Τι είναι η υιοθεσία εμβρύου και ποια είναι τα πλεονεκτήματά της;

Γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ γονέων και βιολογικών, γενετικών ή υιοθετημένων παιδιών; Γνωρίζατε ότι χιλιάδες έμβρυα απορρίπτονται ή αποθηκεύονται επ’ αόριστον; Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε τα πάντα για την υιοθεσία εμβρύου.

Τελευταία ενημέρωση: 9 Ιουλίου 2023

Στην υιοθεσία εμβρύου, μια γυναίκα μένει έγκυος μέσω εμβρυομεταφοράς. Η μητέρα που λαμβάνει το έμβρυο, αν και δεν είναι η γενετική του μητέρα, θα είναι η βιολογική..

Η προέλευση των εμβρύων είναι ετερόλογη, είναι δηλαδή προϊόν της ένωσης γαμετών που δεν προέρχονται από τους θετούς γονείς. Τα έμβρυα δωρίζονται από ζευγάρια που υποβλήθηκαν σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ή δημιουργούνται από δωρεά σπέρματος και ωαρίων.

Αυτή είναι μια επιλογή για ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας. ή με κληρονομικά νοσήματα. Καθώς και για ανύπαντρες γυναίκες με διαταραχές ωορρηξίας ή ομοφυλόφιλα ζευγάρια που θέλουν να συλλάβουν.

Πλεονεκτήματα και επιπλοκές της υιοθεσίας εμβρύου

Η υιοθεσία εμβρύου είναι λιγότερο επεμβατική και απαιτεί λιγότερο χρόνο από τη γονιμοποίηση in vitro. Έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης κυμαίνονται από 19,1% έως 52,4%. Από την πλευρά του, το ποσοστό ζώντων γεννήσεων κυμαίνεται από 14% έως 33%.

Επιτρέπει στους θετούς γονείς να βιώσουν την εγκυμοσύνη και τη γέννηση.

Πέρα από όσα αναφέρθηκαν, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι η μεταφορά εμβρύων, εγκεκριμένων ή μη, Είναι μια διαδικασία που δεν είναι ακίνδυνη.. Έχει συσχετιστεί με υπερτασικές διαταραχές στην εγκυμοσύνη, πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης ή μακροσωμία, μεταξύ άλλων επιπλοκών.

Από την άλλη πλευρά, τα έμβρυα που πρόκειται να μεταφερθούν μπορεί να είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα/ξεψυγμένα (κρυοσυντηρημένα). Υπάρχει διαμάχη σχετικά με το ποια από τις δύο επιλογές είναι καλύτερη.

Επιπλέον, υπάρχει αυξανόμενη διαμάχη σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε από τον Hargreave και τους συνεργάτες του στο περιοδικό JAMA (Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης), το οποίο υποδηλώνει μια πιθανή σχέση μεταξύ της μεταφοράς κατεψυγμένων εμβρύων και του παιδικού καρκίνου.

Αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να λαμβάνονται με προσοχή, εφόσον οι νέες μελέτες παρέχουν πειστικές πληροφορίες.

Τα μεταφερθέντα έμβρυα έχουν συσχετιστεί με ορισμένες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Ωστόσο, οι μελέτες δεν είναι πειστικές.

Οικογενειακή εμπειρία

Μια άλλη διαφορετική οπτική από την οποία μπορεί κανείς να προσεγγίσει το θέμα είναι αυτή των θετών οικογενειών. Η υιοθεσία εμβρύου είναι μια από τις πιο σύνθετες μορφές συλλογικής αναπαραγωγής.

Ορισμένοι συγγραφείς χρησιμοποιούν τον όρο υιοθεσία εμβρύου, αποκλειστικά να αναφέρεται στη δωρεά στην οποία ο δωρητής επιλέγει τον υιοθετούντα, διατηρώντας επαφή μαζί του και, μερικές φορές, και με το γεννημένο παιδί. Αυτό θα ήταν σε αντίθεση με την ανώνυμη δωρεά με τη μεσολάβηση ιδρυμάτων υγείας.

Γενικά, Οι εμπειρίες τόσο των δωρητών όσο και των υιοθέτων είναι θετικές. Και τα δύο μέρη αισθάνονται ικανοποιημένα συνεργαζόμενοι για την ευημερία αυτού που θα είναι άνθρωπος στο μέλλον.

Δημιουργούνται ποικίλες εκτεταμένες οικογένειες, στις οποίες συνήθως συνυπάρχουν γονείς και βιολογικά, γενετικά και υιοθετημένα παιδιά, διευρύνοντας την έννοια της οικογένειας. Ωστόσο, είναι σημαντικό οι δότες να διατηρούν μια ορισμένη απόσταση για να επιτρέψουν στα παιδιά την υγιή ανάπτυξή τους.

 

Συνιστάται να υπάρχει εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη που επιτρέπει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κατανοήσουν και να αφομοιώσουν τη διαδικασία.

Η υιοθεσία εμβρύου ως λύση κρυοσυντήρησης

Η κρυοσυντήρηση αποτελείται από αποθήκευση ανθρώπινων κυττάρων και ιστών σε χαμηλές θερμοκρασίες να σταματήσει όλη τη βιολογική τους δραστηριότητα, χωρίς να τα βλάψει ή να τα καταστρέψει. Με αυτή την τεχνική, τα έμβρυα παραμένουν βιώσιμα με το αναπτυξιακό τους δυναμικό αναλλοίωτο. Έτσι η πρόοδος στην περιοχή επιτρέπει έως και το 97% των εμβρύων να επιβιώσουν.

Ωστόσο, μόλις ολοκληρωθεί το αναπαραγωγικό έργο των γονέων τους, ένας σημαντικός αριθμός εμβρύων που απομένουν από τις διαδικασίες κρυοσυντηρούνται χωρίς καθορισμένο προορισμό. Μία από τις δυνατότητες σχετικά με αυτό είναι η δωρεά για αναπαραγωγικούς σκοπούς.

Με αυτόν τον τρόπο, μετά την επίτευξη αυτο-κύησης, Μπορείτε να βοηθήσετε άλλους να πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους να γίνουν γονείς.. Και ταυτόχρονα, δώστε σε αυτό το έμβρυο μια ευκαιρία.

Υπάρχουν πολλά κρυοσυντηρημένα έμβρυα που δεν έχουν συγκεκριμένο σκοπό. Η δωρεά θα μπορούσε να είναι μια λύση σε αυτή τη συσσώρευση.

Μια άλλη μορφή μητρότητας

Το θέμα της υιοθεσίας εμβρύου είναι πολύπλοκο. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς είναι ακόμη άγνωστες: βιολογικές, συναισθηματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές.

Είναι σημαντικό να μάθετε την ισχύουσα νομοθεσία στη χώρα σας. Ομοίως, ζητήστε συμβουλές από ειδικευμένους επαγγελματίες γιατρούς.

Αλλά ίσως, Το πιο σημαντικό είναι να αναλύουμε και να στοχαζόμαστε βαθιά σύμφωνα με τις αξίες μας., πεποιθήσεις, προτιμήσεις, επιθυμίες και προσδοκίες. Κατανοώντας ότι, αν ληφθεί η απόφαση, μόλις γεννηθεί ένας άνθρωπος, θα έχουμε ευθύνη μαζί του ανεξάρτητα από την καταγωγή του.

Ένα έμβρυο που θα υιοθετηθεί θα δημιουργηθεί με απόφαση των θετών γονέων του. Ωστόσο, το να είσαι πατέρας δεν σημαίνει απόκτηση περιουσίας, αλλά μάλλον δέσμευση. Πρόκειται για τη δημιουργία δεσμών πέρα ​​από τα γονίδια.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


  • Cabezas MR, Cayón-De Las Cuevas J. Επιθυμητό αλλά εγκαταλελειμμένο: η αβέβαιη μοίρα των κρυοσυντηρημένων εμβρύων. RBD. Journal of Bioethics and Law 2021;139-157.
  • Álvarez-Díaz JA. Δωρεά εμβρύων μεταξύ Λατινοαμερικανών που έχουν παρακολουθήσει τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής: μια πρώτη εμπειρική προσέγγιση. JBRA Assist Playback 2021; 25(1): 81-89.
  • Vuong LN, Ly TT, Nguyen NA, Nguyen LMT, Le XTH, Le TK et al. Ανάπτυξη παιδιών που γεννήθηκαν μόνο με κατάψυξη έναντι μεταφοράς φρέσκου εμβρύου: παρακολούθηση μιας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής. Γόνιμη στείρα. 2020; 114 (3): 558-566.
  • Yamal IJD, Castañeda JC, Corredor FG, León RES, Pérez JEV, Lechuga, YP et al. Πρόγραμμα ενδομήτριας υιοθεσίας εμβρύου: 10 χρόνια εμπειρία. Ιατρική 2019;41(1):8-17.
  • Hallich O. Δωρεά εμβρύου ή υιοθεσία εμβρύου; Εννοιολογικά και κανονιστικά ζητήματα. Βιοηθική. 2019; 33 (6): 653-660.
  • Pereira N, Petrini AC, Hancock KL, Rosenwaks Z. Μεταφορά φρέσκου ή κατεψυγμένου εμβρύου σε εξωσωματική γονιμοποίηση: Μια ενημέρωση. Clin Obstet Gynecol. 2019; 62 (2): 293-299.
  • Hargreave Μ, Jensen Α, Hansen ΜΚ, Dehlendorff C, Winther JF, Schmiegelow Κ et αϊ. Συσχέτιση μεταξύ της θεραπείας γονιμότητας και του κινδύνου καρκίνου στα παιδιά. ΤΖΑΜΑ. 2019; 322 (22): 2203-2210.
  • Frith L, Blyth E, Lui S. Οικογενειακή οικοδόμηση με χρήση υιοθεσίας εμβρύου: σχέσεις και διευθετήσεις επαφής μεταξύ των οικογενειών παρόχου και λήπτη – μια μελέτη μεικτών μεθόδων. Hum Play. 2017; 32 (5): 1092-1099.
  • Goedeke S, Daniels K, Thorpe M, Du Preez E. Δημιουργία διευρυμένων οικογενειών μέσω της δωρεάς εμβρύων: οι εμπειρίες των δωρητών και των ληπτών. Hum Play. 2015; 30 (10): 2340-50.

Leave a Comment