Τύποι ιδιοσυγκρασίας στα μωρά και τα χαρακτηριστικά τους

Η γνώση του τύπου ιδιοσυγκρασίας του μωρού σας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις ανάγκες του και να προσαρμοστείτε σε αυτό. Σας λέμε τι είναι και πώς να ενεργήσετε σε αυτό.

Γνωρίστε τους τύπους ιδιοσυγκρασίας στα μωρά Είναι καθοριστικό για την προσαρμογή της ανατροφής των παιδιών στις ανάγκες των παιδιών. Η προσωπικότητα του καθενός αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου και, σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα με τις εμπειρίες και το περιβάλλον του.

Με αυτόν τον τρόπο, από τη γέννηση, μπορούν να εντοπιστούν ορισμένες έμφυτες τάσεις που καθορίζουν το πώς το μωρό αισθάνεται, ενεργεί και σχετίζεται με το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, η ιδιοσυγκρασία θεωρείται βιολογικό συστατικό της προσωπικότητας.

Αυτό έχει μεγάλη κληρονομική επιβάρυνση και υπάρχει από την αρχή της ζωής. Κατά κάποιο τρόπο, αποτελεί τη βάση για τον χαρακτήρα που θα αναπτυχθεί αργότερα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι σταθερό και καθορισμένο από τη γενετική, Η γονική εργασία που επιτελείται από τους γονείς μπορεί να τη διαμορφώσει και να την διαμορφώσει σε κάποιο βαθμό. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό; Συνέχισε να διαβάζεις!

Ποιοι είναι οι τύποι ιδιοσυγκρασίας στα μωρά;

Η μεγαλύτερη, βαθύτερη και πιο ολοκληρωμένη έρευνα για την ιδιοσυγκρασία πραγματοποιήθηκε από τους Alexander Thomas και Stella Chess στα μέσα του 20ού αιώνα. Διήρκεσε περισσότερες από τρεις δεκαετίες και ακολούθησε την ανάπτυξη περισσότερων από εκατό παιδιών από την ηλικία των τριών μηνών έως την ενηλικίωση.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης μας επέτρεψαν να το προσδιορίσουμε Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι ιδιοσυγκρασίας, τα οποία είναι ήδη ορατά από τη γέννηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν μπορούν όλα τα παιδιά να ταξινομηθούν καθαρά σε μία από αυτές τις τρεις κατηγορίες.

Στην πραγματικότητα, περίπου το 35% των παιδιών μπορεί να έχουν μικτά χαρακτηριστικά. Ακόμα κι έτσι, θα σας πούμε από τι αποτελείται το καθένα.

Ενώ ορισμένα χαρακτηριστικά της ιδιοσυγκρασίας είναι κληρονομικά, άλλα καθορίζονται από το γονεϊκό στυλ και το περιβάλλον.

Εύκολο ταμπεραμέντο

Υπολογίζεται ότι περίπου το 40% των παιδιών έχουν εύκολη ιδιοσυγκρασία, γεγονός που το καθιστά το πιο κοινό από όλα. Αυτά τα βρέφη είναι το όνειρο κάθε γονιού. σταθερό, χαρούμενο και προβλέψιμο.

Τείνουν να βιώνουν θετικά συναισθήματα τις περισσότερες φορές και ανέχονται καλά την απογοήτευση. Επιπλέον, είναι εύκολο να τα ηρεμήσετε όταν είναι ταλαιπωρημένα.

Οι ρουτίνες ύπνου και φαγητού τους είναι πολύ τακτικές και τα συναισθήματά τους είναι παρόντα σε μέτρια ένταση. Εκτός, Είναι μωρά ανοιχτά σε νέες εμπειρίες. Τείνουν να χαμογελούν σε αγνώστους, είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν και να ανεχθούν νέες γεύσεις και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να προσαρμοστούν στις αλλαγές.

δύσκολη ιδιοσυγκρασία

Αυτά τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 10% του συνόλου και, παρόλο που είναι μειοψηφία, μπορούν να αποτελέσουν πραγματική πρόκληση για τους γονείς τους. Τείνουν να βιώνουν αρνητικά συναισθήματα συχνά και να τα εκφράζουν με κλάμα και ευερεθιστότητα. Δυσκολεύονται να ανεχθούν την απογοήτευση και είναι δύσκολο να τους ηρεμήσουν.

Οι συναισθηματικές τους καταστάσεις είναι πολύ έντονες (τόσο θετικές όσο και αρνητικές). Εκτός, Οι ρουτίνες και οι συνήθειές τους είναι αρκετά ακανόνιστες. Δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις αλλαγές, είναι απρόθυμοι σε νέες εμπειρίες και τείνουν να μην εμπιστεύονται τους ξένους.Αργή ή απαθή ιδιοσυγκρασία

Αυτή η τρίτη κατηγορία έχει λάβει διαφορετικά ονόματα. «απαθής ιδιοσυγκρασία», «παιδιά που προσαρμόζονται αργά» ή «μωρά που είναι δύσκολο να ενθουσιαστούν». Στην πραγματικότητα, περιγράφει το 15% των βρεφών που χαρακτηρίζονται από χαμηλή αντιδραστικότητα και αργή προσαρμογή.

Αυτά τα παιδιά λοιπόν Παρουσιάζουν συναισθηματικές καταστάσεις χαμηλής έντασης, αντιδρούν ασθενώς στα ερεθίσματα και σε σπάνιες περιπτώσεις εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Τείνουν να είναι ήρεμα, αλλά αλληλεπιδρούν ελάχιστα και πρέπει να πάνε με τον δικό τους ρυθμό.

Για παράδειγμα, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν στις αλλαγές και να ανοιχτούν σε νέες καταστάσεις. Ομοίως, η υπομονή είναι απαραίτητη για να σταθεροποιήσετε και να τακτοποιήσετε τις ρουτίνες σας.

Good of fit: πώς να προσαρμοστούμε στους τύπους ιδιοσυγκρασίας στα μωρά;

Η γνώση των τύπων ιδιοσυγκρασίας στα μωρά είναι μόνο ένα πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να προσαρμόσουμε την ανατροφή και την εκπαίδευση, αφού στην πραγματικότητα Το κλειδί είναι η καλή εφαρμογή.

Ο όρος αυτός αναφέρεται στο βαθμό στον οποίο η ιδιοσυγκρασία του μωρού προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα στις προσδοκίες των γονιών.

Είναι απαραίτητο να το θυμόμαστε αυτό Κάθε γονιός έχει τη δική του ιδιοσυγκρασία, τα οποία μπορεί να είναι παρόμοια ή πολύ διαφορετικά με αυτά του παιδιού σας και τα οποία μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο συμπληρωματικά με αυτά του παιδιού σας.

Όταν δεν υπάρχει επαρκής προσαρμογή μεταξύ των δύο, προκύπτουν προβλήματα στον δεσμό που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του παιδιού. Επομένως, δεν πρόκειται για τους γονείς που αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους, αλλά για το να γνωρίζουν πώς να αναγνωρίζουν τις ανάγκες των παιδιών προκειμένου να προσαρμοστούν σε αυτές.

Για παράδειγμα, εάν ο γονιός αντιδρά με απόγνωση και εχθρότητα σε ένα παιδί με δύσκολη ιδιοσυγκρασία, Αυτά τα «αρνητικά» χαρακτηριστικά θα ενισχυθούν μόνο.

Αντίθετα, εάν ο ενήλικας είναι σε θέση να υποστηρίξει και να ρυθμίσει την ενόχληση του παιδιού, η ιδιοσυγκρασία του μπορεί να μαλακώσει και ο δεσμός μεταξύ των δύο θα είναι πολύ πιο υγιής και πιο ικανοποιητικός.

Ομοίως, είναι σύνηθες για βρέφη με απαθή ιδιοσυγκρασία να λαμβάνουν λιγότερη διέγερση από την απαιτούμενη. Καθώς είναι ήρεμα παιδιά, που δεν διαμαρτύρονται και δεν αλληλεπιδρούν έντονα, είναιΟι άνθρωποι γύρω σας μπορεί να μην σας προσφέρουν όλη την προσοχή που χρειάζεστε.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γονείς πρέπει να κάνουν μια σκόπιμη προσπάθεια να τονώσουν και να ενθαρρύνουν το παιδί.

Η παρέμβαση των γονέων παίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ιδιοσυγκρασίας του μωρού.

Τελικές συστάσεις

Εν ολίγοις, οι τύποι ιδιοσυγκρασίας στα μωρά θέτουν κατευθυντήριες γραμμές για να δουλέψουμε. Εάν οι πατέρες και οι μητέρες είναι ευαίσθητοι στα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των παιδιών τους – και ανταποκριθούν κατάλληλα – θα είναι σε θέση να ενισχύσουν τις ιδιότητές τους και να τους βοηθήσουν να ρυθμίσουν τους τομείς στους οποίους παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία.

Όλα αυτά είναι υψίστης σημασίας αν αναλογιστούμε ότι ο τύπος της ιδιοσυγκρασίας Έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση πολλαπλών συναισθηματικών και συμπεριφορικών προβλημάτων.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Leave a Comment