Τι μπορώ να κάνω για να αφαιρέσω ένα κόκαλο ψαριού που έχει κολλήσει στο λαιμό μου;

Το να έχει ένα κόκαλο ψαριού κολλημένο στο λαιμό μπορεί να προκαλέσει πολλαπλές επιπλοκές. Θέλετε να μάθετε πώς να το αφαιρέσετε; Συνέχισε να διαβάζεις!

Τελευταία ενημέρωση: 10 Ιουλίου 2023

Το ψάρι είναι το αγαπημένο φαγητό πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, καθώς είναι ένα είδος κρέατος με το οποίο παρασκευάζονται νόστιμα πιάτα, όπως το σουρίμι. Ωστόσο, η κατανάλωση αυτής της τροφής μπορεί να είναι επικίνδυνη, αφού υπάρχει η πιθανότητα να κολλήσει ένα κόκαλο ψαριού στο λαιμό.

Τα οστά των ψαριών έχουν ένα χαρακτηριστικό μυτερό σχήμα, το οποίο είναι ικανό να προκαλέσει τραυματισμούς. Ετσι, Οι μάγειρες προσπαθούν να βγάλουν όλα αυτά τα κόκαλα πριν ετοιμάσουν οποιοδήποτε πιάτο. Ωστόσο, υπάρχουν αγκάθια τόσο μικρά που μπορούν να παραβλεφθούν.

Το να έχετε ένα κόκαλο ψαριού κολλημένο στην πεπτική οδό είναι ένα κοινό ατύχημα, ιδιαίτερα μεταξύ παιδιών και ενηλίκων με ψυχιατρικές ασθένειες. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα οστά μπορούν να μεταναστεύσουν σε άλλους ιστούς και να εντοπίζονται σε όργανα, όπως ο θυρεοειδής αδένας.

Πώς είναι ένα κολλημένο ψαροκόκαλο;

Όταν ένα άτομο καταπιεί οποιοδήποτε ξένο σώμα, τα συμπτώματα αρχίζουν αμέσως, και τα κόκαλα των ψαριών δεν αποτελούν εξαίρεση. Οι ασθενείς συνήθως αναφέρουν δυσφορία από την πρώτη στιγμή που συμβαίνει το συμβάν.

Μάλιστα, η ένταση των ζωδίων αυξάνεται όταν πρόκειται για αντικείμενο σημαντικού μεγέθους.

Ανάμεσα στα κύρια συμπτώματα που αναφέρθηκαν από ένα άτομο με κόκκαλο ψαριού κολλημένο στο λαιμό, ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:

 • Δυσφαγία και οδυνοφαγία, δηλαδή δυσκολία και πόνος κατά την κατάποση.
 • Αίσθηση κολλημένου ξένου σώματος στο λαιμό.
 • Βήχας σταθερή και έντονη.
 • Μυρμήγκιασμα ή φαγούρα στο λαιμό.
 • Οξύς πόνος στον αυχένα αν έχει κολλήσει το αγκάθι.
 • Υπερβολική παραγωγή σάλιου.
 • Αιμόπτυση ή βήχας με αίμα.

Πιθανές συνέπειες

Είναι πιθανό η σπονδυλική στήλη να κατέβει στον οισοφάγο χωρίς ποτέ να κολλήσει.. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στην πορεία λόγω των αιχμηρών άκρων του. Μία από τις πιο συχνές επιπλοκές είναι ένα κόψιμο ή απόξεση στο λαιμό ή τον οισοφάγο.

Τα άτομα με αυτό το είδος τραυματισμού μπορεί να αναφέρουν την παρουσία ξένου αντικειμένου στο λαιμό και πόνο κατά την κατάποση. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, εμφανίζεται αιμορραγία και αναπνευστική δυσχέρεια, έτσι πρέπει να θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Η διάτρηση του οισοφάγου λόγω των οστών των ψαριών σχετίζεται με μεσοθωρακίτιδα, βαθιά αποστήματα αυχένα και αορτοοισοφαγικά συρίγγια, σύμφωνα με μελέτες. Άλλες συχνές επιπλοκές σε άτομα με ξένα αντικείμενα κολλημένα στο λαιμό είναι οι ακόλουθες:

 • Ακατάσχετη αιμορραγία.
 • Οίδημα και μώλωπες.
 • Αδυναμία κατάποσης.
 • Οισοφαγική μόλυνση ή αποστήματα.

5 τρόποι για να αφαιρέσετε ένα κόκαλο ψαριού που έχει κολλήσει στο λαιμό σας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κόκαλα των ψαριών είναι πολύ μικρά, έτσι το ίδιο σώμα τα σπρώχνει προς τα κάτω χωρίς να προκαλεί καμία ζημιά. Όταν φτάσουν στο στομάχι πέπτονται από τα γαστρικά υγρά και αποβάλλονται με τα κόπρανα. Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται όταν τα αγκάθια είναι μεγάλου μεγέθους.

Σε γενικές γραμμές, Θα πρέπει πάντα να πηγαίνετε στο γιατρό εάν καταπιείτε ξένο σώμα.. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αφαιρέσετε ένα κόκαλο ψαριού που έχει κολλήσει στο λαιμό όταν δεν υπάρχει χρόνος για επαγγελματική παρέμβαση.

1. Βήχας

Ο βήχας είναι ένας από τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Είναι χρήσιμο για την αποβολή ξένων αντικειμένων από την αναπνευστική οδό και τον οισοφάγο.

Όταν ένα άτομο βήχει, υπάρχει μια ξαφνική αύξηση της ενδοθωρακικής πίεσης, οπότε κάθε αντικείμενο που έχει κολλήσει σε αυτή την περιοχή μπορεί εύκολα να αποβληθεί.

Κάθε φορά που καταπίνετε ένα κόκαλο ψαριού ή κάποιο άλλο αντικείμενο, το πρώτο σας ένστικτο είναι να βήξετε. Σε αυτές τις περιπτώσεις Θα πρέπει να προσπαθήσετε να το κάνετε με μεγαλύτερη δύναμη από το συνηθισμένο, για να ξεβουλώσει το αντικείμενο.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό εάν αποβληθεί αίμα ή εμφανιστεί πόνος στο στήθος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.2. Πίνετε νερό ή ελαιόλαδο

Τα οστά των ψαριών συχνά κολλάνε στις αμυγδαλές και στη βάση της γλώσσας, σύμφωνα με πολλές μελέτες. Οι περιοχές αυτές χαρακτηρίζονται από το ότι είναι εύκολα προσβάσιμες και τα τρόφιμα ασκούν μια συγκεκριμένη πίεση κατά τη διέλευση τους.

Με αυτή την έννοια, Συνιστάται να πίνετε 1 ποτήρι νερό ή 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο να ξεβουλώσει το αγκάθι. Το νερό θα ασκήσει ελαφρά, συνεχή πίεση προς τα κάτω, η οποία μπορεί να κάνει τη σπονδυλική στήλη να κατέβει προς το στομάχι.

Από την πλευρά του, το λάδι είναι μια λιπαντική ουσία, η οποία θα κάνει το ξένο σώμα να γλιστρήσει πάνω από την επιφάνεια, διευκολύνοντας την αποβολή του μέσω του βήχα.

3. Κάντε γαργάρες με νερό, αλάτι και λεμόνι

Εάν η σπονδυλική στήλη αισθάνεται σφιγμένη στο πάνω μέρος, η ενόχληση μπορεί να ανακουφιστεί κάνοντας γαργάρες με νερό, αλάτι και λεμόνι. Αυτά τα δύο τελευταία προϊόντα θα καθαρίσουν επίσης την πληγείσα περιοχή. Μια άλλη θεραπεία είναι να καταναλώνετε τον χυμό από πέντε έως έξι λεμόνια.

4. Λίγο ανθρακούχο ποτό ή νερό με ξύδι

Η κατανάλωση κόλα ή άλλου ανθρακούχου ποτού θα προκαλούσε αέρια που βοηθούν στη διάλυση της σπονδυλικής στήλης ή στην μαλακότητά της. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί αν αραιώσετε δύο κουταλιές της σούπας ξύδι, που είναι οξύ, σε ένα φλιτζάνι νερό. Επίσης, μια κουταλιά μηλόξυδο, για παράδειγμα, ζαχαρούχο με μέλι, που θα έκανε πιο εύκολη την κατάποση.

5. Τρώτε γλοιώδεις τροφές

Τα τρόφιμα με γλοιώδη σύσταση μπορούν να είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σας όταν έχετε ένα κόκαλο ψαριού κολλημένο στο λαιμό σας. Σχηματίζουν ομοιογενή μάζα κατά την κατάποση.που μπορεί να τυλιχτεί γύρω από τη σπονδυλική στήλη και να τη μεταφέρει στο στομάχι.

Από τα τρόφιμα με αυτή την ποιότητα ξεχωρίζουν τα εξής:

 • Marshmallows.
 • Μπανάνες.
 • Ψωμί με φυστικοβούτυρο.
 • Ψωμί μουλιασμένο σε νερό.
 • σοκολάτες

6. Τα κρύα smoothies και χυμοί μπορεί να είναι χρήσιμα

Τα πυκνά, παχιά σύνολα, όπως τα κουνήματα και οι λάσπες, είναι μια επιλογή για να απαλλαγείτε από ένα κολλημένο ψαροκόκαλο. Καταναλώνοντας αυτά τα ποτά με δύναμη, είναι δυνατό να σπρώξετε τη σπονδυλική στήλη και να ενθαρρύνετε την κάθοδό της προς το στομάχι. Ομοίως, τα κρύα smoothies μπορούν να ανακουφίσουν τον ερεθισμό του λαιμού και την ενόχληση που προκαλεί αυτή η κατάσταση.

Τι να μην κάνουμε;

Η απόγνωση της ύπαρξης ξένου σώματος στο λαιμό μπορεί να μας οδηγήσει σε πολλά λάθη. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι να τρώτε στερεά και σκληρά τρόφιμα, καθώς το αγκάθι μπορεί να κολλήσει περισσότερο και τα απλά πράγματα να γίνουν πιο περίπλοκα.

Από την άλλη, καλό είναι να μην προσπαθήσουμε να βγάλουμε το αγκάθι μόνοι μας. Υπό αυτή την έννοια, η χρήση δύο δακτύλων ή σκευών, όπως τσιμπιδάκια, χωρίς επαγγελματική επίβλεψη θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση. Επιπλέον, κάνοντας τον ελιγμό Heimlich, ή χτυπώντας την πλάτη και το στήθος, τείνει να βλάψει περισσότερο τον βλεννογόνο.

Πότε είναι απαραίτητο να πάω στο γιατρό;

Όπως είπαμε, Είναι πάντα απαραίτητο να δείτε έναν γιατρό όταν υποψιάζεστε ότι ένα κόκαλο ψαριού έχει καταποθεί., αφού είναι ο μόνος τρόπος να διαπιστωθεί εάν υπάρχει τραυματισμός του οισοφάγου. Μερικές φορές η σπονδυλική στήλη κατεβαίνει χωρίς προβλήματα, αλλά προκαλεί ένα κόψιμο στην πορεία, το οποίο μπορεί να μολυνθεί και να προκαλέσει απόστημα.

Επιπλέον, οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να δουν αμέσως έναν γιατρό εάν η σπονδυλική στήλη εξακολουθεί να είναι κολλημένη μετά από αρκετά λεπτά. Ωστόσο, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σπάνια είναι θανατηφόρα.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση για την παρουσία των ακόλουθων συμπτωμάτων:

 • Δυσκολία αναπνοής.
 • Πόνος στο στήθος ή στο λαιμό.
 • Βήχας ή έμετος με αίμα.
 • Αδυναμία πρόσληψης υγρών ή τροφής.
 • Φλεγμονή στην περιοχή.

Ιατρικές επιλογές για την αφαίρεση οστού ψαριού

Όταν το ψαροκόκαλο δεν βγαίνει μόνο του, η ιατρική αφαίρεση θα είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή. Ο ειδικός Μπορείτε να αφαιρέσετε το ξένο σώμα χρησιμοποιώντας λαβίδες, εάν βρίσκεται σε προσβάσιμη περιοχή του λαιμού. Για να εκτελέσετε αυτή τη διαδικασία, είναι απαραίτητο η σπονδυλική στήλη να είναι ορατή με γυμνό μάτι όταν ανοίγετε το στόμα σας.

Από την άλλη, εάν η σπονδυλική στήλη κατέβει στον οισοφάγο, θα χρειαστεί ενδοσκόπηση για εξαγωγή. Αυτή είναι μια διαδικασία κατά την οποία ένας μικρός εύκαμπτος σωλήνας εισάγεται σε μια κοιλότητα του σώματος για να παρατηρήσει τι συμβαίνει εκεί.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα είναι ότι είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία., οπότε η ανάρρωση είναι άμεση. Επιπλέον, σας επιτρέπει επίσης να αντιμετωπίσετε τυχόν υπάρχουσες επιπλοκές, όπως ρήξη, αιμορραγία ή έλκος.

Οι επαγγελματίες υγείας έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ενδοσκόπηση για να αφαιρέσουν κολλημένα ξένα αντικείμενα.

Αποτρέψτε τον πνιγμό

Ένα από τα καλύτερα προληπτικά μέτρα είναι Αφαιρέστε καλά όλα τα κόκαλα από το ψάρι πριν την προετοιμασία, ειδικά αν πρόκειται για σολομό, σκιά ή πέστροφα. Συνιστάται επίσης να μασάτε το κρέας αργά, πολλές φορές, προκειμένου να ανιχνεύσετε ένα κόκαλο πριν την κατάποση.

Αυτό το είδος ατυχήματος είναι πολύ συχνό σε άτομα με οδοντοστοιχίες, καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αίσθηση της σπονδυλικής στήλης όταν μασούν. Από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο να είμαστε σε εγρήγορση στην περίπτωση των παιδιών και των μεγαλύτερων ενηλίκων.

Εάν έχετε ένα κόκαλο ψαριού κολλημένο στο λαιμό σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να παραμείνετε ήρεμοι. και ακολουθήστε ορισμένες από τις συστάσεις που αναφέρθηκαν. Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον ειδικό εάν το αγκάθι δεν βγει ή αν εμφανιστούν επιπλοκές, αφού μόνο ο επαγγελματίας θα μπορέσει να λύσει οριστικά το πρόβλημα.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Leave a Comment