυλίους ή να αφαιρέσετε τα ρούχα του ασθενούς. Το τρίψιμο της περιοχής επίσης δεν συνιστάται.

Σχετικά με το κομμένο δάχτυλο, Μόλις καθαριστεί, καλύψτε το με υγρή γάζα. Επιπλέον, οποιοδήποτε μέρος πρέπει να διατηρηθεί, χωρίς να πετάξουμε κανένα κομμάτι, όσο μικρό κι αν είναι. Μόλις γίνει αυτό, τοποθετήστε το σε μια καθαρή αδιάβροχη σακούλα και κλείστε το καλά.

Εάν υπάρχουν πολλά κομμένα δάχτυλα, πρέπει να τοποθετηθούν σε ξεχωριστούς σάκους. Αυτές οι σακούλες πρέπει να τοποθετούνται σε άλλες που περιέχουν πάγο. Ιδανικά, το δάχτυλο θα πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία περίπου 4 βαθμών Κελσίου.

Νοσοκομειακή περίθαλψη για τυχαίο ακρωτηριασμό δακτύλου

Όπως είδαμε, η κλήση έκτακτης ανάγκης είναι προτεραιότητα όταν αντιμετωπίζουμε τον τυχαίο ακρωτηριασμό ενός δακτύλου. Μόλις φτάσετε στο νοσοκομείο, Το κύριο πράγμα θα είναι η σταθεροποίηση του ασθενούς. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα εξετάσει το κολόβωμα και το δάχτυλο. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατό να προσδιοριστεί εάν μπορεί να επανεμφυτευθεί.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, συνήθως χορηγείται αναισθησία για την επούλωση της πληγής. Πρέπει να αφαιρεθεί καλά για να αφαιρεθεί τυχόν υπολειπόμενος κατεστραμμένος ιστός.

Η τελική οδός είναι συνήθως χειρουργική, είτε για ανακατασκευή του δακτύλου είτε για κλείσιμο της πληγής. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Andalusian Society of Traumatology and Orthopedics αναφέρει ότι η χρήση ημιπερατών επιδέσμων βοηθά στην αναγέννηση να συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Γάγγραινα: τι είναι και ποιες είναι οι αιτίες της

Πότε είναι σκόπιμο να μην ενώνεται το κομμένο δάχτυλο;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν συνιστάται η επανασύνδεση του ακρωτηριασμένου δακτύλου σας. Ένα από αυτά είναι ότι ο τραυματισμός είναι πολύ περίπλοκος και το χέρι δεν είναι σε καλή κατάσταση.. Για παράδειγμα, μετά από συντριβή. Ένα άλλο είναι ότι τα μέρη δεν έχουν διατηρηθεί καλά.

Από την άλλη, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η υγεία του ατόμου. Υπάρχουν ορισμένες πτυχές, όπως η ηλικία, το κάπνισμα ή ο διαβήτης, που επηρεάζουν αρνητικά την επανεμφύτευση δακτύλου.

Η επείγουσα θεραπεία είναι το κλειδί για την πρόληψη των επιπλοκών στο ακρωτηριασμένο δάκτυλο. Η τελική οδός δράσης είναι η χειρουργική επέμβαση.

Ένωση μετά από τυχαίο ακρωτηριασμό του δακτύλου

Μετά τον τυχαίο ακρωτηριασμό ενός δακτύλου, υπάρχει μια σειρά πτυχών που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να αξιολογηθεί εάν το δάκτυλο μπορεί να επανασυνδεθεί ή όχι. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Υγείας της Ναβάρας, το δάκτυλο δεν πρέπει να είναι σε ισχαιμία για περισσότερο από 6 ώρες.

Συνιστάται να προσπαθήσετε να συμμετάσχετε όποτε είναι δυνατόν με τον αντίχειρά σας. Ειδικά στα παιδιά. Από την άλλη πλευρά, η επανεμφύτευση είναι πιο πιθανή εάν ήταν καθαρή.

Ανάρρωση μετά από τυχαίο ακρωτηριασμό του δακτύλου

Μετά από τυχαίο ακρωτηριασμό του δακτύλου, η διαδικασία ανάρρωσης μπορεί να είναι μακρά. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται αποκατάσταση για να διατηρήσουν την κινητικότητα του χεριού. Όλα εξαρτώνται από το πώς ήταν ο τραυματισμός.

Ωστόσο, είναι συνήθως απαραίτητη η τακτική άσκηση. Για παράδειγμα, απλώστε αργά το δάχτυλό σας. Για να το κάνετε αυτό, συνιστάται να τοποθετείτε το χέρι σας σε ένα τραπέζι και να σηκώνετε απαλά κάθε δάχτυλο. Πρέπει επίσης να το διπλασιάσετε σταδιακά.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: 14 βήματα για υπερκονδυλικό ακρωτηριασμό

Είναι σημαντικό να ενεργήσετε γρήγορα

Σε περίπτωση τυχαίου ακρωτηριασμού του δακτύλου, είναι απαραίτητο να ενεργήσετε γρήγορα. Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι η αιμορραγία πρέπει να σταματήσει χωρίς να διακοπεί η ροή του αίματος.

Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να διατηρήσετε όλα τα μέρη που έχουν ακρωτηριαστεί. Για αυτό, χρησιμοποιούνται καθαρές και κρύες σακούλες. Ωστόσο, το πιο σημαντικό πράγμα είναι πάντα να ζητάτε βοήθεια και να πηγαίνετε στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Leave a Comment