Σύνδρομο υπότασης σε ύπτια θέση: τι είναι και πώς να το αποτρέψετε

Το σύνδρομο υπότασης σε ύπτια θέση είναι μια διαταραχή από την οποία μπορεί να υποφέρει κάθε γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και μια απλή αλλαγή θέσης θα προκαλέσει άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Τελευταία ενημέρωση: 6 Ιουλίου 2023

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος κατά την οποία το σώμα μιας γυναίκας περνά από διαφορετικές αλλαγές που της επιτρέπουν να προσαρμοστεί για να αναπτύξει μια νέα ζωή μέσα της. Ωστόσο, Οι αλλαγές αυξάνουν την πιθανότητα να υποφέρετε από ορισμένες παθολογίες, όπως το σύνδρομο υπότασης σε ύπτια θέση.

Το καρδιαγγειακό σύστημα είναι ένα από τα συστήματα που υφίστανται τις περισσότερες αλλαγές σε αυτό το στάδιο. Μελέτες δείχνουν ότι η καρδιακή παροχή αυξάνεται έως και 40%, η αρτηριακή πίεση μειώνεται και οι αλλαγές θέσης επηρεάζουν τη φλεβική επιστροφή.

Οι περιγραφόμενες αλλαγές στο καρδιαγγειακό σύστημα προκαλούν πολλές γυναίκες να έχουν σύνδρομο υπότασης σε ύπτια θέση. Ευτυχώς, Υπάρχουν τρόποι για να αποτρέψετε την εμφάνισή του, ακόμη και από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης..

Τι είναι το σύνδρομο υπότασης σε ύπτια θέση;

Είναι μια διαταραχή στην οποία Η αρτηριακή πίεση των εγκύων γυναικών πέφτει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα όταν ξαπλώνουν ανάσκελα. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει επειδή η μήτρα πιέζει την κάτω κοίλη φλέβα και την αρτηρία της αορτής, γεγονός που μειώνει τη φλεβική επιστροφή και, μαζί με αυτήν, την αρτηριακή πίεση.

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να είναι μεταξύ 15 και 30 χιλιοστών υδραργύρου (mm Hg) για να θεωρείται σύνδρομο υπότασης σε ύπτια θέση. Η διαταραχή είναι πολύ πιο συχνή μετά το δεύτερο τρίμηνο και έως και το 15% των τελειόμηνων εγκύων πάσχουν από αυτήν.

Δεν θα έχουν όλες οι έγκυες γυναίκες το σύνδρομο. Ορισμένες γυναίκες έχουν καλύτερους μηχανισμούς προσαρμογής που εμποδίζουν την πτώση της αρτηριακής πίεσης. Μία από τις αντισταθμιστικές αλλαγές είναι η αύξηση της παράπλευρης φλεβικής ροής.

Συμπτώματα

Συμπτώματα του συνδρόμου υπότασης σε ύπτια θέση Εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 3 και 10 λεπτών αφότου η έγκυος ξαπλώσει ανάσκελα, Σύμφωνα με έρευνα. Ωστόσο, εξαφανίζονται όταν αλλάζουν θέσεις. Συνήθως όταν ξαπλώνετε στο πλάι.

Η κύρια κλινική εκδήλωση αυτής της κατάστασης είναι η υπόταση. Αυτή η μείωση της αρτηριακής πίεσης θα μειώσει την καρδιακή παροχή, καθώς και την παροχή οξυγόνου σε διάφορα όργανα.

Το μειωμένο οξυγόνο μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Αδυναμία.
 • Πονοκέφαλο.
 • Ωχρότητα δέρματος.
 • Ζάλη και ναυτία.
 • Έντονη εφίδρωση.
 • Δυσκολία αναπνοής.
 • Βραδυκαρδία ή μειωμένος καρδιακός ρυθμός.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι γυναίκες μπορεί να χάσουν τις αισθήσεις τους. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εντοπιστούν έγκαιρα τα συμπτώματα και να αλλάξετε θέση το συντομότερο δυνατό.

Οι σωματικές αλλαγές της εγκυμοσύνης ευνοούν την πτώση της αρτηριακής πίεσης.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Η κύρια αιτία του συνδρόμου υπότασης σε ύπτια θέση είναι η αποτυχία στην ανάπτυξη παράπλευρης φλεβικής ροής. Ωστόσο, Αυτές είναι αλλαγές που καμία γυναίκα δεν μπορεί να ελέγξει.έτσι όλα είναι ικανά να αναπτύξουν τη διαταραχή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Από την πλευρά της, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου. Ένα από τα πιο σημαντικά σχετίζεται με το μέγεθος, το σχήμα και το βάρος της μήτρας, αφού μεγαλύτερες και βαρύτερες μήτρες θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη συμπίεση.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τους ακόλουθους:

 • Πάνω από 20 εβδομάδες έγκυος.
 • Περίσσεια αμνιακού υγρού.
 • Υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία.
 • Πολύδυμες εγκυμοσύνες.

Θεραπεία του συνδρόμου υπότασης σε ύπτια θέση

Η καλύτερη δυνατή θεραπεία για το σύνδρομο υπότασης σε ύπτια θέση είναι να αλλάξετε τη θέση σας. Όταν εμφανιστούν συμπτώματα, είναι καλύτερο να ξαπλώνετε στην αριστερή πλευρά. Η θέση θα αποτρέψει τη συμπίεση της κοίλης φλέβας και θα βελτιώσει τη ροή του αίματος.

Το ξαπλωμένο στη δεξιά πλευρά μπορεί επίσης να λειτουργήσει, ωστόσο, το συκώτι θα εμπόδιζε τη μήτρα να αλλάξει θέση, οπότε η ανακούφιση μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο. Δεν είναι απαραίτητα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πάθησης, αλλά είναι πάντα καλύτερο να αναζητάτε την προσοχή του γυναικολόγου σε περίπτωση επίμονων συμπτωμάτων.

Το εν λόγω σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί και κατά τον τοκετό. ΚΑΙ Το υγειονομικό προσωπικό πρέπει να λάβει τα σχετικά μέτρα για να αποτρέψετε την επιδείνωση των συμπτωμάτων. Το ιδανικό θα ήταν η παροχή οξυγόνου και η ανύψωση του κεφαλιού, αν και μια επείγουσα καισαρική τομή μπορεί επίσης να είναι η λύση.

Η επείγουσα καισαρική τομή θα μπορούσε να είναι η μόνη λύση για την εμφάνιση του συνδρόμου κατά τον τοκετό.

Μπορεί να προληφθεί;

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι πρόληψης του συνδρόμου υπότασης σε ύπτια θέση και των επιπλοκών του. Ένα από τα πιο χρήσιμα μέτρα είναι να αποφύγετε να ξαπλώνετε ανάσκελα..

Είναι καλύτερο για τις γυναίκες να ξαπλώνουν στην αριστερή τους πλευρά ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο.

Η θέση των ποδιών δεν θα έχει μεγάλη επιρροή, επομένως μπορούν να κάμπτονται ή να εκτείνονται, ανάλογα με την άνεση. Συνιστάται επίσης να αλλάζετε πλευρά κατά διαστήματα για να αποφύγετε ενοχλήσεις στα άκρα.

Μια άλλη συμβουλή την ώρα του ύπνου είναι σηκώστε το κεφάλι σας ελαφρώς πάνω από το επίπεδο των ποδιών σας, έτσι αυξάνεται η φλεβική επιστροφή. Αν και η γιόγκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φέρνει μεγάλα οφέλη, καλό είναι να αποφεύγετε κάποιες στάσεις.

Τα περισσότερα μέτρα που βοηθούν μια γυναίκα να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί μειώνουν επίσης την πιθανότητα να πάσχει από σύνδρομο υπότασης σε ύπτια θέση. Επομένως, οι προτεινόμενες είναι οι εξής:

 • Πιείτε ένα ποτήρι νερό ή γάλα πριν τον ύπνο.
 • Χρησιμοποιήστε πολλά μαξιλάρια ή ένα μαξιλάρι θηλασμού όταν κοιμάστε στο πλάι.
 • Τοποθετήστε μια σφήνα κάτω από το ισχίο να δώσει μια ορισμένη κλίση.

Ένα πολύ συχνό σύνδρομο που μπορεί να προληφθεί

Το σύνδρομο υπότασης σε ύπτια θέση είναι μια κοινή παθολογία, την οποία υποφέρουν εκατομμύρια γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, είναι πολύ εύκολο να προληφθεί. Απλά πρέπει να αποφύγετε να ξαπλώνετε ανάσκελα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα είναι πολύ συχνά και έντονα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν γυναικολόγο. Υπάρχουν και άλλες αιτίες που μπορούν να εξηγήσουν την πτώση της αρτηριακής πίεσης, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατό.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


 • De-Giorgio F, Grassi VM, Vetrugno G, d’Aloja E et al. Το υποτασικό σύνδρομο σε ύπτια θέση ως πιθανή αιτία θανάτου τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. J Forensic Sci. 2012 Nov;57(6):1646-9.
 • Humphries A, Mirjalili SA, Tarr GP, Thompson JMD et al. Αιμοδυναμικές αλλαγές σε γυναίκες με συμπτώματα υποτασικού συνδρόμου σε ύπτια θέση. Acta Obstet Gynecol Scand. Μάιος 2020; 99(5):631-636.
 • Kim DR, Wang E. Πρόληψη του υποτασικού συνδρόμου σε ύπτια θέση σε έγκυες γυναίκες που έλαβαν θεραπεία με διακρανιακή μαγνητική διέγερση. Psychiatry Res. 2014 Aug 15;218(1-2):247-8.
 • Massoth C, Chappell D, Kranke P, Wenk M. Υποτασικό σύνδρομο εγκυμοσύνης σε ύπτια θέση: Ανασκόπηση της τρέχουσας γνώσης. Eur J Anaesthesiol. 2022 Μαρ 1;39(3):236-243.
 • Sherman C, Gauthier M, David M. Υποτασικό σύνδρομο εγκυμοσύνης σε ύπτια θέση. Σε:Freeman BS, Berger JS. Eds. Ανασκόπηση Core Anesthesiology: Part Two Advanced Exam. McGraw Hill; 2016.

Leave a Comment