Βάρος, ύπνος και ανάπτυξη σε μωρά 4 μηνών

Τα μωρά 4 μηνών βρίσκονται ακόμη σε πλήρη ανάπτυξη και ανάπτυξη. Ξεκινούν την περιπέτεια της εξερεύνησης του κόσμου και της μάθησης να επικοινωνούν με τους ανθρώπους γύρω τους.

Τα μωρά 4 μηνών έχουν ήδη ξεκινήσει την πορεία τους προς την ανεξαρτησία, αν και αυτό δεν είναι ακόμη πολύ έντονο. Έχουν αποκτήσει νέες σωματικές, γνωστικές και ψυχοκοινωνικές δεξιότητες. Θέλετε να μάθετε λίγα περισσότερα για την ανάπτυξή του και άλλες ιδιότητες αυτού του σταδίου; Συνέχισε να διαβάζεις!

Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε το παιδί σε κάθε μία από τις φάσεις της ανάπτυξης. Υπάρχουν μερικά μοτίβα κοινά στα περισσότερα παιδιά. Το πιο ενδεδειγμένο είναι να λάβετε υπόψη τις αλλαγές και τις σχετικές προόδους του μωρού 4 μηνών. Αυτές οι πληροφορίες θα είναι πολύ χρήσιμες σε συνεννόηση με τον παιδίατρο.

Το βάρος των μωρών 4 μηνών

Ένα πρώτο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το βάρος των μωρών 4 μηνών. Επίσης το μέγεθός του και η περίμετρος του κεφαλιού του.

Είναι πιθανό το μωρό να είναι λίγο πάνω ή κάτω από το φυσιολογικό και παρόλα αυτά να μην έχει προβλήματα. Θα υπήρχε λόγος ανησυχίας μόνο εάν η διαφορά είναι πολύ σημαντική.

Οι τιμές που χρησιμεύουν ως αναφορά ποικίλλουν ανάλογα με τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά κάθε χώρας. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διαθέτει δεδομένα που μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν και είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης:

 • Βάρος: Τα αρσενικά μωρά 4 μηνών πρέπει να είναι μεταξύ 5,6 και 8,8 κιλών. Κορίτσια μεταξύ 5 και 8,1 κιλών.
 • Μέγεθος: Τα αγόρια έχουν ύψος μεταξύ 59,9 και 68 εκατοστών στους 4 μήνες. Κορίτσια μεταξύ 57,8 και 66,2 εκατοστών.
 • Περιφέρεια κεφαλιού: Είναι αυτό που μετράει το περίγραμμα του κεφαλιού. Στα παιδιά θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 40,5 και 42,8 εκατοστών. Από την πλευρά του, στα κορίτσια είναι μεταξύ 39,3 και 41,8 εκατοστών.

Κατά μέσο όρο, τα μωρά 4 μηνών θα πρέπει να έχουν αύξηση βάρους περίπου 600 γραμμαρίων σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Εάν το βάρος, το ύψος ή η περιφέρεια της κεφαλής αποκλίνουν από τα στοιχεία που έχουμε δώσει, ο παιδίατρος θα το σημειώσει.

Το όνειρο

Μερικές φορές είναι δύσκολο να μετρηθεί η ποιότητα του ύπνου στα μωρά. Σύμφωνα με μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο Journal of Primary Care Pediatricsοι τρεις πιο σημαντικές μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι οι ακόλουθες:

 • Εμφάνιση και διάρκεια της μεγαλύτερης περιόδου νυχτερινού ύπνου. Σε αυτή την ηλικία επιτυγχάνονται λίγο περισσότερες από 5 και μισή συνεχείς ώρες, που συνήθως μένουν με λίγες παραλλαγές μέχρι να γίνουν 12 μηνών.
 • Διάρκεια ησυχίας αγρυπνίας. Με αυτό εννοούμε τον μικρό χρόνο που περνάει ήρεμα το μωρό αφού ξυπνήσει και ξανακοιμάται αυτόνομα. Είναι μια παράμετρος δύσκολη στη μέτρηση και αυτή που έχει δείξει τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα, αφού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
 • Ξυπνίσματα ημέρας και νύχτας. Καθώς η ηλικία προχωρά, οι ημερήσιες αφυπνίσεις αυξάνονται (μεταξύ 95 και 123 λεπτών) και οι νυχτερινές αφυπνίσεις μειώνονται (από 13,6 σε 10,3 λεπτά).

Τα μωρά μεταξύ 4 και 12 μηνών θα πρέπει να κοιμούνται μεταξύ 12 και 16 ωρών την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου. Αυτό εξηγείται σε δημοσίευση του Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου.

Ωστόσο, το πιο συνηθισμένο είναι ότι εξακολουθούν να μην έχουν πολύ σταθερό μοτίβο ύπνου. Γι’ αυτό μπορεί να ξυπνούν τη νύχτα ή να ανταλλάσσουν νυχτερινές συνήθειες με τις ημερήσιες. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί σας μόλις ξεκινούν.

Εάν η μητέρα πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά, Είναι πιθανό τα μικρά να αισθάνονται ανήσυχα και αυτό να αλλοιώνει τους ρυθμούς τους. Συνιστάται να βοηθηθεί το μωρό να έχει σταθερά προγράμματα. Μερικές συμβουλές για να υιοθετήσετε ένα σωστό μοτίβο είναι οι ακόλουθες:

 • Αν ξυπνήσει πολύ νωρίς, αφήστε το στην κούνια του για να κοιμηθεί λίγο παραπάνω.
 • Διατηρήστε το δωμάτιο όπου κοιμάστε με χαμηλό φωτισμό.
 • Μην κάνετε θορύβους για να μην το ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια της ανάπαυσής του.


Η ανάπτυξη του μωρού 4 μηνών

Η ανάπτυξη αναφέρεται στη βελτίωση των διαφορετικών λειτουργιών και ικανοτήτων του οργανισμού, επομένως δεν είναι τόσο εύκολο να μετρηθεί όσο η ανάπτυξη.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) καθιστούν διαθέσιμα στο κοινό μια σειρά σημαντικών ορόσημων που πρέπει να φτάσει ένα μωρό στους 4 μήνες. Συνοψίζουμε μερικά από τα πιο σημαντικά.

 • Κοινωνικός και συναισθηματικός τομέας: χαμογελάστε αυθόρμητα και όταν προσπαθείτε να παίξετε μαζί του.
 • Επικοινωνία: Όταν τον καλούν, μετακινεί το κεφάλι του εκεί που άκουσε τον ήχο.
 • Γνωστικό: ανοίγει το στόμα σας όταν αισθάνεστε πεινασμένοι όταν βλέπετε το μπιμπερό ή το στήθος.
 • Κινητήρας: έχει στήριξη στο κεφάλι (αν και είναι φυσιολογικό να το κάνει γύρω στους 3 μήνες), φέρνει τα χέρια του στο στόμα του.


Διέγερση

Ένας καλός τρόπος για να τονωθεί η ανάπτυξη των μωρών 4 μηνών είναι μιλώντας τους συχνά. Τους αρέσει να τους μιλάνε και αρχίζουν να ανταποκρίνονται.

Είναι σημαντικό να έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδρούν με τα παιχνίδια τους με ασφάλεια, καθώς λειτουργούν ως μέσο πρώιμης παιδικής ανάπτυξης. Τα πολύχρωμα παιχνίδια είναι πολύ σημαντικά σε αυτή την ηλικία. Θα πρέπει να τους επιτρέπεται να τα βάζουν στο στόμα τους, καθώς αυτός είναι ο τρόπος τους να τα εξερευνούν.

Πάντα προσεκτικός στο παιδί

Οι γονείς και οι φροντιστές είναι τα άτομα που βρίσκονται πιο κοντά στο μωρό. Επομένως, είναι αυτοί που μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα την εξέλιξή τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε όλες τις αλλαγές που παρουσιάζει το μικρό.

Εάν το μωρό δεν μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του ή να πιάσει αντικείμενα, ή δεν χαμογελάει ή δεν ακολουθεί τους ανθρώπους με το βλέμμα του, ή δεν φλυαρεί ή δεν ανταποκρίνεται σε ήχους, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για να δείτε τι συμβαίνει.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Όλες οι αναφερόμενες πηγές εξετάστηκαν σε βάθος από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία σε αυτό το άρθρο κρίθηκε αξιόπιστη και ακαδημαϊκής ή επιστημονικής ακρίβειας.


 • American Academy of Sleep Medicine (2016). Συμβουλευτική για την υγεία για τη διάρκεια του ύπνου του παιδιού. Πρόσβαση στις 30 Ιουνίου 2023. https://aasm.org/advocacy/position-statements/child-sleep-duration-health-advisory/
 • Ισπανική Ένωση Παιδιατρικών (2014). Η ανάπτυξη των παιδιών στα πρώτα χρόνια της ζωής. Στην οικογένεια. Πρόσβαση στις 11 Ιουνίου 2023. https://enfamilia.aeped.es/edades-etapas/crecimiento-ninos-en-primeros-anos-vida
 • Gómez-Andrés, D., Pulido, I., Fiz, L. (2015). Φυσιολογική νευρολογική ανάπτυξη του παιδιού. Ολοκληρωμένη Παιδιατρική, 19(9), 640.e1-640.e7. https://www.pediatriaintegral.es/publicacion-2015-11/desarrollo-neurologico-normal-del-nino/
 • Ινστιτούτο Προώθησης Εκπαίδευσης Μητρικού Θηλασμού και Γαλουχίας. (σφ). Κανονικός ύπνος των μωρών και θηλασμός. Πρόσβαση στις 30 Ιουνίου 2023. https://lacted.org/iable-breastfeeding-education-handouts/sueno-normal-de-los-bebes-y-lactancia/
 • Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (nd). Πρότυπα ανάπτυξης του παιδιού. Πρόσβαση στις 30 Ιουνίου 2023. https://www.who.int/tools/child-growth-standards
 • Pin, G., & Lluch, A. (2011). Ύπνος τον πρώτο χρόνο της ζωής: πώς τον προσεγγίζουμε; Παιδιατρική Πρωτοβάθμια Φροντίδα, 13(S20), 101-111. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322011000400011&lng=es&tlng=es
 • Torres, Y., Ramos, V., Tortoló, S. (2016). Τα παιχνίδια ως μέσο ανάπτυξης της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Αθήνα, 1(33). https://www.redalyc.org/journal/4780/478049736011/html/
 • Manchay, C. (2020). Ανάπτυξη αντανακλαστικών σε παιδιά κάτω του ενός έτους [Tesis de Segunda Especialidad Profesional de Educación Inicial, Universidad Nacional de Tumbes]. Ψηφιακό αποθετήριο UNTUMBES. http://repositorio.untumbes.edu.pe/handle/20.500.12874/1965
 • Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας. (2020). Ανάπτυξη όρασης: Νεογέννητο έως 12 μηνών. Πρόσβαση στις 23 Ιουνίου 2023. https://www.aao.org/salud-ocular/consejos/desarrollo-de-la-visi%C3%B3n-reci%C3%A9n-nacido-hasta-los-12
 • Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. (2016). Ανάπτυξη όρασης μωρού: Τι μπορούν να δουν τα μωρά;. Υγιή Παιδιά. Πρόσβαση στις 23 Ιουνίου 2023. https://www.healthychildren.org/Spanish/ages-stages/baby/Paginas/babys-vision-development.aspx?gclid=CjwKCAjwhdWkBhBZEiwA1ibLmGEPWpH8bGMZhmNzvExFMGM1HQFMGM1HQFMG6HM1HQF9 rSUs4ymxo CRFsQAvD_BwE
 • Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. (2023). Σημαντικοί δείκτες: το μωρό σας στους 4 μήνες. Πρόσβαση στις 23 Ιουνίου 2023. https://www.cdc.gov/ncbddd/spanish/actearly/milestones/milestones-4mo.html

Leave a Comment