τι πρέπει να ξέρετε

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένα από τα πιο κοινά νεοπλάσματα στις γυναίκες. Επομένως, είναι δυνατό να βρεθούν περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τελευταία ενημέρωση: 10 Ιουλίου 2023

Ένα από τα γεγονότα που είναι συνήθως πηγή χαράς για μια γυναίκα είναι η μητρότητα, αλλά αυτή η κατάσταση μπορεί να επισκιαστεί από μια ασθένεια. Ο καρκίνος του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια καταστροφική πραγματικότητα για πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, Είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η νεοπλασία χωρίς να συνεπάγεται κίνδυνο ασύμβατο με την εγκυμοσύνη.. Ως εκ τούτου, στις περισσότερες περιπτώσεις, η διακοπή της εγκυμοσύνης δεν δικαιολογείται.

Ο καρκίνος του μαστού θεωρείται ότι συνδέεται με την εγκυμοσύνη όταν διαγνωστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ή τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό.

Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% των κακοήθων όγκων του μαστού σε γυναίκες κάτω των 40 ετών σχετίζονται με την εγκυμοσύνη., που αντιπροσωπεύει 1 στις 1000 έως 3000 γυναίκες. Αν και αυτός ο αριθμός θεωρείται σπάνιος, απέχει πολύ από τον ιδανικό αριθμό. Ειδικά γιατί είναι πιθανό τα περιστατικά να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, λόγω της αναβολής της μητρότητας προς τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Πρόγνωση καρκίνου στην εγκυμοσύνη

Κατά τη δημοφιλή πεποίθηση, η διάγνωση του καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται ότι έχει χειρότερη πρόγνωση για τις γυναίκες. Ωστόσο, διάφορες μελέτες έχουν επιχειρήσει να αποσαφηνίσουν αυτή τη θεωρία, χωρίς να δείξουν σημαντική διαφορά στην επιβίωση αυτών των ομάδων γυναικών.

Ως εκ τούτου, επί του παρόντος, η υπόθεση της χειρότερης πρόγνωσης βασίζεται στη διαγνωστική καθυστέρηση και όχι σε μια εγγενή κατάσταση της εγκυμοσύνης. Ορισμένοι συγγραφείς προτείνουν ότι οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά δεν έχουν αποδείξει αυτήν την υπόθεση.

Οι μαστοί περνούν από μια σειρά αλλαγών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου να προετοιμαστούν για το θηλασμό. Αυτές οι ίδιες αλλαγές είναι που δυσκολεύουν τόσο τη φυσική εξέταση όσο και την ικανότητα ανίχνευσης μάζας όγκου με τις διαθέσιμες μεθόδους απεικόνισης.

Η ενδελεχής εξέταση των μαστών στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι ζωτικής σημασίας, αφού οι τροποποιήσεις σε αυτή την περίοδο είναι πιο λεπτές. Αυτό διευκολύνει την ανίχνευση.Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η κύρια σωματική εκδήλωση είναι η παρουσία ψηλαφητής, ανώδυνης μάζας στον μαστό. Αυτός ο όγκος μπορεί να περάσει απαρατήρητος, καθώς υποτίθεται ότι είναι μια φυσιολογική αλλαγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εάν η μάζα επιμένει για περισσότερο από 2 εβδομάδες, είναι απαραίτητο να τη μελετήσετε.

Μερικές γυναίκες παρατηρούν την έκκριση μέσω της θηλής (τελόρροια), η οποία μπορεί να είναι ακόμη και αιματηρή (τελορραγία). Είναι πιθανό μετά τον τοκετό, το μωρό να αρνηθεί να θηλάσει, αλλά αυτή η κατάσταση είναι σπάνια.

Η ανίχνευση μάζας στους μαστούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτεί ιατρική έρευνα για να διαπιστωθεί η αιτία.

Διάγνωση καρκίνου του μαστού στην εγκυμοσύνη

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι απαραίτητη, άρα Οποιαδήποτε αλλοίωση του ενός ή και των δύο μαστών πρέπει να αξιολογείται προσεκτικά.. Οι μαστικοί αδένες είναι δύσκολο να εξερευνηθούν λόγω των αλλαγών που ενυπάρχουν στην εγκυμοσύνη και είναι απαραίτητο να καταφύγουμε σε συμπληρωματικές απεικονιστικές τεχνικές.

Υπερηχογράφημα μαστού

Η ιδανική τεχνική για την αξιολόγηση των μαστών κατά την εγκυμοσύνη είναι ο υπέρηχος., αφού δεν εκπέμπει ιονίζουσα ακτινοβολία που διακυβεύει την ανάπτυξη του εμβρύου. Το υπερηχογράφημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και, σε χέρια ειδικών, μπορεί να διακρίνει τα χαρακτηριστικά των βλαβών.

Η αξιολόγηση πρέπει να καλύπτει τόσο τους μαστούς όσο και τον μασχαλιαία ιστό. Το τελευταίο αποκλείει πιθανή επέκταση στους λεμφαδένες.

Μαστογραφία

Αν και δεν είναι η αρχική μελέτη εκλογής, λόγω του κινδύνου εμβρυϊκής ακτινοβολίας, Η χρήση του δεν αντενδείκνυται εντελώς στην εγκυμοσύνη. Αυτό που είναι σημαντικό να τονιστεί είναι ότι η κοιλιά πρέπει να προστατεύεται για να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος.

Η μαστογραφία στον καρκίνο του μαστού στην εγκυμοσύνη είναι δύσκολο να ερμηνευτεί, λόγω της αυξημένης πυκνότητας του μαστού. Ωστόσο, η τεχνική επιτρέπει τη σύγκριση και των δύο μαστών και την ανίχνευση μικροαποτιτανώσεων.

Βιοψία βλάβης του μαστού

Η οριστική διάγνωση υπαγορεύεται από τα ιστολογικά χαρακτηριστικά της μάζας του όγκου. Για αυτό είναι απαραίτητη η λήψη δείγματος για βιοψία.

Επί του παρόντος, Συνιστάται παρακέντηση με βελόνα πυρήνα καθοδηγούμενη από υπερήχους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, λήψη δείγματος με τομή της βλάβης. Δεν συνιστάται η παρακέντηση με λεπτή βελόνα, λόγω των υψηλών ποσοστών σφάλματος και της αδυναμίας διενέργειας ανοσοϊστοχημικών μελετών στο δείγμα.

Οι κύριες επιπλοκές αυτών των επεμβάσεων είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Συριγγία.
  • Αιμορραγία.
  • Μόλυνση.

Σε περίπτωση ύποπτου τραυματισμού, Συνιστάται πάντα η έγκαιρη λήψη βιοψίας. Αυτές οι διαδικασίες θεωρούνται ασφαλείς για εκτέλεση καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Άλλες τεχνικές εξερεύνησης

Η μαγνητική τομογραφία έχει τις ίδιες τεχνικές δυσκολίες ερμηνείας με τη μαστογραφία, με την εξαίρεση ότι δεν εκπέμπει ιοντίζουσα ακτινοβολία. Παρ ‘όλα αυτά, Δεν είναι πολύ χρήσιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεδομένου ότι η χρήση σκιαγραφικών μέσων είναι επιβλαβής.

Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη χρήση του σε ορισμένες περιπτώσεις. Θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα, όπως ο καθετηριασμός της ουροδόχου κύστης και η παρεντερική ενυδάτωση, για την ταχεία εξάλειψη της αντίθεσης.

Όσον αφορά την υποψία μετάστασης, συνιστάται υπερηχογράφημα κοιλίας για την ανίχνευση ηπατικών βλαβών. Από την άλλη, δεν ενδείκνυται η τακτική χρήση τομογραφίας, λόγω των υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας στην οποία εκτίθεται το έμβρυο.

Εάν είναι απαραίτητο, Μπορεί να ζητηθεί ακτινογραφία θώρακος με προστασία κοιλίας μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.. Και σε περίπτωση υποψίας εγκεφαλικής μετάστασης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαγνητική τομογραφία χωρίς σκιαγραφικό.

Υπάρχουν διαφορικές διαγνώσεις;

Περίπου το 80% των βλαβών του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι καλοήθεις.

Ετσι, Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί η φύση αυτών των τραυματισμών. Μεταξύ των διαφορικών διαγνώσεων είναι οι εξής:

  • Κύστες.
  • Μαστίτιδα.
  • Γαλακτοκήλη.
  • Ινοαδένωμα.
  • Φλεγμονώδης παθολογία.

Θεραπεία του καρκίνου του μαστού στην εγκυμοσύνη

Το θεραπευτικό σχήμα πρέπει να διενεργείται από έμπειρους ογκολόγους. και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος του όγκου, το στάδιο της νεοπλασίας και την ηλικία κύησης. Η διακοπή της εγκυμοσύνης τις πρώτες εβδομάδες της κύησης μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο όταν η καθυστέρηση της θεραπείας επηρεάζει την πρόγνωση της μητέρας, αλλά διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η συνέχιση της εγκυμοσύνης δεν αλλάζει την επιβίωση.

χειρουργική επέμβαση μαστού

Στα αρχικά στάδια η χειρουργική είναι η θεραπεία εκλογής. Η χειρουργική τεχνική, συντηρητική ή ριζική, Θα εξαρτηθεί από την ηλικία κύησης και τα χαρακτηριστικά του όγκου.

Για το λόγο αυτό δεν συνιστάται ο συντηρητικός τρόπος στο πρώτο τρίμηνο. Σε ορισμένους ασθενείς, η χημειοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση ενδείκνυται για τη βελτίωση τόσο του εγχειρητικού κινδύνου όσο και των χειρουργικών αποτελεσμάτων.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται μερικές φορές πριν από τη χειρουργική επέμβαση για τη συρρίκνωση ενός πολύ μεγάλου όγκου.

Η χημειοθεραπεία δεν συνιστάται πριν από τη 10η εβδομάδα κύησης λόγω του κινδύνου ανάπτυξης δυσπλασιών στο έμβρυο.

Στην πραγματικότητα, Ορισμένοι συγγραφείς συμβουλεύουν να ξεκινήσετε τη χημειοθεραπεία μετά την 14η εβδομάδα. Ωστόσο, η ένδειξη σε αυτό το εύρος εξαρτάται από την κρίση της ιατρικής ομάδας. Από την άλλη, η διαστολή της προσέγγισης όταν η διάγνωση γίνεται στην αρχή της εγκυμοσύνης επιδεινώνει τη μητρική πρόγνωση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χημειοθεραπεία πρέπει να διακόπτεται για 3 εβδομάδες πριν από τον τοκετό για την πρόληψη της ανάπτυξης ουδετεροπενίας και άλλων αιματολογικών διαταραχών, τόσο στο νεογνό όσο και στη μητέρα. Μετά τον τοκετό, συνιστάται η διακοπή του θηλασμού.

Αντενδείκνυται θεραπείες

Η ακτινοθεραπεία είναι εντελώς αντενδείκνυται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πρέπει να αναβάλλεται για μετά τον τοκετό. Ορισμένοι συγγραφείς συμβουλεύουν την τμηματική καισαρική τομή για να εγγυηθεί τη βιωσιμότητα του εμβρύου, για να ξεκινήσει το σχήμα το συντομότερο δυνατό. Ομοίως, η ορμονική θεραπεία και η χρήση βιολογικών φαρμάκων αντενδείκνυνται.

Ζητήστε ιατρική συμβουλή

Η διαχείριση του καρκίνου του μαστού στην εγκυμοσύνη πρέπει να πραγματοποιείται από μια διεπιστημονική ομάδα. Καθώς είναι σπάνιο, είναι απαραίτητο να παραπεμφθεί ο ασθενής σε εξειδικευμένα κέντρα που παρέχουν τόσο την πληροφόρηση όσο και την υποστήριξη που χρειάζονται.

Ομοίως, οι αποφάσεις της ασθενούς και της οικογένειάς της πρέπει πάντα να γίνονται σεβαστές. Το βασικό είναι η έγκαιρη ανίχνευση κακοήθων βλαβών, αφού αυτό βελτιώνει την πρόγνωση με τη θεραπεία.

Ωστόσο, Είναι σύνηθες φαινόμενο η διάγνωση αυτής της νεοπλασίας να γίνεται καθυστερημένα., θολώνοντας τις προοπτικές για τις γυναίκες. Για το λόγο αυτό συνιστάται η τακτική εξέταση του μαστού κατά τον προγεννητικό έλεγχο (από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης) και η αυτοεξέταση από την ίδια την ασθενή.

Leave a Comment