Υβριστοφιλία: γιατί σε ελκύουν κακοί άνθρωποι;

Είναι άτομα που έχουν διαπράξει εγκλήματα ή που είναι δυνητικά βίαια. Ωστόσο, αυτός είναι ο λόγος που προκαλούν σεξουαλική έλξη σε μερικούς ανθρώπους. Σας λέμε τα πάντα για την υβριστοφιλία.

Για την πλειοψηφία της κοινωνίας, είναι επικίνδυνοι εγκληματίες, δολοφόνοι ή αντικοινωνικοί. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι – ειδικά οι γυναίκες – βιώνουν σεξουαλική ή ρομαντική έλξη για αυτούς τους χαρακτήρες. Αυτό είναι που ορίζεται σήμερα ως «υβριστοφιλία», μια μάλλον αμφιλεγόμενη παραφιλία που μπορεί να είναι θανατηφόρα για όσους την υποφέρουν.

Ο πρώτος που επινόησε αυτόν τον όρο ήταν ο ψυχολόγος και σεξολόγος John Money τη δεκαετία του 1950. Προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ὑβρίζειν είτε hubrizein, που σημαίνει “να επιτεθεί σε κάποιον”? και άκρη, που σημαίνει «συγγένεια». Στη λαϊκή λογοτεχνία, είναι επίσης γνωστό ως «σύνδρομο Μπόνι και Κλάιντ».

Γιατί όμως εμφανίζεται αυτή η έλξη προς τους κακούς ανθρώπους; Τι είναι αυτό που κάνει τους εγκληματίες να προκαλούν τέτοιου είδους ενδιαφέρον σε ορισμένους άνδρες και γυναίκες; Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο; Για να επιλύσουμε αυτά τα ερωτήματα, παρακάτω εξετάζουμε λεπτομερώς αυτήν την παραφιλία και τα κύρια χαρακτηριστικά της.

Υβριστοφιλία ή έλξη για εγκληματίες

Η υβριστοφιλία ταξινομείται ως σεξουαλική παραφιλία, δηλαδή σεξουαλική συμπεριφορά που αποκλίνει από τη συμβατική ευχαρίστηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το άτομο αισθάνεται έλξη για επικίνδυνους εγκληματίες -σχεδόν πάντα στα μέσα ενημέρωσης- που έχουν διαπράξει εγκλήματα όπως βιασμό, φόνο, ένοπλη ληστεία, μεταξύ άλλων.

Εκδηλώνεται από απλή έλξη και στιγμιαία σεξουαλική διέγερση, έως το ενδιαφέρον για μόνιμη ρομαντική σχέση. Μάλιστα, υπάρχουν διάσημες υποθέσεις όπως αυτή του Ted Bundy, ενός κατά συρροή δολοφόνου που παντρεύτηκε την Carole Ann Boone ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μια δίκη εναντίον του για φόνο.

Φυσικά, δεν είναι η μοναδική περίπτωση αυτού του τύπου. Σε όλη την ιστορία, υπήρξαν δεκάδες περιπτώσεις ανδρών και γυναικών που λένε ότι έλκονται από άτομα που έχουν διαπράξει φρικτά εγκλήματα. Πολλοί από αυτούς τους εγκληματίες λαμβάνουν γράμματα, email και δώρα στη φυλακή.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA) δίνει τον ακόλουθο ορισμό για την υβριστοφιλία:

 

«Σεξουαλικό ενδιαφέρον και έλξη για όσους διαπράττουν εγκλήματα. «Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να απευθύνεται σε άτομα που βρίσκονται στη φυλακή για διάφορους τύπους εγκληματικής δραστηριότητας».

Ο Δρ John Money, ο οποίος περιέγραψε πρώτος αυτή την παραφιλία, την κατέταξε ως «παθολογικό φαινόμενο». Και παρόλο που μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα, ο μεγαλύτερος αριθμός περιπτώσεων έχει παρατηρηθεί μεταξύ ετεροφυλόφιλων γυναικών. Ο λόγος? Είναι ακόμα άγνωστο.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται ψυχολογικό πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο το άτομο που το πάσχει, αφού μπορεί να εκθέσει τη σωματική και ψυχική του ακεραιότητα αναζητώντας σχέση με εγκληματίες αυτού του τύπου. Μπορεί ακόμη και να είναι τόσο θανατηφόρο όσο η ασφυξιοφιλία και η κρεμαστοφιλία.

Σε αυτές τις σχέσεις, δύο περιπτώσεις μπορεί να συμβούν: το ελκυσμένο άτομο καταλήγει να γίνει συνεργός του εγκληματία ή, παραμένει μόνο μια φαντασίωση. Ένας δεσμός δημιουργείται μέσω email ή επιστολών, αλλά δεν συναντώνται αυτοπροσώπως.Γιατί δημιουργείται έλξη για κακούς ανθρώπους;

Μέχρι σήμερα, η υβριστοφιλία δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Οι ειδικοί στην ψυχολογία και την ψυχιατρική συμφωνούν σε αυτό Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση αυτής της συμπεριφοράς και της προέλευσής της.

Προς το παρόν, οι περισσότεροι ισχυρισμοί και θεωρίες σχετικά με την αιτία του βασίζονται σε ανέκδοτα στοιχεία από συνεντεύξεις και βιβλία. Το πιο σίγουρο είναι ότι εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ούτε μια εξήγηση για αυτό. Ας δούμε, παρακάτω, τις κύριες υποθέσεις.

1. Υπόθεση βιολογικής κίνησης

Μία από τις υποθέσεις που επιχειρεί να εξηγήσει τον λόγο της έλξης προς τους εγκληματίες είναι αυτή της «βιολογικής παρόρμησης». Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, μερικές γυναίκες φτάνουν να αντιλαμβάνονται τους επιθετικούς και επικίνδυνους άνδρες ως δυνατούς και προστατευτικούς. Ασυνείδητα συνδέουν τις βίαιες συμπεριφορές τους με μεγαλύτερη αρρενωπότητα.

Στην πραγματικότητα, μερικοί μπορεί ακόμη και να συσχετίσουν τις εγκληματικές τους συμπεριφορές με μεγαλύτερη ανδρεία και σεξουαλική δύναμη, κάτι που είναι ελκυστικό και συναρπαστικό. Ωστόσο, αυτό δεν έχει αποδειχθεί από την επιστήμη.

2. Σύμπλεγμα Σαλβαδόρ

Η ιατροδικαστική ψυχολόγος Katherine Ramsland, η οποία είναι επίσης συγγραφέας βιβλίων για κατά συρροή δολοφόνους, εντόπισε πολλά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το σύμπλεγμα σωτήρα σε γυναίκες με υβριστοφιλία. Μετά από πολλές συνεντεύξεις, το διαπίστωσε μερικοί είχαν την ιδέα ότι η αγάπη τους μπορούσε να αλλάξει τους εγκληματίες.

Σύμφωνα με την αντίληψή τους, αυτοί οι άνθρωποι είναι «παρεξηγημένα» όντα που χρειάζονται μόνο αγάπη και προσοχή για να μεταμορφωθούν. Στη σεξουαλική έλξη που νιώθουν για αυτούς προστίθεται η εξιδανίκευση και η πρόκληση που αλλάζουν για αυτούς. Λες και θέλουν να γίνουν οι λυτρωτές τους.

Κάποιοι μάλιστα έχουν σχεδόν μητρικούς λόγους. Έρχονται να νιώθουν συμπόνια, ενσυναίσθηση και τρυφερότητα για τον εγκληματία συνειδητοποιώντας στην ιστορία τους ότι πέρασαν δύσκολα παιδικά χρόνια. Είναι σαν να αντιλήφθηκαν την ανάγκη να προστατεύσουν εκείνο το παιδί που δεν έλαβε αγάπη και κατανόηση.

3. Ελπίδα για φήμη

Πολλές περιπτώσεις υβριστοφιλίας συμβαίνουν από εκδηλώσεις μέσων ενημέρωσης. Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι η ελπίδα της φήμης μπορεί να είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει αυτή την παραφιλία. Το άτομο που μπλέκει με τον εν λόγω εγκληματία έχει την ιδέα ότι θα γίνει διάσημος μέσα από αυτή τη σχέση.

4. Έννοια του «τέλειου φίλου»

Ο Ramsland προτείνει την έννοια του «τέλειου φίλου» ως μια άλλη θεωρία για να εξηγήσει αυτή την παραφιλία. Είναι μια φαντασίωση που, κατά κάποιο τρόπο, κάνει τη γυναίκα να νιώθει ότι έχει εξουσία στη σχέση. Είναι σίγουρη ότι ξέρει πού βρίσκεται συνέχεια και ότι σκέφτεται μόνο αυτήν.

Επιπλέον, δεν χρειάζεται να αναλάβετε τις υποχρεώσεις ενός συμβατικού ομολόγου. ή το μαγείρεμα, ή το να είσαι υπόλογος ή να αντιμετωπίζεις άλλα καθημερινά προβλήματα σχέσεων. Αντίθετα, μπορεί να υπάρξει μια ερωτοτροπία που βασίζεται στον ρομαντισμό, στην οποία ο εγκληματίας γράφει μεγάλα γράμματα, ποιήματα και άλλα παρόμοια.

5. Ιστορικό κατάχρησης

Οι συνεντεύξεις με γυναίκες που είχαν σχέσεις με εγκληματίες κατέστησαν δυνατή τη δημιουργία ιστορικού κακοποίησης ως έναν άλλο παράγοντα επιρροής σε αυτές τις συμπεριφορές. Από αυτή την άποψη, υπάρχουν δύο υποθέσεις:

  • Το πρώτο συνδέεται με το προηγούμενο σημείο, καθώς πρόκειται για γυναίκες που έχουν υποστεί κακομεταχείριση ή που προέρχονται από κακή παιδική ηλικία, και που Πιστεύουν ότι αυτοί οι άνδρες δεν μπορούν να τους βλάψουν, γιατί θα μείνουν πίσω από τα κάγκελα για μια ζωή. Λες και το να τους αγαπάς είναι η μόνη σου επιλογή.
  • Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν γυναίκες που έχουν επίσης υποστεί κακοποίηση κάθε είδους —σωματική, λεκτική, σεξουαλική ή ψυχολογική— και που συνεχίζουν το μοτίβο της κακοποίησης επιλέγοντας συντρόφους με βίαια προφίλ.

6. Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Κοινός παρονομαστής των ανθρώπων που έλκονται από εγκληματίες είναι η χαμηλή αυτοεκτίμησή τους. Συνήθως είναι άνδρες ή γυναίκες τόσο ανασφαλείς για τον εαυτό τους που νιώθουν ότι δεν μπορούν να βρουν την αγάπη με άλλο τρόπο. Νιώθουν ασφάλεια με αυτό που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και αυτό παραμένει μια φαντασίωση.

Συχνά, μια ανισορροπημένη αυτοεκτίμηση επιδιώκει επίσης σε αυτά τα δυνατά και βίαια προφίλ, ένας τρόπος να νιώθεις προσωπική ασφάλεια.

Προφίλ υβριστοφιλικών ανθρώπων

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτομα με υβριστοφιλία βιώνουν έλξη για εγκληματίες μόλις δουν τις φωτογραφίες τους ή αφού μάθουν τις λεπτομέρειες της υπόθεσής τους μέσω του Τύπου. Στην αρχή εκφράζουν την επιθυμία τους με γράμματα ή τηλεφωνήματα.

Καθώς ο δεσμός εξελίσσεται, μπορούν να αρχίσουν να κάνουν φυσικές επισκέψεις. Στην πραγματικότητα, Εμπλέκονται σε θέματα άμυνας ή οικονομικής βοήθειας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, όταν ο εν λόγω εγκληματίας δεν βρίσκεται στη φυλακή, το ελκόμενο άτομο γίνεται συνεργός του εραστή του.

Ως εκ τούτου, κάποιοι το αποκαλούν «σύνδρομο Μπόνι και Κλάιντ», αναφερόμενοι σε ένα διάσημο εγκληματικό ζευγάρι της δεκαετίας του 1930 που, μάλιστα, καταρρίφθηκαν μαζί.

Άλλες φορές, η σχέση δεν προχωρά πέρα ​​από μια ρομαντική φαντασίωση. Αυτό συμβαίνει μόνο μέσω επιστολών, μηνυμάτων ή κλήσεων χωρίς καμία φυσική επαφή.Μερικές από τις πιο διάσημες και αμφιλεγόμενες υποθέσεις

Εκτός από τη διάσημη περίπτωση της Bonnie και του Clyde τη δεκαετία του 1930, άλλα παραδείγματα υβριστοφιλίας έχουν καταγραφεί σε όλη την ιστορία. Μερικά από τα πιο δημοφιλή είναι τα ακόλουθα:

  • Τεντ Μπάντι. Έλαβε χιλιάδες γράμματα από γυναίκες όταν ήταν στη φυλακή. Είχε μάλιστα το δικό του φαν κλαμπ.
  • Τζέφρι Ντάμερ. Η σωματική του ελκυστικότητα φαινόταν να επισκιάζει τη σκληρότητα των πράξεών του μεταξύ των εραστών του. Έλαβε γράμματα, χρήματα και άλλα δώρα όσο ήταν στη φυλακή.
  • Ρίτσαρντ Ραμίρεζ. Κατά τη διάρκεια της δίκης του, δεκάδες γυναίκες ήρθαν στο δικαστικό μέγαρο για να τον δουν. Παντρεύτηκε μια από τις θαυμάστριές του στη φυλακή, αφού εκείνη του έγραψε περισσότερα από 75 γράμματα.
  • Μιγκέλ Καρκάνιο. Καταδικάστηκε σε 21 χρόνια για τη δολοφονία της Marta del Castillo. Έλαβε αμέτρητα γραπτά στη φυλακή και ενθάρρυνε την παρουσία νέων ανθρώπων κοντά στις διάφορες φυλακές από τις οποίες πέρασε.

Υβριστοφιλία, μια επικίνδυνη παραφιλία

Η πολιτιστική εξιδανίκευση, η προσοχή των μέσων ενημέρωσης και ο σαγηνευτικός και κυρίαρχος χαρακτήρας που αποδίδεται στους εγκληματίες προκαλούν σε μερικούς ανθρώπους σεξουαλικό και ρομαντικό ενδιαφέρον για αυτούς. Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός ότι είναι μια επικίνδυνη παραφιλία που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Η ενασχόληση με εγκληματίες, για σεξουαλικούς ή ρομαντικούς σκοπούς, μπορεί να τελειώσει αρκετά άσχημα. Η ίδια η ζωή μπαίνει στο παιχνίδι. Και παρόλο που μπορεί να έχουν την ικανότητα να σαγηνεύουν και να προκαλούν γοητεία, εξακολουθούν να είναι ψυχοπαθείς, ναρκισσιστές και εγωκεντρικοί με μηδενική ενσυναίσθηση για τους άλλους.

Η ικανότητά τους να χειραγωγούν είναι τόσο μεγάλη που εμπλέκουν τους συντρόφους τους στα εγκλήματά τους. Στη χειρότερη περίπτωση, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Υπάρχει κάποια θεραπεία για την υβριστοφιλία;

Η υβριστοφιλία πρέπει να αντιμετωπιστεί όταν οδηγεί στην επιλογή επικίνδυνων ατόμων ως συντρόφων ή όταν η σεξουαλική ευχαρίστηση βιώνεται μόνο με τέτοιου είδους προφίλ. Όπως και άλλες παραφιλίες, Παρεμβαίνουν μέσω συμπεριφορικών και γνωστικών θεραπειών, με επικεφαλής ψυχοθεραπευτή.

Μέσω αυτής της προσέγγισης επιδιώκουμε να τροποποιήσουμε τις σκέψεις που επηρεάζουν τον εγκληματία ώστε να είναι ελκυστικοί. για παράδειγμα, αυτό το αίσθημα ασφάλειας του να είσαι με ένα δυνατό και ισχυρό άτομο. Επίσης η ανάγκη να σωθεί ή να μεταμορφωθεί εκείνο το άτομο που ίσως ποτέ δεν έλαβε αγάπη.

Κάθε περίπτωση πρέπει να παρέμβει ξεχωριστά. Είναι απαραίτητο να διερευνηθεί διεξοδικά η προέλευση αυτής της παραφιλίας προκειμένου να καθοδηγηθεί η αντιμετώπισή της. Μερικές φορές, ο επαγγελματίας μπορεί να προτείνει τη χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων, μεταξύ άλλων θεραπειών.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει…

Leave a Comment