Τι είναι το Cristalmina και σε τι χρησιμεύει;

Το Cristalmina ® είναι ένα από εκείνα τα φάρμακα που αξίζει να έχετε πάντα στο σπίτι. Είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση μικρών ατυχημάτων στο σπίτι.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου 2023

Το Cristalmina ® είναι ένα αντισηπτικό που χρησιμοποιείται συνήθως στα σπίτια.. Χρησιμοποιείται για την απολύμανση μικρών πληγών, πληγών ή εγκαυμάτων. Είναι ένα από εκείνα τα στοιχεία που δεν μπορούν να λείπουν από το ντουλάπι οικιακής ιατρικής.

Ανεξάρτητα από το πόσο ασήμαντος μπορεί να φαίνεται ένας τραυματισμός, είναι πάντα απαραίτητο να τον απολυμάνετε και να παρέχετε φροντίδα. Καμία πληγή δεν είναι ακίνδυνη.

Τα μικρά ατυχήματα είναι πολύ συνηθισμένα. Μικρό τραύμα ή έγκαυμα Μπορούν να γίνουν η οδός πρόσβασης για τους μικροοργανισμούς. Με τη χρήση του Cristalmina ®, αυτό αποτρέπεται από το να συμβεί. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες δεν συνιστάται.

Τι είναι το Cristalmina ®;

Το Cristalmina ® είναι ένα αντισηπτικό για τοπική χρήση, δηλαδή ένα εξωτερικό φάρμακο που εφαρμόζεται στο δέρμα. Χρησιμοποιείται για την απολύμανση και την επούλωση μικρών πληγών.

Στις περισσότερες χώρες είναι δωρεάν προς πώληση.

Το δραστικό συστατικό του Cristalmina ® είναι η διγλυκονική χλωρεξιδίνη. Συνήθως έχει συγκέντρωση 1%. Αυτή η ουσία είναι ένα από τα καλύτερα αντισηπτικά που υπάρχουν. Είναι ευρέως φάσματος και χρησιμεύει για την καταπολέμηση πολλών μικροοργανισμών.

Το φάρμακο μπορεί να ληφθεί μόνο στα φαρμακεία. Θεωρείται ασφαλές, με χαμηλή ή καθόλου τοξικότητα για το δέρμα. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά του είναι ότι δεν προκαλεί φαγούρα, καθιστώντας το πολύ πρακτικό για τα παιδιά.Εφαρμογές

Τρίψιμο, γρατζουνιές ή μικρές πληγές εκθέτουν τα εσωτερικά στρώματα του δέρματος, τι μας κάνει ευάλωτους σε μολυσματικούς παράγοντες. Το Cristalmina ® απολυμαίνει την περιοχή και βοηθά το δέρμα να αναγεννηθεί ταχύτερα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο δημιουργίας ουλών.

Σε συγκέντρωση 1% μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Πληγές κατάκλισης.
 • Piercings.
 • Ομφαλός του νεογέννητου.
 • Μικρά τρυπήματα ή τρυπήματα.
 • Μικρά τραύματα και ελαφρά εγκαύματα.
 • Επιφανειακές αποκολλήσεις δέρματος.
 • Τσιμπήματα εντόμων ή μέδουσες.
 • Ανοιχτοί πόροι μετά την αποτρίχωση.
 • Δάγκωμα κατοικίδιου.

Εάν η διγλυκονική χλωρεξιδίνη διατίθεται σε συγκεντρώσεις 2% ή 5%, το Cristalmina ® δεν είναι πλέον για οικιακή χρήση. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει ένδειξη νοσοκομείου και χρησιμοποιείται για την προ- και μετεγχειρητική άσηψη σε ασθενείς ή για την απολύμανση των χεριών και των οργάνων των γιατρών.

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις της ουσίας προορίζονται για νοσοκομειακή χρήση.

Πλεονεκτήματα του Cristalmina ®

Το κύριο πλεονέκτημα του Cristalmina ® είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα μέλη του νοικοκυριού, από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους. Από την άλλη, εκτιμάται ιδιαίτερα γιατί έχει αρκετά γρήγορη δράση (χρειάζεται μόνο 15 δευτερόλεπτα).

Το καλύτερο είναι ότι το αποτέλεσμα διαρκεί έως και 6 ώρες και η απολυμαντική του δράση διατηρείται ακόμα και αν υπάρχει αίμα, οργανική ουσία ή σαπούνι. Καθώς δεν προκαλεί κανενός είδους κνησμό ή τσούξιμο, η εφαρμογή γίνεται πολύ εύκολη για παράδειγμα στην περίπτωση των παιδιών.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του Cristalmina ® είναι ότι δεν λερώνει., αφού είναι άχρωμο. Αυτό το χαρακτηριστικό διευκολύνει την παρατήρηση της εξέλιξης μιας πληγής. Άλλες ουσίες, όπως το ιώδιο, μειώνουν την ορατότητα.Εφαρμογή του Cristalmina ®

Το Cristalmina ® είναι φάρμακο για τοπική χρήση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να καταποθεί. Συνιστάται πρώτα να καθαρίσετε την πληγή, να τρέξετε ζεστό νερό και να καθαρίσετε με ουδέτερο σαπούνι.

Στη συνέχεια η περιοχή πρέπει να στεγνώσει πολύ καλά. Μπορείτε να το εφαρμόσετε απευθείας στην πληγείσα περιοχή ή να βάλετε λίγο σε ένα κομμάτι γάζα και στη συνέχεια να το τοποθετήσετε στην πληγή.

Το προϊόν δεν πρέπει να αραιώνεται σε νερό.

Μόλις εφαρμοστεί, πρέπει να αφεθεί να στεγνώσει και να δράσει. Το Cristalmina ® δεν πρέπει να χρησιμοποιείται περισσότερο από δύο φορές την ημέρα.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπαίνει μέσα ή κοντά στα μάτια. Ούτε στα αυτιά ούτε στους βλεννογόνους. Είναι σημαντικό να δείτε τις οδηγίες και να τις λάβετε υπόψη.

Επιχειρηματικές παρουσιάσεις

Το Cristalmina ® διατίθεται σε διάφορες παρουσιάσεις, αλλά το πιο δημοφιλές είναι το αεροζόλ. Αυτό είναι πολύ πρακτικό, αφού δεν υπάρχει επαφή των χεριών με την πληγή κατά την εφαρμογή του προϊόντος. Κάτι ιδανικό σε περιπτώσεις όπως τρυπήματα.

Αυτό το προϊόν σε αυτήν την παρουσίαση είναι το μόνο που ενδείκνυται για την απολύμανση του ομφαλού νεογνών. Διατίθεται σε δοχεία των 10 ή 25 χιλιοστόλιτρων.

Το Cristalmina ® διατίθεται επίσης σε μορφή τζελ ή αλοιφής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ενδείκνυται για εγκαύματα. Όχι μόνο προσφέρει απολύμανση, αλλά βοηθά και στην ενυδάτωση της πληγείσας περιοχής και στη μείωση της ερυθρότητας. Μπορεί να βρεθεί σε υγρή μορφή για εφαρμογή με σταγονόμετρο.

Είναι δυνατό να τοποθετήσετε μέρος του προϊόντος σε ένα κομμάτι γάζας και με αυτό να έρθετε σε επαφή με την πληγή που θέλετε να επουλώσετε.

Προειδοποιήσεις και προφυλάξεις

Άτομα που είναι υπερευαίσθητα ή αλλεργικά στο δραστικό συστατικό (διγλυκονική χλωρεξιδίνη) δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το Cristalmina ®. Το ίδιο ισχύει και για τα έκδοχα, δηλαδή για τις άλλες ουσίες που τα συνοδεύουν.

Επιπλέον, άλλες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι οι ακόλουθες:

 • Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για βαθιές πληγές.
 • Η χρήση σε νεογνά πρέπει να επιτηρείται. Θα μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα.
 • Να μη χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των 30 μηνών χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό.
 • Είναι προτιμότερο μην εφαρμόζετε σε μεγάλες περιοχές του δέρματος.
 • Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μετά από ουσίες που περιέχουν ιώδιο, οξέα, άλατα βαρέων μετάλλων ή ανιονικά σαπούνια.
 • Στην περίπτωση εγκύων γυναικών, χρησιμοποιήστε με προσοχή.

Αν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πολύ σπάνιες, είναι πιθανό να εμφανιστούν. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν δερματίτιδα ή ερεθισμό.. Η φωτοευαισθησία μπορεί επίσης να αυξηθεί.

Σε περίπτωση που το Cristalmina ® έρθει κατά λάθος σε επαφή με τα μάτια, τα αυτιά ή οποιαδήποτε βλεννογόνο μεμβράνη, ενδείκνυται η άμεση πλύση με άφθονο πόσιμο νερό. Εάν για οποιοδήποτε λόγο καταποθεί, θα πρέπει να γίνει πλύση στομάχου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Cristalmina ® είναι φάρμακο. Επομένως, Οι οδηγίες του κατασκευαστή θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη.. Οποιαδήποτε περίεργη αντίδραση είναι επαρκής αιτία για διακοπή της χρήσης.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


 • Bonza, MPV, Chacón, VM, Pérez, BED, Sandoval, LVH, Plata, MEV, Angarita, AB, & Silva, LJC (2013). In vitro αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της γέλης διγλυκονικής χλωρεξιδίνης 0,2% και 2% ως ενδοκαναλική φαρμακευτική αγωγή κατά του Candida albicans. UstaSalud, 12(2), 83-90.
 • Jiménez, Ν. (1999). Cristalmina Plus. Acofar: περιοδικό συνεταιριστικής φαρμακευτικής διανομής, (378), 18-19.

Leave a Comment