Σύμφωνα με μελέτες, η εγκυμοσύνη προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο για την προώθηση του δεσμού με τα παιδιά

Η εγκυμοσύνη είναι γεμάτη αλλαγές για τις γυναίκες. Και οι νευρώνες δεν έχουν ανοσία σε αυτούς. Τι λένε οι τελευταίες έρευνες για τις ορμόνες, τον εγκέφαλο και τη μητρότητα;

Τελευταία ενημέρωση: 6 Ιουλίου 2023

Στην αέναη συζήτηση για την ύπαρξη ή μη του μητρικού ενστίκτου, υπάρχουν συνεισφορές από την ιατρική, την ψυχολογία και τη φιλοσοφία. Πρόσφατα, μια μελέτη από την Ολλανδία φαίνεται να το επιβεβαιώνει Ο εγκέφαλος υφίσταται αλλαγές με την εγκυμοσύνη για να διευκολυνθεί η φροντίδα των παιδιώνενισχύουν τον δεσμό και διευκολύνουν τις εργασίες που έχουν να κάνουν με την ανατροφή των παιδιών.

Η Elseline Hoekzema, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο Φύση, κάνει επιστήμη στον εγκέφαλο εγκύων για περισσότερα από 10 χρόνια. Όπως έχει δηλώσει η ίδια σε διάφορες ανακοινώσεις, δεν έχουμε τόσες πληροφορίες όσες θα θέλαμε για τις νευρωνικές τροποποιήσεις που συμβαίνουν σε μια έγκυο γυναίκα.

Τώρα, τι αφορούν αυτές οι αλλαγές στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Εκπληρώνουν κάποια κοινωνική λειτουργία ή λειτουργία επιβίωσης του είδους;

Οι εικασίες για τα αποτελέσματα ξεπερνούν τη βιολογία. Θα μπορούσε η αγάπη για τα παιδιά να προγραμματιστεί στο είδος μας; Το αναλύουμε.

Η έρευνα στην Ολλανδία: περί τίνος πρόκειται;

Η ομάδα του Hoekzema περιλάμβανε 89 νεαρές γυναίκες από τη χώρα τους που συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε μακροχρόνια έρευνα από το 2015. Όλες ήταν άτοκες, δηλαδή δεν είχαν προηγούμενες γεννήσεις.

Μετά από 5 χρόνια, το 2020, 40 είχαν αποκτήσει παιδί. Άλλες 40 που δεν ήταν μητέρες χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου για τις μελέτες. Οι υπόλοιποι 9 εγκατέλειψαν τη συμμετοχή τους.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τον εγκέφαλο των γυναικών με μαγνητική τομογραφία και σαρωτές απεικόνισης πριν τη σύλληψη, μετά τον τοκετό στις 40 που είχαν μείνει έγκυες και ένα χρόνο μετά τον τοκετό στις 28 από αυτές. Οι 40 μη έγκυες γυναίκες αυτής της περιόδου μελετήθηκαν επίσης για να έχουν σημείο αναφοράς.

Εκτός από τις μαγνητικές τομογραφίες, πραγματοποιήθηκαν τεστ νοημοσύνης και γνωστικής απόδοσης. Σε εγκύους Οι ορμονικές συγκεντρώσεις στα ούρα μετρήθηκαν τακτικά.

Η μαγνητική τομογραφία παρέχει εικόνες χωρίς να εκπέμπει ακτινοβολία, επομένως είναι ασφαλής για τις γυναίκες που θηλάζουν.

Τα αποτελέσματα

Αυτή η ίδια επιστημονική ομάδα εργασίας είχε δημοσιεύσει μια προκαταρκτική μελέτη το 2017. Εκεί ανέφεραν ήδη ευρήματα που έδειχναν μια σημαντική αλλαγή στη φαιά ουσία του εγκεφάλου των γυναικών που έμειναν έγκυες.

Τώρα, αρκετά χρόνια μετά, τα αποτελέσματα επαναλαμβάνονται. Και τις δύο φορές, Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν μείωση της φαιάς ουσίας μετά την εγκυμοσύνη. Αυτή η ουσία είναι η συσσώρευση των σωμάτων των νευρώνων στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αλλά η μείωση δεν σημαίνει απώλεια λειτουργιών. Αντίθετα, οι επιστήμονες εξηγούν ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι σημάδι ότι οι ορμόνες αναδιαμορφώνουν το νευρικό σύστημα της μητέρας.

Μια παρόμοια τροποποίηση συμβαίνει όταν οι γυναίκες περνούν την εφηβεία.. Όταν δηλαδή και τα ορμονικά επίπεδα κυμαίνονται απότομα.

 

Πιστεύουμε ότι η μείωση οφείλεται σε μια διαδικασία παρόμοια με το συναπτικό κλάδεμα που συμβαίνει κατά την εφηβεία, όταν οι αδύναμες συνάψεις εξαλείφονται για να ευνοηθεί η πιο ώριμη και αποτελεσματική διανοητική επεξεργασία.

~ Susanna Carmona, επικεφαλής της νευρομητρικής ομάδας στο νοσοκομείο Gregorio Marañón ~


Ποιες ήταν οι συνεισφορές του 2017;

Η νέα έρευνα προστίθεται στα ευρήματα του 2017 αυτής της ερευνητικής ομάδας. Εκείνη την εποχή, το πιο σχετικό πράγμα που είχε ανακαλυφθεί ήταν το εξής:

  • Οι περισσότερες από τις αλλαγές επικεντρώνονται στην περιοχή που είναι γνωστή ως ο πυρήνας accumbens. Έτσι, η μητέρα νιώθει μεγαλύτερη έλξη από τα ερεθίσματα του μωρού.
  • Ο προμετωπιαίος φλοιός της μητέρας τροποποιείται για να αναγνωρίσει το κλάμα του παιδιού της. Αυτή η ίδια αλλαγή προκαλεί ευχάριστες αισθήσεις όταν η γυναίκα βλέπει το μωρό της να χαμογελά.

Ο εγκέφαλος αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να ανησυχεί για τους άλλους

Η ερευνητική ομάδα συμπλήρωσε τις αναλύσεις στις γυναίκες συμμετέχουσες με λειτουργική μαγνητική τομογραφία. Αυτή είναι μια μελέτη απεικόνισης που καταγράφει τη δραστηριότητα των νευρώνων ενώ ο εγκέφαλος «δουλεύει».

Με αυτό, μπόρεσαν να το παρατηρήσουν Οι αλλαγές στη φαιά ουσία συγκεντρώθηκαν σε νευρωνικά δίκτυα αφιερωμένα στον αυτοστοχασμό και την κοινωνικοποίηση. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι τροποποιήσεις τείνουν να βελτιώνουν τη σχέση με τους άλλους, την ενσυναίσθηση και τους δεσμούς. Κάτι που φαίνεται απαραίτητο για τη φροντίδα ενός παιδιού.

Το αποτέλεσμα ενισχύεται από άλλα δεδομένα που συλλέχθηκαν σε αυτή την ομάδα μητέρων. Οι ερευνητές έδειξαν στις γυναίκες φωτογραφίες με χαμογελαστά μωρά και βρήκαν μείωση του καρδιακού ρυθμού σε αρκετά από αυτά. Αυτή η μείωση του καρδιακού ρυθμού είναι αισθητή όταν μπαίνουμε σε καταστάσεις χαλάρωσης.

Σε γυναίκες με περισσότερες αλλαγές στην μαγνητική τομογραφία υπήρχε μεγαλύτερη μείωση στον καρδιακό ρυθμό. Ως εκ τούτου, συμπεραίνεται ότι η αναδιαμόρφωση της φαιάς ουσίας έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη πιθανότητα παραγωγής ενός ικανοποιητικού δεσμού με ένα μωρό.

Και υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Οι αλλαγές στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται να έχουν επίσης μακροπρόθεσμη επίδραση. Αν και οι τροποποιήσεις τείνουν να εξαφανίζονται 2 χρόνια μετά τη γέννηση, θα υπάρξουν συνέπειες που η επιστήμη δεν μπορεί να διασαφηνίσει πλήρως.

Αυτό ξεφεύγει από τα λαϊκά ρητά που λένε ότι οι έγκυες γυναίκες είναι πιο απρόθυμες. Αν και αυτό το γεγονός επιβεβαιώθηκε στην Αυστραλία, όπου μια μικρή έρευνα διαπίστωσε μια ελαφρά επιδείνωση στην καθημερινή μνήμη των γυναικών που μόλις είχαν γίνει μητέρες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο υψηλότερος αριθμός κυήσεων αυξάνει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ στο μέλλον. Ωστόσο, Αυτές οι ίδιες αναθεωρήσεις δείχνουν ότι τα δεδομένα είναι ασαφή. Φαίνεται ξεκάθαρο ότι οι γυναίκες που πέρασαν δύσκολες εγκυμοσύνες, με διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεράσουν με ανευρύσματα στον εγκέφαλο και, επομένως, με έλλειμμα μνήμης εξαιτίας αυτού.

Τα οιστρογόνα θα ήταν προστατευτικά έναντι της έκπτωσης των εγκεφαλικών λειτουργιών στην τρίτη ηλικία. Οι μελέτες προτείνουν ότι Οι ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα επιβραδύνουν την πτώση της μνήμης στις γυναίκες.

Αν και εδώ το θέμα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο γιατί και η εμμηνόπαυση κάνει το δικό της. Επομένως, δεν είναι ακόμη δυνατό να εκτιμηθεί ποιο στάδιο έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων.

 

Είναι πιο σημαντικές οι αλλαγές που οφείλονται στην εγκυμοσύνη ή αυτές που προέρχονται από την κλιμακτηριακή;

Υπάρχει το μητρικό ένστικτο για την επιστήμη;

Αυτή η έρευνα στην Ολλανδία ενώνει πολλές προσπάθειες της επιστήμης να αποκαλύψει τι κρύβεται πίσω από το μητρικό ένστικτο. Ή εν πάση περιπτώσει, απαντήστε στην ερώτηση για την ύπαρξη ενός τέτοιου ενστίκτου.

Ο Feldman διαπίστωσε το 2015 ότι ο εγκέφαλος των θηλαστικών (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων) αλλάζει λόγω της μητρότητας. Ειδικός, Υπάρχουν τροποποιήσεις στο κύκλωμα επιβράβευσης, το οποίο ρυθμίζει την ικανοποίηση ενάντια σε διάφορα ερεθίσματα. Τα δύο όργανα που εμπλέκονται περισσότερο εδώ είναι η αμυγδαλή και ο υποθάλαμος.

Η ωκυτοκίνη, μια κορυφαία ορμόνη στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τον θηλασμό, τροποποιεί τη βιοχημεία του εγκεφάλου για να προωθήσει τον δεσμό μητέρας-παιδιού. Και υπάρχει κι άλλο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι Τα επίπεδα αυτής της ουσίας αυξήθηκαν και στους άνδρες που έγιναν μπαμπάδες και έκαναν επαφή δέρμα με δέρμα με τα παιδιά τους από την πρώτη στιγμή.

Όσον αφορά τους άνδρες, διεθνές δείγμα κατέγραψε επίσης αλλαγές στη φαιά ουσία του εγκεφάλου όσων ήταν πατέρες. Όχι στο ίδιο επίπεδο με τις γυναίκες στην Ολλανδία ούτε στις ίδιες τοποθεσίες.

Οι αλλαγές στον εγκέφαλο λόγω εγκυμοσύνης συμβαίνουν σε μεγάλο βαθμό σε υποφλοιώδες επίπεδο, κάτω από το φλοιό. Αυτή η περιοχή είναι πιο πρωτόγονη στην εξέλιξη και θα μπορούσε να υποδηλώνει μια προσαρμογή που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας ανθρωποειδή και θηλαστικά. Στα αρσενικά, οι αλλαγές περιορίζονται στον φλοιό.

Ο εγκέφαλος δεν αλλάζει το ίδιο στις γυναίκες που είναι μητέρες και στους άνδρες που είναι μπαμπάδες.

Είναι αναπόφευκτο το μητρικό ένστικτο;

Η ύπαρξη αυτού του πρωτόγονου και κληρονομικού μηχανισμού αλλαγής στον εγκέφαλο λόγω εγκυμοσύνης δεν μπορεί να συνδεθεί άμεσα με το μητρικό ένστικτο. Η διδακτορική διατριβή της Sara Henderson καλύπτει όλες τις βιολογικές και κοινωνικές πτυχές που συνιστούν μια υποτιθέμενη τάση των γυναικών να είναι μητέρες και να φροντίζουν τα παιδιά τους.

Είναι σαφές ότι η εγκυμοσύνη περιλαμβάνει πολλές αλλαγές. Οι ορμόνες ασκούν επιδράσεις που τείνουν να διατηρούν τη νέα ζωή που δημιουργείται.

 

Η υπόθεσή μας είναι ότι οι ορμόνες εγκυμοσύνης, κυρίως τα στεροειδή, είναι ο κύριος παράγοντας που ρυθμίζει την πλαστικότητα των νευρώνων στις εγκύους.

~ Συμπέρασμα της μελέτης Nat Commun 13, 6931 (2022). ~

Και είναι πολύ πιθανό αυτό Αυτές οι αλλαγές συνεχίζονται και τα πρώτα χρόνια της ύπαρξης του μικρού.. Επειδή? Ίσως για την επιβίωση του είδους.

Μένουν πολλά να ανακαλύψουμε για την εγκυμοσύνη, τον εγκέφαλο της μητέρας και τις αλλαγές τους. Ποια είναι η θέση του μητρικού ενστίκτου σε αυτό το παιχνίδι σχέσεων; Ακόμα δεν είμαστε ξεκάθαροι.

Leave a Comment