Τουρισμοφοβία: σε έχουν δει άσχημα σε ένα ταξίδι σε άλλη χώρα;

Η τουριστικοφοβία συνίσταται στη συστηματική απόρριψη των τουριστών και των πρακτικών που συνεπάγεται ο τουρισμός. Αν σε βλέπουν άσχημο όταν βγαίνεις βόλτα, ίσως αυτή να είναι η αιτία.

Έχετε νιώσει ποτέ απόρριψη ενώ ταξιδεύετε; Η τουριστικοφοβία είναι πιο συχνή από όσο νομίζετε. Και δεν είναι απλός φόβος για τους ξένους, αλλά μια αποστροφή για τον ίδιο τον τουρισμό, τι αντιπροσωπεύει και τι συνεπάγεται για μια τοπική κοινωνία.

Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται με διαφορετικές στάσεις απέναντι στους ταξιδιώτες: αγενής τόνος φωνής, περίεργα βλέμματα, επιθετικότητα ή αδιαφορία. Με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει οικονομικές απώλειες για άτομα που παράγουν εισόδημα από επισκέπτες.

Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε τι είναι η τουριστικοφοβία, πώς προκύπτει και γιατί έχει σημαντικές συνέπειες για όλους τους εμπλεκόμενους.

Τι είναι η τουριστικοφοβία;

Η κατάσταση ορίζεται ως την αποστροφή και την απόρριψη που νιώθουν οι κάτοικοι ενός προορισμού προς τους τουρίστες που τους επισκέπτονταιαλλά και στο ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Το τελευταίο είναι η διαδικασία μεταμόρφωσης μιας πόλης, πόλης ή χώρας για να καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο αντίκτυπος στους οικοδεσπότες.

Για παράδειγμα, η Βενετία δέχεται περίπου 47.000 ταξιδιώτες καθημερινά. Η πόλη έχει 50.000 μόνιμους κατοίκους. Τις τουριστικές ημέρες αιχμής περνούν έως και 100.000 επισκέπτες. Οι δημόσιες πολιτικές τον τελευταίο καιρό ευνόησαν τις ξενοδοχειακές υποδομές, αλλά έβλαψαν τις οικογένειες που ζούσαν εκεί για γενιές.

Η τουριστικοφοβία στη Βενετία φαίνεται να έχει νόημα. Το πρόβλημα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που το δημοτικό συμβούλιο μόλις ανακοίνωσε τη χρέωση 5 ευρώ την ημέρα για τους καθημερινούς τουρίστες που δεν διανυκτερεύουν εκεί. Με αυτόν τον τρόπο αποθαρρύνονται οι επισκέψεις και αυξάνονται τα έσοδα για έργα.

Ημέρα υψηλής τουριστικής περιόδου στη Βενετία.

Γιατί συμβαίνει;

Υπάρχουν διάφοροι οικονομικοί, πολιτικοί και κοινωνικοί λόγοι για τους οποίους υπάρχει η τουριστικοφοβία. Τα πιο σημαντικά και με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο είναι τα ακόλουθα:

  • Εργασιακή ανασφάλεια: Η τουριστική βιομηχανία συνδέεται μερικές φορές με επισφαλείς και προσωρινές θέσεις εργασίας, με χαμηλούς μισθούς.
  • Περιβαλλοντική επίπτωση: Η μαζική διέλευση ανθρώπων έχει σημαντική επίδραση στο περιβάλλον λόγω της υποβάθμισης και της παραγωγής απορριμμάτων.
  • Μετακίνηση κατοίκων: Οι αυξανόμενες τιμές των κατοικιών εκτοπίζουν τους ντόπιους από τις κοινότητές τους, προκαλώντας αναγκαστική μετανάστευση.
  • Αυξημένο κόστος ζωής: Όταν ο τουρισμός ανθίζει σε μια περιοχή, η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες αυξάνεται, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τις τιμές για τους ντόπιους, τόσο σε ενοίκιο όσο και σε τρόφιμα.
  • Υπερτουρισμός: αναφέρεται στην κατάσταση κατά την οποία ένας προορισμός δέχεται υπερβολικό αριθμό επισκεπτών σε σύγκριση με την ικανότητα υποδοχής του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ακραία συμφόρηση, την υποβάθμιση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων, καθώς και τη δυσαρέσκεια των τουριστών.
  • Απώλεια πολιτισμικής ταυτότητας: Η εισροή τουριστών συνήθως παρακινεί τις τοπικές εταιρείες να προσαρμόσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους για να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες που «έρχονται από το εξωτερικό». Είναι σύνηθες να αλλάζουν οι χειροτεχνίες, οι χειρωνακτικές εργασίες ακόμα και τα τοπικά έθιμα.

Η τουριστικοφοβία, γενικά, προκύπτει από έναν συνδυασμό αυτών των παραγόντων. Βασικά, δεν υπάρχει μια απόρριψη των ίδιων των τουριστών, αλλά μάλλον του τουριστικού μοντέλου που επηρεάζει τις συνθήκες διαβίωσής τους.Συνέπειες τουριστικοφοβίας

Το φαινόμενο μπορεί να επηρεάσει τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Όπως οι συνέπειες του ανεύθυνου τουρισμού, έτσι και η τουριστικοφοβία μπορεί να τελειώσει με τον αποκλεισμό των προορισμών.

Για τους τουρίστες

Οι κύριες συνέπειες για τους ταξιδιώτες είναι η δυσφορία όταν επισκέπτονται ένα μέρος, το αίσθημα συνεχούς ανασφάλειας και η επιδείνωση της εμπειρίας. Αυτό που πρέπει να είναι μια στιγμή αναψυχής γίνεται πηγή άγχους.

Στην Ισπανία ανακαλύφθηκαν ψευδείς ενδείξεις που παραπληροφορούν τους τουρίστες. Για παράδειγμα, στη Μαγιόρκα υπάρχουν πανό που ανακοινώνουν τα νερά που έχουν μολυνθεί από μέδουσες ή ότι η παραλία είναι κλειστή. Υπάρχουν επίσης αφίσες ή γκράφιτι στη Βαρκελώνη που ζητούν απευθείας από τους τουρίστες να φύγουν.

Ορισμένοι διαδηλωτές κατά του τουρισμού έφτασαν στο σημείο να καταστρέψουν ποδήλατα ή λεωφορεία που μεταφέρουν αλλοδαπούς, με σκοπό να καταστρέψουν την εμπειρία τους και να τους παρακινήσουν να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Ψεύτικες αφίσες στη Μαγιόρκα. Twitter: @Caterva_mnc

Για τους ντόπιους

Οι συνέπειες για τους ντόπιους μπορεί να μην είναι τόσο αξιοσημείωτες, αν τις συγκρίνουμε με την προέλευση του φαινομένου, που είναι ακριβώς η απόρριψη των προβλημάτων που προκαλούνται από ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, Υπάρχουν κοινότητες που θα μπορούσαν να υποστούν αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο.

Εικάζεται ότι η μείωση του τουρισμού σε ορισμένες περιοχές θα οδηγούσε σε υψηλότερο ποσοστό ανεργίας. Επιπλέον, θα μείωνε τις ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές.

Υπάρχουν τρόποι αποφυγής της τουριστικοφοβίας;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την τουριστικοφοβία είναι να ξεκινήσετε με το σχεδιασμό και την αναδιοργάνωση προορισμών. Για παράδειγμα, πρωτοπόρες χώρες σε αυτό το θέμα, όπως η Νέα Ζηλανδία, βρίσκονται στο δρόμο για βιώσιμο τουρισμό χάρη στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

Η Νέα Ζηλανδία προσφέρει ποιοτικές θέσεις εργασίας στην τουριστική οικονομία και ενθαρρύνει τη δημιουργία δρομολογίων στα οποία οι ταξιδιώτες συνδέονται με την κοινότητα. Σε αυτό προστίθεται ο έλεγχος της εφοδιαστικής αλυσίδας καταλυμάτων, με στόχο την ιεράρχηση βιώσιμων πόρων και την απόκτηση άμεσων αγαθών και υπηρεσιών από τοπικούς και περιφερειακούς παραγωγούς.

Υπάρχουν επίσης μέρη σε διάφορες χώρες που εφαρμόζουν προσωρινό κλείσιμο χώρων με υπερτουρισμό. Μπορούμε να αναφέρουμε τον κόλπο Maya, στην Ταϊλάνδη, που έγινε για την προστασία των υφάλων του, ή το φαράγγι Fjaðrárgljúfur στην Ισλανδία, το οποίο υπέστη φθορά λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας των πεζών. Οι εμπειρίες τους έχουν δείξει ότι είναι δυνατό να ληφθούν εχθρικά μέτρα, όπως ο περιορισμός του εισοδήματος, χωρίς να βλάψουν την οικονομία.

Μια πινακίδα δείχνει ότι το φαράγγι Fjaðrárgljúfur είναι κλειστό για το κοινό, μετά από τεράστιες επισκέψεις για ένα βίντεο κλιπ του Justin Bieber που το έκανε διάσημο.

βιώσιμου τουρισμού

Η στρατηγική της βελτίωσης της βιωσιμότητας των ταξιδιών για την αντιμετώπιση της τουριστικοφοβίας δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, για να αναπτυχθεί ο βιώσιμος τουρισμός είναι απαραίτητο:

  • Αξιοποιήστε σωστά τους περιβαλλοντικούς πόρουςδιατήρηση και διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας.
  • Σεβαστείτε την κοινωνικοπολιτισμική αυθεντικότητα των οικοδεσποτώντην αρχιτεκτονική του και τις παραδοσιακές του αξίες.
  • Εξασφάλιση βιώσιμων μακροπρόθεσμων οικονομικών δραστηριοτήτωνεπιτρέποντας σταθερές ευκαιρίες απασχόλησης και μείωση της φτώχειας για τις κοινότητες υποδοχής.


Ας γίνουμε καλοί τουρίστες

Ο υπεύθυνος και βιώσιμος τουρισμός είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση της τουριστικοφοβίας και τη διασφάλιση ότι τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες μπορούν να απολαμβάνουν αρμονικά τους προορισμούς.

Επομένως, πριν ξεκινήσετε το επόμενο ταξίδι σας ή όταν δεχτείτε τουρίστες στην πόλη σας, να το θυμάστε επίσης έχετε σημαντικό ρόλο στην προώθηση υπεύθυνων στάσεων και στο χτίσιμο γεφυρών μεταξύ πολιτισμών. Ο σεβασμός και η εκτίμηση όχι μόνο θα σας επιτρέψουν να απολαύσετε περισσότερο το ταξίδι σας, αλλά θα συμβάλουν επίσης στη διατήρηση και την άνθηση των τοποθεσιών που αγαπάμε.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Leave a Comment