Τι είναι η απειλούμενη άμβλωση και γιατί συμβαίνει;

Η απειλή της αποβολής μπορεί να εκδηλωθεί με κολπική αιμορραγία και πόνο στην κοιλιά, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Σας εξηγούμε τα πάντα για αυτό.

Η απειλή της άμβλωσης, όπως υποδηλώνει το όνομά της, Είναι μια προειδοποίηση ότι μια έκτρωση μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Από την πλευρά της, ως έκτρωση ορίζεται η πρόωρη διακοπή και διακοπή της εγκυμοσύνης.

Η επαπειλούμενη άμβλωση συμβαίνει συνήθως πριν από τις 20 εβδομάδες κύησης. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παραμείνει απλώς ένα περιστατικό και η εγκυμοσύνη συνεχίζεται υπό φυσιολογικές συνθήκες, σε πολλές άλλες περιπτώσεις τελικά καταλήγει ως πλήρης αποβολή.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε τα σημεία και τα συμπτώματα αυτού του προβλήματος. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την απειλή της άμβλωσης.

Τι είναι μια απειλούμενη άμβλωση;

Η απειλή της άμβλωσης είναι μια προειδοποίηση. Όπως εξηγείται σε άρθρο του Υποβοηθούμενη αναπαραγωγήαυτή η απειλή υποδηλώνει ότι μια αποβολή μπορεί να συμβεί άμεσα.

Η αυθόρμητη άμβλωση συμβαίνει ακούσια. Χωρίς δηλαδή καμία παρέμβαση να το προκαλέσει. Δυστυχώς, είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση.

Υπολογίζεται ότι εμφανίζεται στο 15% όλων των κυήσεων, σύμφωνα με επιδημιολογικές πληροφορίες.

Αν και σε πολλές περιπτώσεις δεν προσδιορίζεται η ακριβής αιτία, είναι γνωστό ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής. Για παράδειγμα, η ηλικία. Καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, η πιθανότητα αποβολής αυξάνεται.

Ωστόσο, η απειλή της άμβλωσης δεν χρειάζεται να κορυφωθεί στην άμβλωση αυτή καθαυτή. Ωστόσο, είναι μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως για να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Ποια είναι τα συσχετισμένα συμπτώματα;

Ο πόνος στην κοιλιά, τη λεκάνη ή τη μέση, μαζί με την κολπική αιμορραγία, είναι τα κύρια συμπτώματα της επαπειλούμενης άμβλωσης.

Η απειλή της άμβλωσης εκδηλώνεται με μια σειρά από πολύ ποικίλα συμπτώματα που είναι σημαντικό να εντοπιστούν. Δεν καταλήγει πάντα σε έκτρωση.

Όπως εξηγείται σε άρθρο του Stat Pearls, Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η κολπική αιμορραγία. Μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονη αιμορραγία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ή όχι θρόμβους. Εμφανίζεται πριν από τις 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Σε πολλές περιπτώσεις, η αιμορραγία προέρχεται από αιματώματα στο εσωτερικό της μήτρας. Αυτά τα αιματώματα προκαλούν την αποκόλληση του πλακούντα από τα τοιχώματα της μήτρας. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014, ο κίνδυνος είναι αξιοσημείωτος σε εγκυμοσύνες μικρότερες των 20 εβδομάδων, αλλά μετά από αυτό, οι μώλωπες δεν φαίνεται να επηρεάζουν τα αποτελέσματα του τοκετού.

Ένα άλλο πολύ κοινό σημάδι είναι ο πόνος. Εμφανίζεται συνήθως στο κάτω μέρος της κοιλιάς και μοιάζει με πόνους της περιόδου. Πολλές γυναίκες βιώνουν επίσης πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, ο οποίος συνοδεύεται από καρφίτσες και βελόνες.

Στην επαπειλούμενη έκτρωση, ο τράχηλος της μήτρας παραμένει κλειστός και το έμβρυο είναι ακόμα ζωντανό μέσα στη μήτρα. Όπως συμβαίνει στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, Είναι πιθανό τα τυπικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης να μετριαστούν ή να εξαφανιστούν.

Η απειλή της άμβλωσης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, εκτός από την αυθόρμητη άμβλωση. Είναι πιθανό, εάν η αιμορραγία ήταν σημαντική, να εμφανιστεί αναιμία. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης στη μητέρα.Αιτίες επαπειλούμενης άμβλωσης

Η επαπειλούμενη άμβλωση, όπως και η αυθόρμητη άμβλωση, μπορεί να έχει πολλαπλές αιτίες. Είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβληματο οποίο επηρεάζεται από διάφορες πτυχές.

Η ίδια η έκτρωση συμβαίνει τόσο για μητρικά αίτια όσο και για αλλοιώσεις του πλακούντα ή του εμβρύου.

Όπως εξηγεί το Εγχειρίδιο MSD, μεταξύ των μητρικών αιτιών βρίσκουμε ανωμαλίες της μήτρας ή του τραχήλου της μήτρας. Για παράδειγμα, ένα από τα πιο σημαντικά είναι η ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας. Αποτελείται από το ότι ο τράχηλος της μήτρας δεν παραμένει κλειστός και διαστέλλεται στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης.

Μπορεί επίσης να οφείλεται σε πολύποδες, ουλώδη ιστό ή ινομυώματα στην κοιλότητα της μήτρας. Οι μητέρες που υποφέρουν από χρόνιες παθολογίες, όπως σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαταραχές του θυρεοειδούς, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν άμβλωση.

Ομοίως, το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο θεωρείται μια άλλη από τις πιο κοινές αιτίες αποβολής. Πάνω από όλα, επαναλαμβανόμενες αμβλώσεις μετά από 10 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Άλλες αιτίες επαπειλούμενης έκτρωσης είναι οι ακόλουθες:

  • Χρωμοσωμικές ανωμαλίες του εμβρύου. Περίπου το 80% των αυτόματων αμβλώσεων κατά τις πρώτες εβδομάδες οφείλονται σε ανευπλοειδία.
  • Διαταραχές του πλακούνταόπως η ανεπαρκής εφαρμογή.
  • Ανατομικές δυσπλασίες του εμβρύου.

Ομάδες και παράγοντες κινδύνου

Ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να υποστείτε μια επαπειλούμενη άμβλωση είναι αυτός προς την Έχουμε επισημάνει προηγουμένως: Προχωρημένη ηλικία της μητέραςκαθώς, καθώς μεγαλώνετε, η πιθανότητα αποβολής αυξάνεται σημαντικά.

Επιπλέον, οποιοδήποτε τραύμα συμβαίνει μέσα ή κοντά στην κοιλιά μπορεί επίσης να παίξει κάποιο ρόλο. Το ίδιο συμβαίνει με λοιμώξεις, στρες ή ακόμα και ορισμένες ιατρικές θεραπείες που συνταγογραφούνται σε έγκυες γυναίκες.

Πώς γίνεται η διάγνωση μιας επαπειλούμενης έκτρωσης;

Μέσω του υπερήχου είναι δυνατό να προσδιοριστεί εάν το έμβρυο ή το έμβρυο είναι ακόμα ζωντανό μετά από μια επαπειλούμενη έκτρωση.

Η απειλή της άμβλωσης είναι συνήθως αρκετά εμφανής, επειδή ένα από τα κύρια συμπτώματα είναι η κολπική αιμορραγία. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια σειρά συμπληρωματικών εξετάσεων για τον έλεγχο της κατάστασης του εμβρύου και των συνθηκών της εγκυμοσύνης.

Το πρώτο πράγμα είναι ο υπέρηχος. Μπορεί να γίνει κοιλιακά ή διακολπικά.

Αυτό το τεστ χρησιμοποιείται για να ελέγξει εάν το μωρό είναι ακόμα σταθερό, καθώς μπορεί να προσδιοριστεί ο καρδιακός παλμός και η θέση του. Ομοίως, συνήθως γίνεται ενδελεχής εξέταση της μητέρας και κολπική εξέταση.

Εκτός, Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται εξέταση αίματος. Μέσω αυτής της εξέτασης μετρώνται τα επίπεδα της ορμόνης ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης. Είναι μια ουσία που αυξάνεται στην αρχή της εγκυμοσύνης και που δείχνει, έμμεσα και αν παραμένει αυξημένη στο αίμα, ότι η εγκυμοσύνη συνεχίζεται.

Το τεστ ελέγχει επίσης για αναιμία ή ενεργή λοίμωξη. Είναι δυνατό να συμπληρωθεί με τεστ ευεξίας του εμβρύου σε πιο προχωρημένες εγκυμοσύνες.

Υπάρχει κάποια θεραπεία;

Η απειλή της άμβλωσης είναι μια περίπλοκη κατάσταση. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία ως τέτοια.

Σε περιπτώσεις όπου η άμβλωση δεν συμβαίνει, συνήθως συνιστάται μια σειρά ενεργειών για να μην επαναληφθεί. Η κύρια ιδέα είναι η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με ποικίλη και πλήρη διατροφή. Συνιστάται να μην καταναλώνετε λουκάνικα ή μη επεξεργασμένα τρόφιμα με βάση το κρέας, καθώς αυξάνουν την πιθανότητα να πάθετε ορισμένες λοιμώξεις (όπως η λιστερίωση).

Ομοίως, η μητέρα πρέπει να προσπαθεί να ξεκουραστεί και να μην έχει σεξουαλικές σχέσεις. Επιπλέον, ουσίες όπως το αλκοόλ και ο καπνός θα πρέπει να σταματήσουν εντελώς εάν δεν είχαν εξαλειφθεί από τις συνήθειές τους στο παρελθόν. Το ίδιο συμβαίνει και με τα φάρμακα. Δεν πρέπει να παίρνετε τίποτα που δεν έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Cochrane, Σε ορισμένες περιπτώσεις χορηγείται προγεστερόνη κατά τη διάρκεια επαπειλούμενης αποβολής. Είναι μια αμφιλεγόμενη θεραπεία, καθώς η αποτελεσματικότητά της δεν έχει ακόμη αποδειχθεί πλήρως. Ωστόσο, μπορεί να είναι χρήσιμο σε γυναίκες που έχουν επαναλαμβανόμενες αποβολές στο κλινικό τους ιστορικό.

Συμβουλές για μια υγιή εγκυμοσύνη

Για να προσπαθήσετε να αποτρέψετε μια επαπειλούμενη άμβλωση ή μια αυθόρμητη άμβλωση, πρέπει να προωθηθούν οι βέλτιστες συνθήκες εγκυμοσύνης. Ωστόσο, Οι περισσότερες περιπτώσεις αποβολών δεν μπορούν να προληφθούν.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ενεργήσετε βάσει τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου. Για παράδειγμα, μην καταναλώνετε αλκοόλ, ποτά με καφεΐνη ή καπνό.

Επίσης, πριν μείνετε έγκυος, Το ιδανικό είναι να υπάρχει καλός έλεγχος οποιασδήποτε προηγούμενης παθολογίας. Στην περίπτωση των γυναικών που ζουν με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή παχυσαρκία, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν αυτές οι παθολογίες πριν από την εγκυμοσύνη.

Η προγεννητική διαβούλευση είναι πολύ σημαντική. Σε αυτό θα πραγματοποιηθεί μια σειρά μελετών και θα ληφθούν ουσιαστικές συμβουλές για την αντιμετώπιση μιας εγκυμοσύνης.

Αν και πολλές περιπτώσεις επαπειλούμενης άμβλωσης έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια του εμβρύου, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ωστόσο, αυτό είναι μια προειδοποίηση. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να πάτε στο γιατρό το συντομότερο δυνατό και να ακολουθήσετε όλες τις συστάσεις του.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Leave a Comment