Τι να κάνω αν με δαγκώσει μια αράχνη; Πώς να αναγνωρίσετε και να ενεργήσετε γρήγορα

Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να ενεργήσουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με ένα δάγκωμα αράχνης. Δυστυχώς, η πρώτη αντίδραση είναι συνήθως αγωνία και πανικός. Ας δούμε τι να κάνουμε.

Τελευταία ενημέρωση: 12 Ιουλίου 2023

Τα δαγκώματα αράχνης ή ο αραχνοειδισμός είναι σπάνια ατυχήματα που Κυριαρχούν σε υγρές περιοχές και τροπικές χώρες. Οι περισσότερες αράχνες προκαλούν ήπιες δερματικές αντιδράσεις και μόνο ορισμένα είδη είναι ικανά να εμβολιάσουν δηλητήριο. Σας ενδιαφέρει να μάθετε τι να κάνετε αν σας δαγκώσει μια αράχνη; Θα σας πούμε παρακάτω.

Οι αράχνες είναι μοναχικά αρπακτικά αρθρόποδα που συνήθως κρύβονται σε σκοτεινούς χώρους. Έχουν ένα ζευγάρι chelicerae που χρησιμοποιούν για να δαγκώσουν και να πιάσουν τη λεία τους. Συνήθως επιτίθενται στους ανθρώπους κατά λάθος όταν αισθάνονται ότι απειλούνται ή εισβάλλουν στον βιότοπό τους.

Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περισσότερα από 50.000 είδη αραχνών, αλλά Μόνο λίγοι είναι πραγματικά επικίνδυνοι για τον άνθρωπο.. Η κλινική εικόνα εξαρτάται από το δηλητήριο, την ευαισθησία του ατόμου και το είδος του αραχνοειδούς. Υπό αυτή την έννοια, είναι ζωτικής σημασίας να αναγνωρίσουμε πότε μια αράχνη δαγκώνει προκειμένου να παρέχεται επαρκής θεραπεία.

Πώς να αναγνωρίσετε ένα δάγκωμα αράχνης;

Στις περισσότερες περιπτώσεις Είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε ένα δάγκωμα αράχνης με γυμνό μάτι. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο, ερυθρότητα και πόνο παρόμοιο με αυτό που προκαλείται από το δάγκωμα ενός άλλου αρθρόποδου, όπως τα τσιμπούρια. Ορισμένα είδη είναι εξοπλισμένα με τοξίνες και προκαλούν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Η έρευνα εκτιμά ότι τα δηλητηριώδη είδη Loxosceles, Latrodectus, Lycosa και Phoneutria Είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τραυματισμούς στον άνθρωπο. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από το ένα είδος στο άλλο, ωστόσο, είναι πιθανό να δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά που υποδηλώνουν δάγκωμα αράχνης.Δεν εμβολιάζουν όλες οι αράχνες δηλητήριο. Ομοίως, η επίθεσή του είναι τυχαία και συμβαίνει ως μέθοδος άμυνας.

1. Τραυματισμός στόχος

Ονομάζονται επίσης εξανθήματα στόχου μεταναστευτικό ερύθημα. Χαρακτηρίζονται από μια κεντρική κοκκινωπή βλάβη που περιβάλλεται από έναν ωχρό δακτύλιο. και ένα κοκκινισμένο δαχτυλίδι στην περιφέρεια. Οι βλάβες στόχοι υποδεικνύουν δάγκωμα αρθροπόδων και είναι συχνές στη νόσο του Lyme, που προκαλείται από τσιμπούρια.

Σε λοξοκελισμό ή δάγκωμα από την γωνιακή αράχνη, μπορείτε να βρείτε αυτό το είδος εξανθήματος που συνοδεύεται από ερεθισμό του δέρματος. Αυτές οι βλάβες εμφανίζονται συνήθως στα άνω άκρα, τον κορμό και το πρόσωπο. Από την άλλη πλευρά, τα πιο σοβαρά τραύματα δημιουργούνται σε μέρη πλούσια σε λιπώδη ιστό, όπως οι μηροί και οι γλουτοί.

2. Επέκταση της βλάβης

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν ότι τους δαγκώνει μια αράχνη από την εξέλιξη της πληγής. Υπό αυτή την έννοια, είναι σύνηθες η βλάβη να ξεκινά ως μια μικρή κοκκινωπή κηλίδα με ανυψωμένες άκρες και, καθώς περνούν οι ώρες, να εξαπλώνεται στο δέρμα. Ετσι, καταλήγει να καλύπτει μεγαλύτερο χώρο από τον αναμενόμενο.

Προκειμένου να οριοθετηθεί η ανάπτυξη μιας βλάβης, συνιστάται να χαράσσετε μια γραμμή γύρω της και να την επιθεωρείτε από καιρό σε καιρό. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ο χρόνος που χαράχθηκε η γραμμή για να προσδιοριστεί ο ρυθμός επέκτασης. Αυτό το σημάδι είναι επίσης παρόν σε βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος.

3. Σημάδι δαγκώματος

Γενικά, μπορείς οραματιστείτε μία ή δύο μικρές κοκκινωπές κουκκίδες στο κέντρο της βλάβης που αντιστοιχούν στην εισαγωγή των chelicerae όταν δαγκώνει η αράχνη. Αυτά είναι συνήθως παράλληλα μεταξύ τους με απόσταση που κυμαίνεται από 1 έως 2 χιλιοστά, ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του αραχνοειδούς.

Αυτό είναι συνήθως ένα χρήσιμο σημάδι για την αναγνώριση των δαγκωμάτων. Latrodectus ή μαύρη χήρα. Επιπλέον, το σημάδι του δαγκώματος συνήθως περιβάλλεται από οίδημα και ερυθρότητα του δέρματος.4. Έλκος και νέκρωση

Σε μερικούς ανθρώπους είναι πιθανό να παρατηρήσετε την εμφάνιση φυσαλίδων ή φυσαλίδων γεμάτες με ημιδιαφανές ή κιτρινωπό υγρό μερικές μέρες μετά το δάγκωμα. Ομοίως, Αυτές οι βλάβες μπορεί να εξελιχθούν σε μεγάλα έλκη με ακανόνιστες άκρες. και ένα νεκρωτικό κέντρο.

Το έλκος και η νέκρωση είναι τυπικά για σοβαρά δαγκώματα από την αράχνη σχισμής ή την ερημική αράχνη. Αυτός ο τύπος τραυματισμού είναι το αποτέλεσμα της τοπικής τοξικής επίδρασης του δηλητηρίου στα κύτταρα του δέρματος.

5. Συμπτώματα που συνοδεύουν το δάγκωμα

Τα δηλητηριώδη τσιμπήματα αράχνης μπορούν επίσης να προκαλέσουν συστηματικά συμπτώματα. λόγω της επίδρασης του εμβολιασμένου δηλητηρίου. Το γεγονός αυτό είναι εμφανές στην περίπτωση των δαγκωμάτων από τη μαύρη χήρα ή την αράχνη μπανάνας.
Μερικές από τις εκδηλώσεις που συνοδεύουν τα δαγκώματα της αράχνης είναι οι ακόλουθες:

 • Έντονη εφίδρωση.
 • Πυρετός και ρίγη.
 • Κράμπες.
 • Ακούσια στύση πέους.
 • διαστολή της κόρης.
 • Εμετός.
 • Ταχυκαρδία.

Πώς να ενεργήσετε αν σας δαγκώσει μια αράχνη;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα τσίμπημα αράχνης είναι συνήθως ακίνδυνο και υποχωρεί αυθόρμητα μετά από μερικές μέρες. Επιπλέον, το Fenistil ® μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση της ενόχλησης και του κνησμού.

Εάν η αιτία του δαγκώματος είναι άγνωστη, είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθήσετε τις ακόλουθες οδηγίες:

 • Καθαρίστε την περιοχή του δαγκώματος με νερό και ουδέτερο σαπούνι για να αποφύγετε τη βακτηριακή επιμόλυνση.
 • Σε περίπτωση δαγκώματος σε ένα άκρο, συνιστάται να το διατηρείτε ανυψωμένο.
 • Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες ή πάγο και κρατήστε το για 15 λεπτά για να μειώσετε τον πόνο και τη φλεγμονή.
 • Καταναλώστε ένα παυσίπονο χωρίς συνταγή για να ανακουφίσετε τον πόνο.

Αφ ‘ετέρου, Πρέπει να παραμένετε σε εγρήγορση για οποιαδήποτε αλλαγή στον τραυματισμό ή την εμφάνιση νέων συμπτωμάτων. Υπό αυτή την έννοια, θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατό στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Δάγκωμα από επικίνδυνη αράχνη όπως η καφέ ερημική ή η μαύρη χήρα.
 • Έντονος πόνος στο σημείο του δαγκώματος και κράμπες στην κοιλιά.
 • Δυσκολία στην αναπνοή και στην κατάποση.
 • Οίδημα και ερυθρότητα που εξαπλώνεται γρήγορα.Το να διατηρείτε τους χώρους του σπιτιού καθαρούς και τις γωνίες απαλλαγμένες από υγρασία ή σκοτάδι είναι ένας τρόπος για να αποτρέψετε την παρουσία αράχνων.

Το να μην χάσετε την ψυχραιμία σας είναι το κλειδί για τη σωστή διαχείριση

Γενικά, όταν ένα άτομο δαγκώνεται από μια αράχνη, είναι σύνηθες να πανικοβάλλεται και να ενεργεί χωρίς να το σκεφτεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα τσιμπήματα είναι αβλαβή. Επιπλέον, η διέγερση μπορεί να επιδεινώσει την κλινική εικόνα. Για αυτόν τον λόγο, η διατήρηση της ψυχραιμίας είναι το κλειδί.

Μόλις ηρεμήσετε, θα πρέπει να αναζητήσετε τα τυπικά σημάδια ενός δαγκώματος αράχνης. Εάν το αιτιολογικό αραχνοειδές αναγνωριστεί και ταξινομηθεί ως επικίνδυνο, θα πρέπει να αναζητηθεί επείγουσα ιατρική βοήθεια. Η έγκαιρη θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την επιβράδυνση της εξέλιξης της πάθησης και την αποφυγή βραχυπρόθεσμων επιπλοκών.

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


 • Cermeño JR, Cermeño JJ, Carpio N, Salazar N. Arachnoidism at the “Ruíz y Páez” University Hospital, Bolívar State, Βενεζουέλα, και ανασκόπηση της βιβλιογραφίας. Σεβ. Microbiol. 2004 Ιαν ; 24(1-2): 95-97.
 • Hernández Pérez Natacha, Alonso Gordo José Mª, Fuentes López Ángela. Δερματικός λοξοσκελεισμός. Rev Clin Med Fam. 2012 Φεβ. 5(1): 73-75.
 • Maguiña C, Figueroa V, Pulcha R. Ενημέρωση για τη διαχείριση του αρανεισμού στο Περού. Rev Med Hered. Ιούλιος 2017 ; 28(3): 200-207.
 • Piñeiro R., Carabaño I. Πρακτική διαχείριση τσιμπημάτων εντόμων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Rev Pediatr Aten Primary. Ιούνιος 2015 ; 17(66): 159-166.
 • Schenone F. Hugo. Τοξικά συμπτώματα που προκαλούνται από δαγκώματα αράχνης στη Χιλή: λατροδεκτισμός και λοξοσκελεισμός. Medical Rev. Τσίλι . 2003 Απρίλιος; 131(4): 437-444.
 • Isbister GK, Fan HW. Τσίμπημα αράχνης. Νυστέρι. 2011 Dec 10;378(9808):2039-2047.

17 thoughts on “Τι να κάνω αν με δαγκώσει μια αράχνη; Πώς να αναγνωρίσετε και να ενεργήσετε γρήγορα”

 1. Itѕs loкe youu ead myy mind! Yoou seem tto khow soo muc about
  this, lioke youu wroe tthe bok iin iit oor something.
  I thibқ that yyou could ddo wikth a ffew piccs too rive tthe meszage hһome a littke bit, bЬut othedr han that, tһijs
  iis magnifjcent Ьlog. Аn eexcellent read. I wll defnitely
  ƅee back.

  Heree iis myy hopmeρage :: Persian-friendly lin buiolding
  tipss from XSEO.IR (Robbin)

  Reply
 2. I?m not that much of a internet reader tо be honest Ьut youг sites really nice,
  keep іt uρ! I’ll go ahead аnd bookmark your site
  t᧐ comе back in the future. Aⅼl the best

  Also visit mʏ blog post – mix colors

  Reply
 3. If you wish for to increase your experience just keep visiting this web page and be updated with the most up-to-date information posted here.

  Reply
 4. Hello! I just wanted to ask if you ever have any problems
  with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I
  ended up losing several weeks of hard work due to no backup.
  Do you have any solutions to protect against hackers?

  Reply
 5. Hi there, i read your blog from time to time and
  i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam responses?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything you can recommend?

  I get so much lately it’s driving me crazy so any help is very much appreciated.

  Reply
 6. Helpful information. Lucky me I discovered your web site by chance, and I
  am stunned why this coincidence didn’t took place earlier!

  I bookmarked it.

  Reply
 7. Hi to every body, it’s my first pay a visit of this webpage; this webpage
  includes remarkable and actually excellent material designed for readers.

  Reply
 8. Hey would you mind letting me know which hosting company you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and
  I must say this blog loads a lot faster then most.

  Can you recommend a good web hosting provider at a fair price?
  Kudos, I appreciate it!

  Reply
 9. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue
  this in future. Lots of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

  Reply
 10. Good ѡrite-uⲣ, I’m regular visitor օf one’ѕ website, maintain ᥙp the
  excwllent operate, and Ӏt is ցoing to bе а
  regular visitor fоr a lօng tіme.

  Also visit my weeb ρage stores create equally

  Reply
 11. If some one wishes to be updated with latest technologies
  therefore he must be pay a visit this web page and be up to date everyday.

  Reply
 12. Hi there to all, how is the whole thing, I think every one is getting
  more from this site, and your views are fastidious in support of new users.

  Reply
 13. Just want to say your article is as astounding. The clearness in your post is simply great and i could assume you are an expert on this subject.
  Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up
  to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

  Reply
 14. Having read this I thought it was really enlightening.
  I appreciate you taking the time and energy to put this short article together.
  I once again find myself personally spending a
  significant amount of time both reading and commenting.
  But so what, it was still worthwhile!

  Reply
 15. Excellent way of describing, and pleasant post to take information about my presentation subject, which i am going to deliver
  in university.

  Feel free to visit my blog post eVisa Online

  Reply
 16. Superb blog you have here but I was wondering if you knew of any discussion boards that cover the same
  topics talked about here? I’d really love to be a part
  of group where I can get feedback from other knowledgeable individuals that
  share the same interest. If you have any suggestions, please let me know.
  Thank you!

  Feel free to visit my web site – minibus rental without driver near me

  Reply

Leave a Comment