Τι να κάνετε αν πατήσετε ένα καρφί και πότε να ζητήσετε βοήθεια

Το να πατήσεις ένα καρφί είναι ένα συνηθισμένο ατύχημα. Αν και το τραύμα μπορεί να είναι μικρό, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος μόλυνσης.

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 10 Ιουλίου 2023

Εάν πατήσετε ένα καρφί, προκαλείται ένα τραύμα παρακέντησης που συχνά έχει σχήμα στρογγυλής τρύπας. Αν και τα τραύματα από παρακέντηση συνήθως μοιάζουν με μια μικρή τρύπα και δεν αιμορραγούν τόσο πολύ όσο ένα κόψιμο, εξακολουθούν να απαιτούν ιατρική φροντίδα.

Αυτοί οι τύποι ρωγμών μπορεί να είναι βαθιές και δύσκολο να καθαριστούν. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, λόγω της επιφάνειας του νυχιού.

Όταν πατάς ένα καρφί, Αυτό μπορεί να είναι σκουριασμένο ή βρώμικο.. Έτσι σπρώχνει βρωμιά, σκουριά, ξύλο, ίνες ρούχων ή ακόμα και βακτήρια στο σώμα.

Πρώτες βοήθειες όταν πατάτε ένα καρφί

Σύμφωνα με το American College of Foot and Ankle Surgeons, η πρόταση είναι αναζητήστε ιατρική βοήθεια εντός των πρώτων 24 ωρών αφού πατήσεις ένα καρφί. Αλλά στην αρχή, οι πρώτες βοήθειες όταν συμβεί ο τραυματισμός είναι οι εξής:

 • Καθαρίστε τα χέρια σας με άφθονο νερό και σαπούνι: για την αποφυγή περαιτέρω μόλυνσης όταν αγγίζετε την περιοχή.
 • Εφαρμόστε απαλή πίεση στην πληγή για να σταματήσετε την αιμορραγία: Αυτό μπορεί να γίνει με ένα καθαρό πανί ή επίδεσμο.
 • Ξεπλύνετε την πληγή: Συνιστάται το πλύσιμο με σαπούνι και νερό το συντομότερο δυνατό για τουλάχιστον 5 έως 10 λεπτά.
 • Αφαίρεση υπολειμμάτων: Εάν βρείτε υπολείμματα οποιουδήποτε υλικού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκια που έχουν προηγουμένως απολυμανθεί με οινόπνευμα για να αφαιρέσετε ό,τι μπορείτε.
 • Εφαρμόστε λίγο αντισηπτικό και μετά αντιβιοτική αλοιφή: Αρχικά, χρησιμοποιείται ένα αντισηπτικό (υπεροξείδιο του υδρογόνου, αλκοόλ ή ιώδιο) και στη συνέχεια εφαρμόζεται κάποια αντιβιοτική αλοιφή.
 • Καλύψτε την πληγή με έναν καθαρό επίδεσμο: Ο επίδεσμος πρέπει να αλλάζεται τουλάχιστον καθημερινά ή όταν είναι βρεγμένος ή βρώμικος. Θα πρέπει να διατηρείτε την πληγή καθαρή και στεγνή και να προσπαθείτε να μην βάζετε βάρος στο πόδι σας για τουλάχιστον 24 ώρες.
Ο επίδεσμος που θα φτιάξει ο επαγγελματίας υγείας θα είναι κατάλληλος, αλλά πρώτα μπορούμε να τον φτιάξουμε στο σπίτι, μέχρι να φτάσουμε στη διαβούλευση.

Προειδοποιητικά σημάδια σε τραύματα από παρακέντηση

Όταν πατάτε ένα νύχι, υπολείμματα και βακτήρια μπορούν να ωθηθούν στο δέρμα, επομένως υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης που απαιτεί έγκαιρη και έγκαιρη θεραπεία. Το τραύμα πρέπει να διατηρείται καθαρό και να ζητείται αμέσως ιατρική βοήθεια.

Ωστόσο, εάν κάποια από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια εμφανιστούν μετά τη θεραπεία, πρέπει να επιστρέψουμε στον επαγγελματία:

 • Σημάδια ενεργού λοίμωξης: θερμότητα, ερυθρότητα, οίδημα, πόνος και αποστράγγιση πύου μέσω της πληγής. Όπως και η παρουσία πυρετού.
 • Ανακαλύφθηκε ένα ενσωματωμένο αντικείμενο που δεν είχε εντοπιστεί αρχικά.
 • Ο πόνος δεν υποχωρεί ή η πληγή δεν επουλώνεται.
 • Δεν σταματά την αιμορραγία παρά την άμεση πίεση.
 • Υπάρχει υποψία συμμετοχής των οστών.

Εάν πατήσετε ένα καρφί, υπάρχει κίνδυνος να προσβληθείτε από τέτανο;

Τα σκουριασμένα νύχια από μόνα τους δεν προκαλούν τέτανο. Η ασθένεια προκαλείται από βακτήρια Clostridium tetani και συνήθως ενοφθαλμίζεται σε βρώμικες ή σκονισμένες περιοχές.

Αυτός Clostridium tetani Είναι ένα βακτήριο που μπορεί να αναπτυχθεί σε περιοχές χωρίς οξυγόνο, όπως το κάτω μέρος ενός τραύματος παρακέντησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αν πατήσετε ένα νύχι, θα πρέπει να εμβολιαστείτε κατά του τετάνου. Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγηθεί εάν δεν θυμάστε πότε ήταν η τελευταία δόση ή εάν έχουν περάσει περισσότερα από 5 χρόνια από την προηγούμενη αναμνηστική δόση.

Ο τέτανος μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια και Τα συμπτώματά σας μπορεί να μην εμφανιστούν παρά μόνο 60 ημέρες μετά τον τραυματισμό.. Τα σημάδια της παθολογίας είναι τα ακόλουθα:

 • Τέτανος.
 • Δυσκολία αναπνοής.
 • Σάλια και δυσκολία στην κατάποση.
 • Μυϊκός πόνος με σπασμούς.
 • Αδυναμία κίνησης της γνάθου.
Το εμβόλιο ενδείκνυται εάν ο ασθενής είχε πληγή τετανογενήςδηλαδή ρήξη με μεγάλες πιθανότητες φιλοξενίας των βακτηρίων.


Όταν πατάτε ένα καρφί, η πληγή μπορεί να πάρει χρόνο για να επουλωθεί

Ο χρόνος που χρειάζεται για να επουλωθεί μια πληγή διάτρησης θα εξαρτηθεί από τη φροντίδα και το βάθος της. Κατά μέσο όρο, χρειάζονται από 2 έως 14 ημέρες για να επουλωθούν.

Τα τραύματα στα νύχια συνήθως δεν φαίνονται σοβαρά γιατί αιμορραγούν περισσότερο εξωτερικά. Ωστόσο, μπορεί να γίνουν περίπλοκα.

Η πιο συχνή επιπλοκή είναι η λοιμώδης. Ως προληπτικό μέτρο, συνήθως ενδείκνυνται αντιβιοτικά από το στόμα, καθώς και αναλγητικά για τη βελτίωση της άνεσης του ασθενούς.

Η μόλυνση από τον τέτανο δεν είναι τόσο συχνή, ωστόσο, η φύση του τραύματος δημιουργεί έναν άμεσο κίνδυνο, επομένως είναι σημαντικό να κάνετε το αναμνηστικό εμβόλιο. Η ανοσοποίηση θα πρέπει να εμβολιάζεται εντός των πρώτων 48 ωρών μετά την εμφάνιση του τραύματος.

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


1 thought on “Τι να κάνετε αν πατήσετε ένα καρφί και πότε να ζητήσετε βοήθεια”

 1. I was curious if you ever thought of changing the layout of your
  blog? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way
  of content so people could connect with it better.

  Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images.
  Maybe you could space it out better?

  Reply

Leave a Comment