Τι μπορεί να αλλάξει το χρώμα των κοπράνων των μωρών;

Η αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων των μωρών από μόνη της δεν πρέπει να αποτελεί αιτία ανησυχίας. Αυτές οι παραλλαγές οφείλονται σχεδόν πάντα σε ασήμαντους παράγοντες.

Το χρώμα των κοπράνων των μωρών μπορεί να αλλάξει για διάφορους λόγους. Μερικές φορές, η τροποποίηση οφείλεται σε φυσικούς παράγοντες, όπως η διατροφή. Άλλες φορές είναι σημάδι κάποιου προβλήματος υγείας.

Πρέπει να δίνεται προσοχή στην αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων των μωρών όταν αυτή η παραλλαγή εμφανίζεται μαζί με άλλα συμπτώματα, όπως κλάμα, έμετος ή πυρετός. Είναι επίσης σημαντικό να προσέχετε την υφή και τη συνοχή των κοπράνων σας.

Τα διαφορετικά χρώματα των βρεφικών κοπράνων

Οι αλλαγές στο χρώμα των κοπράνων των μωρών συνήθως συνδέονται με την ταχύτητα με την οποία η τροφή περνάει από τα έντερά τους. Επιπλέον, Υπάρχουν φορές που είναι σημάδι προβλήματος.. Ας δούμε τι μπορεί να σημαίνει καθεμία από τις διάφορες αποχρώσεις.

μαύρα κόπρανα

Είναι σύνηθες φαινόμενο τα νεογνά να έχουν μαύρα κόπρανα, με σύσταση σαν πίσσα. Αυτό είναι γνωστό ως μηκώνιο και διαρκεί περίπου 2 ημέρες μετά τη γέννηση. Αργότερα, εάν το μωρό φάει κάτι πλούσιο σε σίδηρο, το σκαμνί μπορεί επίσης να πάρει μαύρο χρώμα. Δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό.

Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις, και όταν το χρώμα των κοπράνων γίνεται πολύ μαύρο, θα μπορούσε να είναι σημάδι πεπτικής αιμορραγίας. Ειδικά αν η συνοχή είναι παρόμοια με τον κατακάθι καφέ.

Κίτρινη μουστάρδα

Αυτό είναι το κανονικό χρώμα των κοπράνων στα μωρά που θηλάζουν. Συνήθως παίρνει αυτή τη σκιά μετά την εξαφάνιση του μηκωνίου.

Είναι συχνό σε μωρά που τρέφονται μόνο με μητρικό γάλα. Μερικές φορές μπορεί να φαίνονται πιο σκούρα, σχεδόν φτάνοντας σε καφέ.

Ανοιχτό κίτρινο

Η χρήση φόρμουλας μπορεί να κάνει τα κόπρανα να γίνουν λίγο πιο ανοιχτόχρωμα. Ομοίως, η σύνθεση της εντερικής βακτηριακής χλωρίδας του μωρού μερικές φορές κάνει το κίτρινο των κοπράνων πιο αχνό. Εάν η σύσταση είναι πολύ υγρή, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το παιδί έχει διάρροια.

Υπάρχουν διαφορές στα κόπρανα των παιδιών που θηλάζουν σε σύγκριση με αυτά που καταναλώνουν γάλα φόρμουλα.

Πορτοκάλι

Μερικές φορές το χρώμα των κοπράνων των μωρών γίνεται πορτοκαλί. Συμβαίνει σε παιδιά που τρέφονται μόνο με μητρικό γάλα ή φόρμουλα. Αυτός ο τόνος οφείλεται σε χρωστικές ουσίες που αποκτώνται στον πεπτικό σωλήνα.. Θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία μόνο εάν παρατηρηθούν ενοχλητικά συμπτώματα στο παιδί.

το κόκκινο

Εάν το μωρό έχει φάει σκούρα κόκκινα φαγητά ή ποτά, τα κόπρανα μπορεί να φαίνονται κοκκινωπά. Συμβαίνει με τεύτλα ή χυμό ντομάτας. Ωστόσο, εάν δεν έχετε φάει αυτό το είδος φαγητού στο παρελθόν, πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή.

Ο τόνος μπορεί να οφείλεται στην παρουσία αίματος στα κόπρανα. Ομοίως, είναι πιθανό να είναι εκδήλωση αλλεργίας στο γάλα ή πρωκτικής σχισμής. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Σκούρο καφέ

Το χρώμα των κοπράνων των μωρών μπορεί επίσης να είναι σκούρο καφέ. Είναι μια άλλη περίπτωση που η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε σίδηρο ή συμπληρωμάτων μπορεί να αλλάξει τον τόνο της κινητικότητας του εντέρου.

Ωρες ωρες, Αυτό οφείλεται στην παρουσία τραυμάτων στις θηλές της μητέρας, που οδηγεί στο μωρό να καταπιεί λίγο αίμα. Στην τελευταία περίπτωση, ενδείκνυται η επίσκεψη στον παιδίατρο.

Πρασινωπός χρυσός

Υπάρχουν μερικές βρεφικές φόρμουλες που έχουν ως αποτέλεσμα αυτό το χρώμα στα κόπρανα. Αυτό συμβαίνει εάν το μωρό δεν πίνει μητρικό γάλα. Τα πράσινα τρόφιμα, όπως το σπανάκι, μπορούν να παράγουν αυτόν τον τόνο.

Εάν τα κόπρανα είναι πρασινωπό-χρυσά και ρευστά, μπορεί να υπάρχει μόλυνση που προκαλεί διάρροια. Στη γαστρεντερίτιδα, τα κόπρανα παίρνουν αυτό το χρώμα επειδή υπάρχει ταχεία διέλευση της χολής. Είναι μια κατάσταση που πρέπει να τεθεί στα χέρια του γιατρού.Σκούρο πράσινο

Η κατανάλωση πράσινων τροφών κάνει το χρώμα των κοπράνων των μωρών να είναι επίσης σε αυτόν τον τόνο. Επιπλέον, ορισμένα συμπληρώματα σιδήρου προκαλούν το αποτέλεσμα. Μια άλλη πιθανή αιτία είναι η κατάποση υδρολυμένου γάλακτος.

Εάν το χρώμα δεν οφείλεται σε δίαιτα ή κατάποση των ουσιών που αναφέρονται, είναι πιθανό να υπάρχει εντερική διαταραχή. Ίσως πρόκειται για λοίμωξη, όπως γαστρεντερίτιδα, ή εκδήλωση τροφικής αλλεργίας. Είναι σημαντικό να πάτε στον παιδίατρο σε αυτές τις περιπτώσεις.

άσπρο

Τα λευκά κόπρανα είναι πάντα ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Πολλές φορές εμφανίζονται τις πρώτες μέρες της ζωής και Αποτελούν ένδειξη ότι το μωρό δεν παράγει σωστά τη χολή. Άλλες φορές αυτή η εκδήλωση συνοδεύεται από ίκτερο ή κιτρίνισμα του δέρματος.

Ο νεογνικός ίκτερος πρέπει πάντα να αξιολογείται από τον παιδίατρο.

Γκρί

Μερικές φορές το χρώμα των κοπράνων των μωρών είναι γκρι. Μπορεί να ερμηνευτεί με παρόμοιο τρόπο με τα λευκά κόπρανα, αφού συνήθως σχετίζεται με πρόβλημα χολής. Γκρι κόπρανα με κιμωλιακή σύσταση είναι λόγος για διαβούλευση με τον παιδίατρο.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Εκτός από το χρώμα των κοπράνων των μωρών, είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των κενώσεων. Τα νεογνά συνήθως αφοδεύουν μετά από κάθε τάισμα.. Μετά από 3-6 εβδομάδες, η συχνότητα μειώνεται. Όταν αυξάνεται απότομα, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα υγείας.

Εκτός από την ποσότητα, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι ακόλουθοι παράγοντες:

  • Συνοχή: Τα κόπρανα του βρέφους είναι μαλακά. Εάν τρέφονται με φόρμουλα, μπορεί να είναι λίγο πιο σκληρές. Εάν είναι πολύ υγρά ή πολύ ξηρά, είναι πιθανά γαστρεντερικά προβλήματα.
  • Κόπρανα με βλέννα: Η παρουσία βλέννας στα κόπρανα είναι φυσιολογική εάν εμφανίζεται μόνο περιστασιακά. Από την άλλη, εάν είναι πολύ συχνό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε.
  • Άπεπτο κομμάτι τροφής: Είναι σύνηθες φαινόμενο όταν αρχίζουν να τρώνε στερεά. Δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

Οι αλλαγές στο χρώμα των κοπράνων των μωρών είναι πολύ συχνές κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Πρέπει να ενεργοποιείτε τους συναγερμούς μόνο όταν εμφανίζονται συμπτώματα που ενοχλούν το παιδί ή υπάρχουν αλλαγές στη συνοχή των κοπράνων.

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


  • Macpherson, AJ, de Agüero, MG, & Ganal-Vonarburg, SC (2017). Πώς η διατροφή και η μητρική μικροχλωρίδα διαμορφώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα των νεογνών. Nature Reviews Immunology, 17(8), 508-517.
  • De Wolfe, T.J. (2021). Το έντερο του μωρού στο κέντρο της ανοσίας.
  • Ortega García, JA, Carrizo Gallardo, D., Ferrís i Tortajada, J., Marco Macián, A., & Grimalt, JO (2004). Μηκώνιο και προγεννητική έκθεση σε νευροτοξικά.
  • Jiménez, SG (2017). Φροντίδα μωρού. Ο φαρμακοποιός: επάγγελμα και πολιτισμός, (550), 22-30.

Leave a Comment